WP Dom

Rynek
Wykańczanie
Wnętrza
Wokół domu

Indukcyjna, gazowa i ceramiczna. Podpowiadamy, którą płytę warto mieć w kuchni

Kuchnie gazowe, ceramiczne czy indukcyjne? Wybór wcale nie jest tak łatwy, a jeśli przekonałeś się do jednego typu, być może wcale nie chcesz spróbować gotować na innym. A może warto? Przekonaj się, jakie wady i zalety ma każda z nich.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Płyta indukcyjna jest znacznie bezpieczniejszym rozwiązaniem od kuchenki gazowej
Płyta indukcyjna jest znacznie bezpieczniejszym rozwiązaniem od kuchenki gazowej (iStock.com)
WP

Poniżej przedstawiamy największe zalety poszczególnych płyt grzewczych. Wybór odpowiedniego modelu nie tylko pomoże skrócić czas gotowania, ale również umożliwi łatwiejszą konserwację płyty.

WP

Płyty gazowe – niewielki koszt

To typ płyt najczęściej spotykany w gospodarstwach domowych. Największym atutem jest niska cena, średnio 400-600 złotych, oraz niewielki koszt eksploatacji przy podłączeniu przyłącza gazowego. To właśnie dlatego nowoczesne palniki gazowe z dwiema koronami wciąż znajdują wielu entuzjastów.

Zasadniczą wadą płyt gazowych jest trudność z utrzymaniem ich w czystości. Palniki wymagają regularnego czyszczenia, w przeciwnym wypadku szybko pojawią się nieestetyczne zacieki. W dodatku pofalowana, pełna rowków i zagłębień powierzchnia sprawia, że trudno usunąć z nich przypalone resztki.

WP
Płyta indukcyjna jest ergonomicznym i bezpiecznym urządzeniem do gotowania. iStock.com
Podziel się

Poza kwestiami estetycznymi istotnym problemem związanym z użytkowaniem kuchni gazowej jest gotowanie na otwartym ogniu. Na spodzie garnków pojawia się sadza, która utrudnia przechowywanie garnków w szafkach. Poza tym konstrukcja zwykłych palników sprawia, że ciepło rozprzestrzenia się na obrzeża naczynia i nie ogrzewa spodu w odpowiedni sposób. Rozwiązaniem są płyty z palnikami dwukoronowymi, które zwiększają powierzchnię grzewczą.

WP

Płyta ceramiczna – złoty środek

Pod względem estetycznym kuchenki ceramiczne prezentują się bardzo elegancko. Swoją gładką powierzchnię zawdzięcza podgrzewanym spiralom, które umieszczone są bezpośrednio pod wytrzymałą płytą ceramiczną. Ich wielkość i równomierne rozprowadzanie ciepła sprawia, że kuchenka ta cechuje się większą wydajnością niż gazowe. Czas gotowania na płycie elektrycznej jest o wiele krótszy niż w przypadku tych gazowych.

WP

Dzięki temu jest ona nie tylko łatwa w czyszczeniu, ale też brak otwartego ognia sprawia, że na spodach naczyń nie pojawia się sadza. W dodatku materiał, z którego wykonano płytę, jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Niestety, w przeciwieństwie do płyt indukcyjnych, palniki podgrzewają się do wysokich temperatur, a kapiący sos czy kipiący wywar może łatwo się przypalić.

WP

Płyty indukcyjne – czysto i bezpiecznie

Na pierwszy rzut oka płyty indukcyjne nie różnią się zbytnio od tych ceramicznych, jednak wygrywają jeśli chodzi o to, co znajduje się pod powierzchnią. System cewek generujących szybkozmienne pole magnetyczne w połączeniu z naczyniami wykonanymi ze specjalnego, przyciągającego magnes metalu sprawiają, że powstają tzw. prądy wirowe, które szybko rozgrzewają dno naczynia do bardzo wysokiej temperatury.

Podobnie jak w przypadku płyt ceramicznych, ogrzewana jest cała powierzchnia garnka z tą różnicą, że płyta pozostaje chłodna. W związku z tym nie musisz martwić się o to, że kipiąca z garnka potrawa przypali się, a po zdjęciu naczynia z "ognia" można od razu przetrzeć płytę. W przypadku kuchni ceramicznej coś takiego nie byłoby możliwe. Z drugiej strony płyty indukcyjne są sporo droższe od tych gazowych czy ceramicznych, ich koszt jest kilkaset złotych wyższy.

Polub WP Dom
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP