Frytownice do każdego domu. Nie potrzebujesz głębokiej patelni
Żeby przygotować ulubione frytki, nie potrzebujemy głębokiej patelni ani nawet dużej ilości rozgrzanego oleju. Świetnie sprawdzi się frytownica.
07.09.2018 | aktual.: 10.09.2018 12:52
Frytownica – rodzaje
Frytownice to urządzenia, które służą szybkiemu usmażeniu różnych produktów, zwykle frytek. Dzieli się je na dwa podstawowe typy: tradycyjne oraz beztłuszczowe. Frytownice tradycyjne, czyli te, w których smaży się potrawy na głębokim oleju, są najszerzej dostępne na rynku. Frytownice beztłuszczowe wykorzystują do usmażenia produktów specjalny system cyrkulacji powierza. Frytownice beztłuszczowe przygotowują potrawy nieco dłużej niż modele tradycyjne.
To niejedyny podział. Frytownice możemy również rozróżnić względem przeznaczenia (frytownice domowe albo frytownice gastronomiczne) oraz względem budowy (wolnostojące albo do zabudowy).
Zobacz także
Frytownice bardzo często nazywane są również frytkownicami, więc w sklepach możemy spotkać obie te nazwy stosowane zamiennie. Jednak tak naprawdę to nie są te same urządzenia. Frytkownica, w odróżnieniu od frytownicy, służy cięciu ziemniaków na podłużne kawałki. Frytownica, czyli sprzęt,o którym mowa w tym artykule, służy właśnie smażeniu na głębokim lub niewielkim oleju frytek bądź innych produktów.
Frytownica – na co zwracać uwagę?
Przy wyborze frytownicy liczy się kilka ważnych aspektów, m.in. moc, materiał, pojemność misy i wielkość koszyka. Moc określa to, jak szybko olej będzie w stanie się nagrzać i jak długo frytownica będzie działać bez przerwy. Standardowe modele do użytku domowego pracują zwykle z mocą ok. 1000 W. Pojemność misy oraz wielkość koszyka wpływają na to, ile oleju będziemy mogli wlać i jak duże porcje potrawy przygotujemy za jednym razem. W mniejszych misach przygotujemy mniejsze porcje, ale za to szybciej.
Zwróćmy również uwagę na materiał. Najlepszym wyborem będzie stal nierdzewna pokryta specjalną, nieprzywierającą powłoką albo aluminium.