W lutym można już siać. Te warzywa są najlepszym wyborem

Od połowy lutego można przystąpić do pierwszych prac związanych z zakładaniem warzywniaka. Na parapetach okiennych przygotowuje się rozsadę kilku gatunków warzyw. Wyprodukowanie dobrze uformowanych sadzonek trwa kilka tygodni, później wysadza się je do ogrodu bądź na balkon.

Luty to dobry moment na robienie rozsad warzyw, które wiosną wysadzamy do gruntu.
Luty to dobry moment na robienie rozsad warzyw, które wiosną wysadzamy do gruntu.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Natasha Lazaridi

12.02.2024 | aktual.: 13.02.2024 13:32

W lutym produkcja rozsady nie jest jeszcze tak intensywna jak w kolejnym miesiącu, gdy przystępuje się do siewu pomidorów i papryki. Jednakże warto posiać kilka gatunków warzyw, które wzbogacą kuchnię. Dzięki temu przyspiesza się zbiory i zwiększa wysokość plonu.

Jakie warzywa siać w lutym?

Najwcześniej, tj. od drugiej dekady lutego można wysiewać endywię. To mało rozpowszechnione warzywo liściowe o podobnym zastosowaniu co sałata (na sałatki, surówki, kanapki). Od połowy lutego wysiewa się sałatę. Oba gatunki warto uprawiać w oddzielnych pojemnikach, gdyż mają delikatne korzenie, które można uszkodzić w czasie przesadzania. Dobrym rozwiązaniem w tym przypadku są także doniczki biodegradowalne, np. torfowe, które sadzi się w ziemi z rośliną. Stopniowo rozkładają się uwalniając składniki pokarmowe. Endywię i sałatę przenosi się do ogrodu w pierwszej połowie kwietnia.

Pod koniec lutego warto przystąpić do produkcji rozsady warzyw kapustnych. Wysiewa się wtedy kalafiora, kapustę głowiastą i kalarepę. Sadzonki są gotowe do sadzenia w gruncie w drugiej dekadzie kwietnia. Z siewem brokuła lepiej poczekać do marca.

Ponadto na parapecie w lutym można wysiać selera korzeniowego (15 II – 15 III) oraz bób (od 25 II). Ostatni wymieniony gatunek częściej sieje się bezpośrednio do gruntu, lecz produkcja sadzonek może przyspieszyć i zwiększyć plonowanie.

Jak dbać o rozsady warzyw w domu?

Nasiona warzyw najlepiej siać (np. po dwa) do oddzielnych pojemników, wtedy łatwiej można je przesadzić bez ryzyka uszkodzenia korzeni. Jeśli wykiełkują dwie siewki usuwa się tą słabszą. Do produkcji rozsady warzyw nadają się nawet opakowania po margarynach, jogurtach i serkach homogenizowanych. Trzeba tylko wykonać otwory w dnie dla odpływu nadmiaru wody.

Optymalne podłoże do rozsady warzyw to odkwaszony torf z dodatkiem piasku i rozluźniacza (np. perlitu lub keramzytu). W sklepach ogrodniczych można również dostać podłoże do siewu oraz podłoże do warzyw.

Przez cały okres uprawy trzeba dbać, aby ziemia była umiarkowanie wilgotna, ale nie mokra. Przesuszenie szybko prowadzi do zamierania siewek, zaś nadmiar wody do gnicia korzeni i występowania chorób grzybowych. Aby nie uszkodzić siewek (np. silnym strumieniem wody) do nawadniania zaleca się używać zraszacza. Dla zwiększenia wilgotności powietrza można używać prowizorycznych osłonek z przezroczystego tworzywa sztucznego, np. kubków, butelek pet, itp. To poprawia mikroklimat dla sadzonek. Jednakże raz dziennie – przynajmniej na kilka minut – warto je zdejmować dla cyrkulacji powietrza.

Twórz treści i zarabiaj na ich publikacji. Dołącz do WP Kreator

Rozsady nie trzeba nawozić. Warzywa początkowo mają słaby system korzeniowy, a oprócz tego korzystają z zasobów zgromadzonych w żyznym podłożu. Ważny jest dobry dostęp światła – wybiera się najbardziej nasłonecznione parapety. Pożytecznym, ale "nieobowiązkowym" zabiegiem jest doświetlanie lampą led, np. przez kilka godzin dziennie. Dzięki wspomaganiu sztucznym oświetleniem rozsady warzyw są bujne, lepiej wyrośnięte.

Hartowanie i przesadzanie warzyw – jak to robić?

Sadzonki na 2-3 tygodnie przed przesadzeniem do ogrodu lub do większych pojemników (pod uprawę balkonową) warto hartować. Polega to na wystawianiu warzyw na zewnątrz na kilka godzin dziennie, o ile jest umiarkowanie ciepło. Czas stopniowo wydłuża się. Do gruntu sadzonki przesadza się przy bezdeszczowej pogodzie. Rośliny dzień przed przesadzaniem powinno się podlać, wtedy bryły korzeniowe łatwiej odchodzą od brzegów pojemnika.

Źródło artykułu:Michał Mazik
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)