Teflon, granit czy tytan? Jaka powłoka patelni będzie najlepsza?
Powłoka patelni to jedna z najważniejszych cech. Ma być trwała, nie przywierać i być bezpieczna dla zdrowia. Jakie patelnie można dostać w sklepach, jakie są ich zalety, a jakie wady?
26.04.2019 14:28
Patelnia teflonowa
Teflon to najpopularniejszy materiał stosowany w patelniach. Ma dość niską cenę, jest trwały, nie przywiera i pozwala na beztłuszczowe smażenie, chociaż niektórzy rekomendują chociażby delikatne natłuszczenie powierzchni kilkoma kroplami oleju czy oliwy.
Teflon jest bardzo łatwy w czyszczeniu, ale nie nadaje się do mycia w zmywarce. Jego główną wadą jest podatność na zarysowania, toteż do mieszania należy używać plastikowych, silikonowych albo drewnianych sztućców, a do mycia - delikatnej gąbki. Jeśli na powierzchni patelni powstaną zarysowania, trzeba zaprzestać jej używania, gdyż może to być szkodliwe dla zdrowia.
Patelnia ceramiczna
Powłoka ceramiczna ma bardzo podobne właściwości co teflon: jest bardzo trwała, pozwala na smażenie z niewielką ilością tłuszczu, również wymaga stosowania gładkich, niemetalowych sztućców (chociaż jej odporność na zarysowania jest nieco większa niż w przypadku teflonu). Dodatkową zaletą ceramiki jest większa odporność na temperaturę oraz bezpieczeństwo dla zdrowia, bo podczas smażenia nie wydzielają się szkodliwe związki. Patelni ceramicznej nie można również gwałtownie schładzać ani myć w zmywarce, bo to może ją uszkodzić.
Patelnia granitowa
Granit to niesamowicie solidny i elegancko wyglądający materiał, bardzo odporny na zarysowania, uszkodzenia i wysoką temperaturę (niektóre patelnie nadają się do używania nawet w piekarniku). Potrawy do niego nie przywierają i mogą być smażone bez dużej ilości tłuszczu. Patelnia granitowa jest też łatwa w czyszczeniu i bezpieczna dla zdrowia, ale może dużo ważyć, zwłaszcza jeśli ma grube dno.
Patelnia tytanowa
Patelnia tytanowa to akcesorium z najwyższej półki. Jest na tyle trwała i odporna na uszkodzenia, że można mieszać w niej metalowymi sztućcami i, co ważne, myć w zmywarce. Podczas smażenia nie wydzielają się szkodliwe związki, a potrawy nie przywierają do powierzchni. Tytan łatwo rozprowadza ciepło i jest odporny na bardzo wysoką temperaturę.
Patelnie tytanowe są szalenie wszechstronne, ale też szalenie drogie. Uniwersalne modele o średnicy ok. 24-30 cm nierzadko kosztują od ok. 100 zł do nawet 300 zł. Warto jednak mieć chociaż jeden tego typu model w kuchni, który przetrwa lata.
Patelnia stalowa
Patelnia wykonana w całości ze stali (powłoka i podstawa), podobnie jak patelnia tytanowa również jest niesamowicie odporna na jakiekolwiek zarysowania, więc bez problemu można używać metalowych, ostrych sztućców. Jednak nie nadaje się do smażenia bez tłuszczu i dłużej się nagrzewa. Wymaga też odpowiedniej konserwacji.
Patelnia żeliwna
Ciężkie i wytrzymałe patelnie żeliwne to idealny wybór dla tych, którzy cenią wysoką jakość i świetny smak potraw. Jest to materiał idealnie rozprowadzający ciepło, więc będzie się nadawał nie tylko do smażenia, ale też do duszenia i pieczenia w piekarniku. Żeliwo jest też bardzo trwałe i odporne na zarysowania, ale wymaga dobrego natłuszczenia, bo potrawy mogą do niego przywierać. Jego istotną wadą jest też dość wysoka cena.