Niesamowite kostki lodu. Zrobisz wrażenie na gościach
29.07.2020 17:20
Jak zmienić napój w prawdziwe arcydzieło? To proste – dodaj do szklanki z napojem kolorowe kostki lodu. Możesz zamknąć w nich kawałki owoców, świeże zioła, a nawet kwiaty. Takie piękne lodowe dekoracje na pewno zachwycą wszystkich uczestników imprezy.
Nie od dziś wiadomo, że potrawa smakuje lepiej, gdy jest pięknie podana. To samo dotyczy napojów. Zwykły drink nikogo nie zaskoczy, ale napój z dodatkiem kolorowych, artystycznych kostek lodu już zdecydowanie tak. Twoi goście będą zachwyceni, kiedy odkryją zaklęte w lodowych bryłkach płatki kwiatów, świeże owoce, listki ziół i wiele innych niespodzianek, z którymi każdy napój stanie się prawdziwą atrakcją wieczoru. Przygotowanie artystycznych kostek lodu jest bardzo proste i nie wymaga wiele zachodu. W foremkach możesz zatopić absolutnie wszystko, co pasuje do drinka. Odpowiednio skomponowane mrożone dodatki nie tylko zachwycą pięknym wyglądem, ale też wzbogacą smak serwowanych napojów.
Owocowa klasyka
Najprostszym i najczęściej wykorzystywanym pomysłem są kostki lodu z dodatkiem owoców. Zamknięte w lodowych bryłkach truskawki, maliny, borówki lub czereśnie to doskonała ozdoba kolorowych koktajli. Do przygotowania owocowych kostek potrzebujesz foremek do lodu i różnych rodzajów dojrzałych, porządnie umytych owoców. Te drobne, jak jagody, poziomki, czy maliny, bez problemu zmieszczą się w przegródkach w całości. W przypadku większych owoców najlepszym rozwiązaniem będzie pokrojenie ich w niewielką kostkę. Możesz mieszać kolory ze sobą, łącząc w jednym wgłębieniu foremki cząstkę kiwi, kostkę ananasa i plasterek truskawki, albo wkładać każdy z owoców pojedynczo.
Odświeżające zioła
Ziołowe kostki to doskonały dodatek do lemoniad, mrożonych herbat, soków i koktajli alkoholowych. W mrożonych bryłkach możesz zatopić listki mięty, bazylii, kolendry, oregano, a także gałązki tymianku i rozmarynu. Zieleń mrożonych ziół w szklance z owocowym napojem prezentuje się wspaniale i bardzo apetycznie. Ziołowe kompozycje możesz połączyć z drobnymi owocami. Nasz hit to malina z tymiankiem, jagody z rozmarynem i mięta z cząstkami cytrusów.
Orzeźwiające plasterki ogórka
Nie tylko owoce i zioła stanowią wdzięczną bazę do zrobienia artystycznych kostek. Idealnym kandydatem wśród warzyw jest np. ogórek. Umyj go dokładnie i bez obierania ze skórki pokrój na plasterki. Jeżeli średnica warzywa jest za duża, możesz każdy z plasterków przekroić na pół. Zatapiaj kawałki ogórka w foremkach do lodu. Jeżeli chcesz, możesz połączyć go z cząstkami cytryny i ozdobić listkami świeżych ziół. Ogórkowe kostki świetnie nadają się do lemoniady, ale możesz wzbogacić nimi smak zwykłej wody.
Kwiatowe bryłki
Kostki lodu można tworzyć także z dodatkiem kwiatów. Taka kwitnąca bryłka będzie wspaniałą ozdobą każdego napoju. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie kwiaty nadają się do zamrażania. Te jadalne, które bez problemu można spożyć razem z orzeźwiającym koktajlem, to: stokrotka pospolita, bratek, róża, nagietek lekarski, ogórecznik lekarski, lawenda wąskolistna i nasturcja większa. Jak przygotować kwiatowe kostki? Wypełnij wgłębienia w foremce do połowy wysokości. Włóż foremkę do zamrażalnika i poczekaj, aż woda zamarznie. Następnie na każdą kostkę lodu połóż kilka płatków (w przypadku malutkich kwiatków zmieszczą się całe pączki i zalej wodą tak, żeby wypełniła ścianki po brzegi. Ponownie wstaw foremkę do zamrażalnika i odczekaj, aż kwiatowe dekoracje pokryje warstwa lodu
Feeria soczystych barw
Nie musisz łączyć lodowych kostek z dodatkami, żeby przyciągały wzrok pięknym wyglądem. Uwagę gości skupią także intensywne kolory, które uzyskasz mrożąc w foremkach soki owocowe. Arbuzowy, ananasowy, pomarańczowy, kiwi - ilość smaków i kolorów przyprawia o zawrót głowy. Zachwyć przyjaciół efektem ombre, który uzyskasz wlewając soki do foremek warstwowo. Tęczowe kostki nie tylko wspaniale wyglądają ale też znakomicie smakują.
Lodowe niespodzianki z borówkami
Szukasz oryginalnych dodatków do mrożonej kawy? Co powiesz na słodkie rodzynki, chrupiące orzechy lub borówki zatopione w waniliowej bryłce lodu? Vanilla ice cubes przygotujesz z mleka migdałowego, ekstraktu waniliowego, stewie lub ksylitolu i nasion chipa. Kiedy waniliowa mikstura będzie gotowa, wlej ją do foremek i w każdej przegródce zanurz kilka orzechów lub owoców, a następnie wstaw do zamrażalnika i poczekaj, aż zamienią się w lodowe bryłki. Kawa z takimi słodkimi kostkami to prawdziwy mrożony deser.
Mrożone wino
W foremkach do lodu możesz śmiało zamrozić swoje ulubione wino. Ta metoda sprawdza się podczas letnich upałów, kiedy chcąc ochłodzić temperaturę ulubionego trunku, sięgamy po zwykłe kostki lodu. Niestety, woda rozcieńcza napój, całkowicie pozbawiając go smaku. Kostki wina nie tylko szybko ochłodzą temperaturę w kieliszku, nie pozbawiając go przy tym walorów smakowych. Żeby winne bryłki wyglądały atrakcyjnie, możesz zatopić w nich zioła, albo kawałki owoców. Kwiatowe bryłki w kieliszku Chardonnay będą równie ciekawym dodatkiem.
Kawa w kostkach
W upalne dni nie ma nic lepszego, niż szklanka pysznej mrożonej kawy. Twój napój będzie dużo bardziej esencjonalny, jeżeli zamiast zwykłych kostek użyjesz zamrożonego espresso. Zaparz kawę i odstaw napar do wystygnięcia. Kiedy napój będzie zupełnie chłodny, przelej go do foremek i wstaw do zamrażalnika. Żeby przygotować wyborną kawę mrożoną, wystarczy wrzucić kostki espresso do szklanki i zalać mlekiem.