Wybieramy płytę grzewczą. Co warto wiedzieć o nowoczesnych modelach i ile kosztują?

Dobrze dobrana płyta grzewcza usprawni gotowanie, obniży rachunki za prąd lub gaz i nada wnętrzu nowoczesnego charakteru. Jeśli planujesz remont lub wymianę sprzętu AGD, możesz pozostać przy dotychczas preferowanym stylu gotowania lub zdecydować się na zmianę.

Wybieramy płytę grzewczą. Co warto wiedzieć o nowoczesnych modelach i ile kosztują?
Źródło zdjęć: © iStock.com

14.08.2019 | aktual.: 14.08.2019 14:36

Płyta gazowa – największe zalety

Płyty gazowe znowu wracają do łask. Ich ciekawe i odświeżone wzornictwo, nowoczesne funkcje, a także niskie koszty eksploatacji to największe zalety. Choć elektryczne odpowiedniki płyt na gaz zużywają mniej energii elektrycznej niż kiedyś, to nadal gotowanie na gazie ostatecznie wyniesie nas mniej. Przy zakupie warto pamiętać o tym, że są trudniejsze w utrzymaniu w czystości – palniki oraz ruszty mają sporo zakamarków, które nie zawsze łatwo się czyści.

Nowoczesne płyty gazowe to coś więcej niż stara, dobrze nam znana kuchnia gazowa ze zintegrowanym piekarnikiem. W przypadku zgaśnięcia płomienia (np. na skutek powstania przeciągu) gaz jest w nich odcinany automatycznie. Ich wzornictwo nawiązuje często do kuchni, w których gotują profesjonalni kucharze, dlatego, jeśli twoją pasją jest przygotowywanie oryginalnych potraw w gwiazdorskim stylu – to urządzenie dla ciebie.

Płyta elektryczna – do nowoczesnej kuchni

Płyty elektryczne jako pierwsze zastąpiły tradycyjne kuchnie gazowe. Rodzice małych dzieci cenią je za brak płomienia, co wpływa na większe bezpieczeństwo użytkowania. Za ich wadę szybko uznano wysokie koszty rachunków za prąd. Z czasem udało się zniwelować tę trudność i obniżyć ich zużycie energii elektrycznej. Niedroga płyta elektryczna to świetne rozwiązanie do małej kuchni, gdzie nie gotuje się zbyt często. Zaoszczędzi miejsce, powiększy obszar roboczy na blacie, a my nie musimy się martwić np. osadzającym się na spodzie garnków brzydkim osadem.

Nowoczesne gotowanie – płyty indukcyjne

Rewolucję w gotowaniu przyniosły płyty indukcyjne, czyli następczynie ogrzewanych grzałkami płyt elektrycznych. Płyty indukcyjne łączą w sobie zalety elektrycznych odpowiedników i niższych kosztów eksploatacji. Samo urządzenie jest nieco droższe, ale to jednorazowy wydatek, który się częściowo zwróci dzięki wyższej klasie energetycznej. Płyty indukcyjne są bardziej bezpieczne, bo nie nagrzewają się w czasie pracy. Docenią je zwolennicy porządku i perfekcyjnie wysprzątanej kuchni – resztki jedzenia nie przypalają się na powierzchni, dzięki czemu po gotowaniu posprzątamy w kilka sekund.

Ten typ urządzenia jest najdroższy, ale też najbardziej funkcjonalny. Płyty indukcyjne wykorzystują zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Zwój elektromagnetyczny pod powierzchnią płyty wytwarza pole magnetyczne, które wywołuje mikrodrgania dna garnków, co podgrzewa ich zawartość do wymaganej temperatury. Zabezpieczenia przed dziećmi czy funkcja timera to tylko przykładowe funkcje, jakie oferują te stale udoskonalane urządzenia. Jeśli planujesz zmianę kuchni gazowej lub płyty elektrycznej na indukcyjną – nie zapomnij o tym, że gotuje się na niej w specjalnych garnkach.

Płyta ceramiczna – warta uwagi

Płyta ceramiczna to rozwiązanie zarówno do małej, jak i dużej kuchni. Na płycie ceramicznej posiłek gotuje się szybciej niż na kuchni gazowej. Pod powierzchnią znajdują się nagrzewające się spirale, które równomiernie podgrzewają pola grzewcze. Jej minusem jest podgrzewanie się pól do wysokich temperatur, co może powodować np. przypalenie resztek sosu, który wykipi na powierzchnię. Nowoczesne, ceramiczne płyty przypadną go gustu osobom, które chciałyby przyspieszyć przygotowanie potraw oraz cenią elegancki i nowoczesny wystrój kuchni. Ciekawostką są pola szybkogrzejne i halogenowe – dzięki nim przygotowanie szybkiego obiadu dla rodziny będzie dużo łatwiejsze.

Komentarze (18)