KuchniaIndukcyjna, gazowa i ceramiczna. Podpowiadamy, którą płytę warto mieć w kuchni

Indukcyjna, gazowa i ceramiczna. Podpowiadamy, którą płytę warto mieć w kuchni

Kuchnie gazowe, ceramiczne czy indukcyjne? Wybór wcale nie jest tak łatwy, a jeśli przekonałeś się do jednego typu, być może wcale nie chcesz spróbować gotować na innym. A może warto? Przekonaj się, jakie wady i zalety ma każda z nich.

Indukcyjna, gazowa i ceramiczna. Podpowiadamy, którą płytę warto mieć w kuchni
Źródło zdjęć: © iStock.com

05.11.2018 | aktual.: 05.11.2018 17:11

Poniżej przedstawiamy największe zalety poszczególnych płyt grzewczych. Wybór odpowiedniego modelu nie tylko pomoże skrócić czas gotowania, ale również umożliwi łatwiejszą konserwację płyty.

Płyty gazowe – niewielki koszt

To typ płyt najczęściej spotykany w gospodarstwach domowych. Największym atutem jest niska cena, średnio 400-600 złotych, oraz niewielki koszt eksploatacji przy podłączeniu przyłącza gazowego. To właśnie dlatego nowoczesne palniki gazowe z dwiema koronami wciąż znajdują wielu entuzjastów.

Zasadniczą wadą płyt gazowych jest trudność z utrzymaniem ich w czystości. Palniki wymagają regularnego czyszczenia, w przeciwnym wypadku szybko pojawią się nieestetyczne zacieki. W dodatku pofalowana, pełna rowków i zagłębień powierzchnia sprawia, że trudno usunąć z nich przypalone resztki.

Obraz
© iStock.com

Poza kwestiami estetycznymi istotnym problemem związanym z użytkowaniem kuchni gazowej jest gotowanie na otwartym ogniu. Na spodzie garnków pojawia się sadza, która utrudnia przechowywanie garnków w szafkach. Poza tym konstrukcja zwykłych palników sprawia, że ciepło rozprzestrzenia się na obrzeża naczynia i nie ogrzewa spodu w odpowiedni sposób. Rozwiązaniem są płyty z palnikami dwukoronowymi, które zwiększają powierzchnię grzewczą.

Płyta ceramiczna – złoty środek

Pod względem estetycznym kuchenki ceramiczne prezentują się bardzo elegancko. Swoją gładką powierzchnię zawdzięcza podgrzewanym spiralom, które umieszczone są bezpośrednio pod wytrzymałą płytą ceramiczną. Ich wielkość i równomierne rozprowadzanie ciepła sprawia, że kuchenka ta cechuje się większą wydajnością niż gazowe. Czas gotowania na płycie elektrycznej jest o wiele krótszy niż w przypadku tych gazowych.

Dzięki temu jest ona nie tylko łatwa w czyszczeniu, ale też brak otwartego ognia sprawia, że na spodach naczyń nie pojawia się sadza. W dodatku materiał, z którego wykonano płytę, jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Niestety, w przeciwieństwie do płyt indukcyjnych, palniki podgrzewają się do wysokich temperatur, a kapiący sos czy kipiący wywar może łatwo się przypalić.

Płyty indukcyjne – czysto i bezpiecznie

Na pierwszy rzut oka płyty indukcyjne nie różnią się zbytnio od tych ceramicznych, jednak wygrywają jeśli chodzi o to, co znajduje się pod powierzchnią. System cewek generujących szybkozmienne pole magnetyczne w połączeniu z naczyniami wykonanymi ze specjalnego, przyciągającego magnes metalu sprawiają, że powstają tzw. prądy wirowe, które szybko rozgrzewają dno naczynia do bardzo wysokiej temperatury.

Podobnie jak w przypadku płyt ceramicznych, ogrzewana jest cała powierzchnia garnka z tą różnicą, że płyta pozostaje chłodna. W związku z tym nie musisz martwić się o to, że kipiąca z garnka potrawa przypali się, a po zdjęciu naczynia z "ognia" można od razu przetrzeć płytę. W przypadku kuchni ceramicznej coś takiego nie byłoby możliwe. Z drugiej strony płyty indukcyjne są sporo droższe od tych gazowych czy ceramicznych, ich koszt jest kilkaset złotych wyższy.

Źródło artykułu:WP Dom
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (47)