Trwa ładowanie...

Sekrety właściwego mrożenia. Jak długo przechowywać produkty w zamrażalce?

Mrożenie to doskonały sposób przechowywania żywności przez długie miesiące. Dzięki temu nie ma potrzeby wyrzucania pokarmu, którego nie zdążyliśmy lub nie zdołaliśmy zjeść. Czy wiesz jaki jest prawidłowy sposób mrożenia?

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Sekrety właściwego mrożenia. Jak długo przechowywać produkty w zamrażalce?
Źródło: Adobe Stock
dnb6a2f

Mrożenie bywa świetnym rozwiązaniem zwłaszcza po rodzinnych uroczystościach. Sprawdzi się również w okresie sezonowych zbiorów: grzybów, warzyw i owoców. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć cię ulubionym smakiem nawet podczas okresu jesienno-zimowego.

Czy warto mrozić?

Najnowsze badania przekonują, że mrożenie jest jednym z najzdrowszych form przedłużania świeżości pokarmom, bo zatrzymuje ok. 70 proc. wszystkich wartości odżywczych. Jedynym minusem jest to, że wraz z mrożeniem tracimy cenną wit. C. Z drugiej jednak strony - wit. C jest jedną z najłatwiej dostępnych witamin i dziś trudno o jej niedobór.

dnb6a2f

Mrożenie to również sposób na życie w duchu "zero waste", czyli niemarnowanie żywności. A mrozić można w zasadzie wszystko: mięso, warzywa, owoce, dania gotowe, zupy czy napoje. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko wytrzyma w zamrażarce tyle samo czasu. Podczas, gdy niektóre grupy pokarmów możemy przechowywać przez długie miesiące bez obaw o ich świeżość, o tyle inne mogą leżakować w niskiej temperaturze jedynie przez krótki krótki okres czasu.

Grzyby

Grzybobranie rozpoczyna się w połowie lata i przy sprzyjających warunkach trwa do wczesnej jesieni. Przy dobrej pogodzie, podczas jednego spaceru możemy uzbierać cały kosz kurek, borowików i pieczarek. Jeżeli marynowanie nam nie odpowiada z powodzeniem możemy je zamrozić - w ten sposób zachowają świeżość przez okres pół roku. Przed mrożeniem warto grzyby skutecznie oczyścić i poodcinać końcówki. Mrozić możesz w specjalnych woreczkach próżniowych ze szczelnym zamknięciem. Staraj się, aby w woreczku było jak najmniej powietrza.

Warzywa i owoce

To grupa produktów, która wytrzyma w zamrażarce najdłużej, bo nawet rok. Mrożonki z warzyw posłużą zimą na zupę, a owoce na koktajl czy do wypieku ciasta. Niektóre sezonowe owoce mniejszych rozmiarów np. borówki czy maliny mogą również posłużyć na imprezach jako owocowe kostki lodu, lub urozmaicenie deseru dla najmłodszych. Po starannym wypłukaniu i usunięciu ogonków i szypułek mróź je w woreczkach - podobnie jak grzyby.

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Mięso i ryby

Do mrożenia nada się każde surowe mięso, ale w zależności od jego rodzaju różny jest czas przechowywania mięsa bez obaw o jego świeżość. Wołowina i cielęcina wytrzyma w zamrażalniku przez okres 8 miesięcy, wieprzowina 6 miesięcy, drób - 3 miesiące, natomiast mięso mielone już tylko 2 miesiące. Surowe ryby przechowuj nie dłużej jak 4 miesiące.

dnb6a2f

Do mrożenia należy używać materiału, który nie będzie przepuszczać powietrza. W przypadku surowego mięsa jest to o tyle istotne, że proces utleniania sprzyja psuciu się pokarmu. Mrożąc po kilka sztuk, zwróć uwagę na to, by kawałki mięsa nie posklejały się ze sobą - rozdziel je woskowanym papierem. Jeśli mrozisz w workach, usuń z nich nadmiar powietrza i szczelnie zamknij lub zwiąż końcówkę. Ułatwisz sobie zadanie, jeśli każą porcję z osobna podpiszesz datą mrożenia - dzięki temu zawsze wyciągniesz te, które trafiły do zamrażarki jako pierwsze.

Gotowe dania i zupy

Ugotowałeś za dużo potraw na rodzinną imprezę i nie wiesz co zrobić z resztą? Zamroź je! Mrozić można większość gotowych potraw: bigos, naleśniki, ciasto, pierogi a nawet zupę. Pamiętaj jednak, że z racji obróbki termicznej i przetworzenia takie potrawy nie wytrzymają w niskiej temperaturze w stanie świeżym dłużej niż 3-4 miesiące, maksymalnie pół roku. Nadadzą się do tego pojemniki próżniowe i specjalne woreczki ze szczelnym zamknięciem.

Do mrożenia zup lub dań jednogarnkowych możesz wykorzystać litrowe słoiki. Pamiętaj jednak, że mrożenie płynów zwiększa ich objętość. Nie nalewaj zupy lub gulaszu do pełna - zostaw ok. 100-150 ml wolnej przestrzeni - poziom potrawy z pewnością się podniesie.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

dnb6a2f

Podziel się opinią

Share
dnb6a2f
dnb6a2f