Duża pojemność i niskie zużycie prądu. Lodówka do 1500 zł
System No Frost, wysoka klasa energetyczna, szybkie zamrażanie to jedno, ale dla wielu osób liczy się przede wszystkim to, by lodówka miała odpowiednią pojemność. Warto zastanowić się nad zmianą szczególnie przed świętami, gdy jedzenia zaczyna przybywać.
04.12.2018 | aktual.: 04.12.2018 16:28
Jeżeli rokrocznie masz problem z upchnięciem wszystkich świątecznych potraw w lodówce, warto pomyśleć o urządzeniu, które spełni twoje wymagania. Polecamy lodówki, które świetnie wywiążą się z tego zadania.
Niewielka, a pojemna
Eleganckie, funkcjonalne lodówki o cienkich ściankach mogą wydawać się niewielkie, jednak po uchyleniu drzwi okaże się, że w środku jest mnóstwo miejsca. Ma to szczególnie duże znaczenie dla właścicieli małych mieszkań, którzy nie mogą sobie pozwolić na luksus posiadania lodówki side-by-side, a mimo to przechowują i przetwarzają sporo żywności.
Zamrażarka z wieloma funkcjami
Większość kupujących z reguły wybiera lodówki z zamrażarką usytuowaną na dole, choć oczywiście zdarzają się wyjątki. Jeśli często korzystasz z zamrażarki, na przykład jesz dużo mrożonek, takie rozwiązanie będzie bardziej praktyczne. Przy zakupie zwróć uwagę na liczbę i głębokość umieszczonych w niej szuflad.
Zwróć uwagę na to, czy zamrażarka posiada istotne funkcje. Przykładowo tryb szybkiego zamrażania pozwala błyskawicznie obniżyć temperaturę, co ma kluczowe znaczenie, gdy planujesz wrzucić do środka sporo nowych rzeczy i nie chcesz, by przy okazji reszta znajdujących się tam produktów rozmroziła się.
Lodówki bezszronowe
Równie przydatna jest funkcja No Frost, dzięki której możesz bez obaw upychać kolejne produkty w zamrażarce. Nie zbiją się w jedną zmrożoną bryłę. System osusza powietrze wewnątrz zamrażarki zapobiegając powstawaniu szronu. To dobre rozwiązanie dla osób, które zwykły zapakowywać zamrażarkę po brzegi.
Zwróć również uwagę na to, co oferuje sama lodówka. Poza możliwością zmiany temperatury i dostosowania jej do znajdujących się w środku potraw, możesz również znaleźć tak zwane komory świeżości oraz komory zero. Część delikatnych produktów, jak choćby sałata czy ciasto, wymaga innej temperatury przechowywania, w innym przypadku straci swoją naturalną sprężystość. Dlatego odizolowanie ich w osobnym pojemniku będzie najlepszym posunięciem. W dodatku potrawa nie przesiąknie zapachem innych przechowywanych w lodówce produktów.