KuchniaPakowanie próżniowe – sprytny i oszczędny sposób na przechowywanie

Pakowanie próżniowe – sprytny i oszczędny sposób na przechowywanie

Jeśli chcemy, by jedzenie było przydatne do spożycia nieco dłużej niż zwykle, a w walizce zmieściło się więcej ubrań, możemy użyć worków próżniowych. Na czym polega pakowanie próżniowe i jakie są jego zalety?

Pakowanie próżniowe – sprytny i oszczędny sposób na przechowywanie
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY-SA | Lava Vakuumverpackung
Sylwia Ścibak

16.11.2018 11:40

Pakowanie próżniowe – na czym polega?

Pakowanie próżniowe staje się coraz bardziej popularnym sposobem przechowywania żywności. Polega ono na odessaniu powietrza ze specjalnego worka lub opakowania, co zmniejsza ciśnienie wewnątrz oraz powoduje, że sama zawartość wraz z tymże opakowaniem zmniejsza swoją objętość. Opakowanie próżniowe musi charakteryzować się trwałością i szczelnością (jego struktura nie może się przedziurawić w zetknięciu z ostrymi przedmiotami), powinno mieć również mocne zamknięcie, które uniemożliwi przedostanie się powietrza do środka.

Pakowanie próżniowe – zalety

Główną zaletą pakowania próżniowego jest oszczędność. Żywność dłużej zachowuje smak, zapach, wyrazisty kolor oraz składniki odżywcze, więc dłużej nadaje się do zjedzenia. Jeśli zapakujemy wybrany produkt w worek próżniowy, wówczas możemy być pewni, że po powrocie z kilkudniowego urlopu jeszcze będziemy w stanie go zjeść (warto jednak zawsze sprawdzać, ile czasu dany produkt zachowa świeżość w opakowaniu próżniowym). Problem marnowania żywności jest dość powszechny i poważny, toteż kupno zestawu opakowań próżniowych na pewno się opłaci w dłuższej perspektywie.

Co można pakować próżniowo? Praktycznie wszystko, również płyny. Do tego nadają się nie tylko produkty o bardzo krótkich datach ważności (np. wędliny, ryby, wyroby mleczne), ale także produkty sypkie i suche (makarony, kasze)
, które zwykle mogą stać w szafce przez kilka miesięcy. Pakowanie próżniowe jest w stanie wydłużyć czas przechowywania mięs leżących w lodówce (np. drobiu) do ok. tygodnia, owoców i warzyw – nawet do 20-25 dni, a produktów suchych i sypkich (np. makaronu, herbaty, ciastek) – nawet do 12 miesięcy.

Jednak pakowanie próżniowe przydaje się również wtedy, kiedy chcemy zaoszczędzić nieco miejsca w szafie lub w walizce albo dobrze posegregować rzeczy. Na rynku dostępne są również duże worki do przechowywania pościeli, ubrań czy ręczników. Odessane powietrze zmniejsza objętość całej zawartości, dzięki czemu tekstylia stają się bardziej płaskie i zbite. Szacuje się, że ten sposób przechowywania pozwala zaoszczędzić ok. 70 proc. miejsca. Dodatkowo pakowanie próżniowe chroni przed wilgocią, kurzem, pleśnią i insektami (np. molami), dzięki czemu tekstylia zachowują świeży zapach, czystość i swoją strukturę.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)