Koniec z zapachem smażeniny i parą. Wybieramy okap kuchenny
Wiele osób nie wyobraża sobie pełnego wyposażenia kuchni bez odpowiedniej wentylacji. Współczesne okapy są ciche i wydajne, a dodatkowo mogą stać się efektownym dodatkiem do eleganckiej kuchni.
05.04.2019 | aktual.: 05.04.2019 15:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sucho, pachnąco i czysto - wybieramy okap
Wyciągi i pochłaniacze chronią nasze mieszkanie przed rozprzestrzeniającym się zapachem, wilgocią, dymem i osadzającym się na meblach tłuszczem. W zależności od potrzeb, możliwości lokalu i stylu kuchni możemy postawić na różne typy urządzeń.
Wyciąg a pochłaniacz
Wyciąg kuchenny dzięki połączeniu z kanałem wentylacyjnym usuwa powietrze na zewnątrz pomieszczenia. Taki okap może mieć założone dodatkowe filtry. Pochłaniacz wilgoci i zapachów nie ma połączenia z kanałem wentylacyjnym, a jego działanie opiera się tylko na filtrowaniu oparów za pomocą filtra i mechanizmu zasysajacego powietrze nad kuchenka lub płytą. Każdy okap jest pochłaniaczem, ale nie każdy pochłaniacz może pełnić funkcję kuchennego wyciągu. Zarówno jedno, jak i drugie urządzenie dodatkowo doświetla przestrzeń, gdzie przygotowywane są potrawy i posiada możliwość regulacji trybu pracy. Okapy kuchenne możemy kupić w kilku wariantach cenowych.
Pochłaniacz z filtrem węglowym
Niewielki pochłaniacz oparów zamontujemy w niemal dowolnym miejscu. Możemy wybrać model płaski o grubości zaledwie kilku centymetrów, który podwiesimy pod szafką lub wybrać model wpuszczany w szafkę na wymiar. Szafka ta powinna mieć u góry wycięty otwór na odprowadzane powietrze. Pochłaniacze, kuchenki i zawieszone nad nimi szafki mają najczęściej standardowe wymiary, dzięki czemu dopasowanie odpowiedniego modelu pochłaniacza nie powinno stanowić problemu. Filtry w pochłaniaczach i wyciagach należy czyścić i raz na jakiś czas wymieniać. Wymianę zaleca się co około 3 miesiące, ale jest to uzależnione od typu i jakości filtra oraz od częstotliwości użytkowania urządzenia.
Praktyczne różnice
Różnica pomiędzy wyciagami i pochłaniaczami sprowadza się do wspomnianych wymagań w montażu, a także poziomu hałasu i wydajności. Lokalizacja wyciągu nie będzie tak dowolna, jak w przypadku niezależnego od wentylacji pochłaniacza. Wydajność w przypadku wyciągów jest szacowana na nawet 80 procent wyższą.
Pochłaniacz powinien mieć możliwość pobrać powietrze kilkakrotnie, aby dokładnie je oczyścić. Działanie będzie bardziej skuteczne, jeśli uruchomimy go przed gotowaniem, a po zakończeniu smażenia czy gotowania pozostawimy na kilka minut w trybie pracy. Pochłaniacz może, choć nie musi, być głośniejszy. Dzieje się tak przez dodatkową warstwę filtra, a która generuje więcej wibracji i tym samym więcej dźwięku. Użytkownicy pochłaniacza zauważają też tendencję do osiadania wilgoci w kuchni, gdzie dużo się gotuje, gdyż powietrze po oczyszczeniu wraca do kuchni. Wyciąg podłączony do kanału wentylacyjnego może być cichszy i wydajniejszy, ale jego działanie może też wpłynąć na temperaturę w pomieszczeniu w przypadku długotrwałego działania urządzenia.
Podstawa to dobry filtr
Dzięki odpowiednim filtrom tłusty nalot nie pozostaje na ścianach i meblach. W sklepach ze sprzętem AGD dobierzemy odpowiedni filtr dedykowany do naszego okapu.
Okap kuchenny jako ozdoba – nowoczesne modele
Wyciąg kuchenny wyższej klasy umożliwia nam np. sterowanie gestem i generuje mniej hałasu. Jego poziom szacowany jest nawet na 50 dB, co odpowiada zwykłym domowym szumom lub poziomowi hałasu, który panuje na mało ruchliwej ulicy. Bardziej zaawansowane okapy kuchenne mają też więcej funkcji: np. opcję automatycznego wietrzenia pomieszczenia, które uruchamia się w zaplanowanym czasie lub dzięki wrażliwym czujkom, które kontrolują jakość powietrza w pomieszczeniu. Wiele z nich możemy dopasować do wystroju kuchni dzięki oryginalnemu wzornictwu i wysokiej jakości wykonania z dbałością o każdy detal.