KuchniaJak myć i przechowywać sałatę? Dzięki naszym poradom jej liście zachowają świeżość na dłużej

Jak myć i przechowywać sałatę? Dzięki naszym poradom jej liście zachowają świeżość na dłużej

Ciepłe dni zachęcają do przygotowania lekkich posiłków. Świetnym rozwiązaniem są sałatki, które z łatwością przygotujesz na bazie różnych gatunków sałat. Te kupione na targu wymagają jednak dokładnego umycia przed jedzeniem. Jak to zrobić, żeby ich liście zachowały kruchość i pyszny smak? Sprawdź nasze wskazówki.

Jak myć i przechowywać sałatę? Dzięki naszym poradom jej liście zachowają świeżość na dłużej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Agnieszka Małgorzata Adamska

18.06.2020 | aktual.: 18.06.2020 19:28

Lodowa, masłowa, rzymska, roszponka, rukola, radicchio. Na rynku jest wiele gatunków sałat, a każda z nich charakteryzuje się innym smakiem i wyglądem. Bez względu na to, jaki rodzaj sałaty wybierzesz, możesz mieć pewność, że w jej zielonych liściach kryje się moc witamin i mikroelementów.

Sałaty mają wiele cennych właściwości zdrowotnych, a do tego są niskokaloryczne, więc warto jeść je każdego dnia w dużych ilościach. W sklepach znajdziemy mieszanki różnych sałat, których liście są już umyte, porwane i gotowe do spożycia. Wiele osób decyduje się na ten wariant sądząc, że płukanie i suszenie sałaty wymaga wiele czasu, a jej liście po umyciu tracą jędrność i przestają wyglądać apetycznie. Na szczęście jest kilka sposobów na to jak myć, suszyć i przechowywać sałatę, żeby cieszyła świeżym smakiem przez dłuższy czas.

Sałata – bogactwo witamin w zielonej główce

Sałata to prawdziwa królowa wśród zielonych warzyw liściastych. Osoby, które często zajadają się jej chrupiącymi listkami, rzadziej chorują, cieszą się promienną cerą i szczupłą sylwetką. Jakie składniki odżywcze znajdziemy w zielonych główkach tego pysznego warzywa? Sałata to świetne źródło luteiny i zeaksantyny – przeciwutleniaczy, które chronią nasz wzrok. W jej składzie znajdziemy też witaminy B, C, E i kwas foliowy, a także cenne mikroelementy: żelazo, potas i magnez.

Za zielony kolor listków sałaty odpowiada chlorofil. Ta dobroczynna substancja ma działanie antybakteryjne przyspiesza gojenie ran i wzmacnia układ odpornościowy. Sałata jest doskonała dla osób dbających o linię – 100 g tego warzywa to tylko 12 kcal. Ponadto, zielone liście świeżej sałaty działają na organizm odkwaszająco i poprawiają trawienie.

Obraz
© Pixabay

Świeża sałata vs. gotowe mieszanki

W sklepie możemy dostać świeżą główkę sałaty, albo sięgnąć po gotowe mieszanki różnych jej gatunków. Na tę drugą opcję często decydują się osoby, którym zależy na przygotowaniu szybkiego posiłku. Faktycznie, miksy sałat w torebkach to produkt gotowy do jedzenia – listki przed zapakowaniem zostały umyte i porwane na drobne kawałki. W przypadku główki sałaty lodowej, masłowej, czy rzymskiej, a także opakowań rukoli lub roszponki dokładne mycie przed jedzeniem jest absolutnie nieodzowne. Który wariant sałaty lepiej wybrać?

Choć gotowe miksy w torebkach zaliczane są do artykułów świeżych, w rzeczywistości są to produkty przetworzone. Mieszanka przed zapakowaniem do foliowych torebek jest myta zarówno przy pomocy kwasów organicznych, które spowalniają proces psucia listków, jak i przy udziale chloru, który jest środkiem dezynfekującym. O ile kwasy organiczne nie wpływają na skład odżywczy produktu, to chlor może znacząco obniżyć zawartość witamin i składników mineralnych w sałacie.

Kupując miks w torebce, należy także zwrócić uwagę na opakowanie i wygląd sałaty wewnątrz folii. Mieszanka sałat pakowana jest w atmosferze ochronnej, ale wystarczy nawet niewielkie uszkodzenie folii, żeby sałata szybko utraciła swą świeżość.

Najzdrowsza sałata? Świeża i nieprzetworzona

Jedną z podstawowych zasad zdrowego żywienia jest wybieranie produktów jak najmniej przetworzonych. Kupując na targu główkę sałaty o ładnych, zielonych i jędrnych liściach, nie musimy martwić się o jej wartości odżywcze – świeże, niepocięte warzywo ma ich z całą pewnością pod dostatkiem, w przeciwieństwie do porwanych, umytych listków, które musiały przebyć długą drogę, zanim finalnie trafiły na sklepową półkę.

Z pewnością kompozycja wielu gatunków sałat znacznie bardziej urozmaica smak potrawy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować taki sam miks samodzielnie – i to w znacznie zdrowszej formie. Różne listki sałat porwane na krótko przed jedzeniem są dużo bardziej wartościowe, niż zawartość torebki, która przeleżała cały dzień w sklepowej lodówce. Do tego wybierając świeże sałaty na targu, kupujemy je bez plastikowej folii – taki wariant jest więc nie tylko zdrowszy, ale też bardziej przyjazny dla naszej planety.

Obraz
© Kaboompics

Mycie i suszenie liści sałaty krok po kroku

Zakup całej zielonej główki wiąże się z koniecznością dokładnego płukania jej liści przed jedzeniem. Na szczęście ta czynność nie wymaga wiele zachodu, a dzięki naszym prostym trikom sałata po umyciu zachowa świeżość i doskonały smak. Jak to zrobić?

Sałatę podziel na liście i każdy z nich umyj dokładnie w zlewie wypełnionym świeżą, zimną wodą.

W przypadku drobnych sałat, jak np. rukola, czy roszponka, wsyp drobne listki na duże sitko i kilkakrotnie opłucz pod niewielkim strumieniem chłodnej wody.

Umyte liście rozłóż na papierowym ręczniku i pozostaw do wyschnięcia. Możesz też zwinąć papierowy arkusz z sałatą w luźny rulon – dzięki temu papier szybciej pochłonie wilgoć. Ważne jednak, żeby nie skręcać ręcznika zbyt mocno, bo liście zgniotą się i zwiędną.

Zanim listki całkowicie wyschną, musi minąć trochę czasu. Jeżeli chcesz przyspieszyć ten proces, sięgnij po wirówkę do sałaty – urządzenie kupisz w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Dzięki temu listki będą gotowe do jedzenia w ciągu kilku minut.

Przechowywanie sałaty – co zrobić, żeby była świeża i krucha przez długi czas?

Po wyschnięciu sałatę w papierowym rulonie włóż do plastikowej torby i włóż do lodówki. Folia ogranicza kontakt z powietrzem i znacznie spowalnia proces psucia się liści. Zamiast torebki, możesz też użyć plastikowego pudełka na żywność z zamykanym wieczkiem – ważne jednak, żeby nie wkładać liści do pojemnika na siłę – byt duży ścisk spowoduje, że sałata straci swoją jędrność i szybciej zacznie się psuć. Pudełko ma jeszcze jedną cenną zaletę – chroni delikatne liście przez zgnieceniem i urazami mechanicznymi w lodówce. Sałata przechowywana w ten sposób zachowa świeżość nawet do 7 dni.

Obraz
© Kaboompics
Źródło artykułu:WP Dom
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (40)