KuchniaKawiarki – pyszna kawa nie tylko z ekspresu

Kawiarki – pyszna kawa nie tylko z ekspresu

Kawiarka jest bardzo prosta w obsłudze i możemy jej używać do przygotowania jednej lub kilku filiżanek kawy w zależności od potrzeb. Na rynku znajdziemy wiele różnych modeli. Na co warto zwracać uwagę przy wyborze?

Kawiarki – pyszna kawa nie tylko z ekspresu
Źródło zdjęć: © iStock.com | diabluses
Sylwia Ścibak

05.09.2018 | aktual.: 11.09.2018 12:07

Kawiarka – jakość i materiał

Kawiarki wykonuje się z różnych materiałów, ale zawsze trzeba zwracać uwagę na jakość. Porządna kawiarka posłuży nam przez lata i nie zużyje się zbyt szybko. Warto więc dopłacić kilkadziesiąt złotych (modele wysokiej jakości kosztują często 100 zł i więcej), by cieszyć się smaczną, czarną kawą jak najdłużej. Tanie kawiarki mogą być wykonane ze stopów złej jakości i mieć gumowe uszczelki o nieprzyjemnym zapachu, który często wnika w napój.

Kawiarki wykonuje się głównie ze stali, aluminium oraz ceramiki. Modele z aluminium mają zazwyczaj kanciaste kształty, są z reguły nieco tańsze od kawiarek ze stali, jednak nie powinno się ich myć przy pomocy detergentów, ponieważ materiał może wchodzić w reakcję z substancją. Kawiarki ze stali mają nowocześniejszy wygląd i łatwiej jest je utrzymać w czystości. Kawiarki ceramiczne to świetny wybór dla osób ceniących design, ponieważ wiele modeli tego typu charakteryzuje się licznymi zdobieniami i ciekawym kształtem.

Kawiarka – do jakiej kuchenki?

Kawiarki można stawiać praktycznie na każdym rodzaju kuchenki, jednak nie każdy model nada się do płyty indukcyjnej. W ofercie znajdziemy więc też egzemplarze specjalnie przeznaczone na indukcję. Osobom często podróżującym poleca się zaś kawiarki elektryczne, które wystarczy podłączyć do gniazdka.

Kawiarka – pojemność

Zasada "im więcej, tym lepiej" nie sprawdza się w przypadku kawiarek. Trzeba więc wybrać model jak najbardziej zgodny z naszymi oczekiwaniami. Kawa powinna być przygotowywana za każdym razem w pełnej objętości zalecanej przez producenta. Najczęściej wybiera się modele z oznaczeniem 3 cups (a więc ok. 3 filiżanki espresso, przy czym jedna ma najczęściej pojemność 25-35 ml). Większe kawiarki oczywiście mogą przydać się wtedy, kiedy często odwiedzają nas goście. Jeśli jednak posiadamy dużą kawiarkę, a nie chcemy przygotowywać kilku filiżanek kawy naraz, możemy użyć specjalnych sitek redukujących.

Obraz
© East News | imageBROKER,Value Stock Images
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)