Sposób na ostrzenie noży. Szlif, w którym można się przejrzeć
Niegdyś stępione noże trzeba było oddać fachowcowi, który poprawiał ich szlif i w kilka chwil przywracał je do stanu używalności. Teraz możesz to zrobić samodzielnie przy pomocy prostych narzędzi i ostrzałek różnego typu. Warto posiąść tę umiejętność.
23.10.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:17
Każdy nóż stępi się z biegiem czasu, a dobrej jakości ostrze wykonane z solidnego materiału jest na wagę złota. Dlatego zamiast zastępować stary nóż nowym, lepszym pomysłem będzie zaopatrzyć się w dobrej jakości narzędzie do ostrzenia. W ten sposób możesz mieć pewność, że nóż prędko się nie stępi.
Ostrzałki szczelinowe
W wielu domach podstawowym narzędziem do ostrzenia noży wciąż jest klasyczna ostrzałka szczelinowa. Składa się z dwóch nachodzących na siebie kamieni ostrzących, pomiędzy które wkłada się ostrze. Droższe modele mają dwa lub więcej rowki z kamieniami ostrzącymi odpowiadającymi za profilowanie ostrza i wygładzenie szlifu. Są o wiele bardziej efektywne niż proste ostrzałki.
Używanie ich jest banalnie proste – najpierw należy włożyć ostrze między nachodzące na siebie kamienie i rytmicznie przesuwać w przód i w tył. Pamiętaj, że nacisk nie może być zbyt mocny, w przeciwnym wypadku kamienie ostrzałki błyskawicznie "zjedzą" nóż. Po odpowiednim wyprofilowaniu należy zmienić szczelinę na tą z kamieniami o mniejszej ziarnistości i powtórzyć proces aż szlif się nie wygładzi.
Ostrzałka prętowa
Ostrzałki kółkowe nie sprawdzą się jednak przy ostrzach z wydatnym brzuścem, dlatego czasem mogą nie wystarczyć. Alternatywą są praktyczne ostrzałki prętowe. Są one częściej używane przez szefów kuchni ze względu na większą uniwersalność i możliwość dostosowania kątów ostrzenia do rodzajów ostrzy. Jednocześnie ostrzenie przy pomocy pręta jest o wiele trudniejsze niż w przypadku osełki kółkowej czy nawet kamienia ostrzącego.
Użycie wymaga nieco wprawy, ale rekompensuje to doskonale naostrzonymi nożami. Należy ustawić pręt pionowo, a następnie odchylić go o 15-20 stopni. Można też użyć specjalnej podstawki, która ułatwi uzyskanie odpowiednich kątów. Drugą ręką należy przytknąć nóż do pręta i zacząć przesuwać do przodu i do tyłu pamiętając o zachowaniu odpowiedniego kąta. Choć w teorii wydaje się to skomplikowane, po jakimś czasie wejdzie ci to w krew.
Kamień dla profesjonalisty
Zaawansowane systemy ostrzące to doskonałe narzędzia, których zadaniem jest doprowadzić noże do perfekcji. Nawet wyjątkowo stary i stępiony nóż będzie dzięki nim ciąć jak nóż szefa kuchni. Zestawy składają się z kilku kamieni oraz prowadnic ułatwiających ułożenie ostrza. Każdy kamień sprawdzi się na różnych etapach ostrzenia.
Te z niską gradacją to ostatnia deska ratunku dla kompletnie stępionych i źle wyprofilowanych noży, których krawędź tnąca jest wyszczerbiona. Z kolei modele o średniej gradacji najlepiej sprawdzą się do regularnego podostrzenia stępiałego ostrza. Przy używaniu noża codziennie, z tego typu osełki korzysta się średnio raz w miesiącu. Osobną grupę stanowią kamienie o bardzo drobnej ziarnistości, które nadają się do wykańczania szlifu na gładko. Po skończonej pracy można się przejrzeć w krawędzi noża jak w lustrze. Dzięki niebywałej gładkości ostrze kroi wszystkie, nawet najtwardsze produkty prawie bez użycia siły.