Trwa ładowanie...
d3i5kc8

Sposób na ostrzenie noży. Szlif, w którym można się przejrzeć

Niegdyś stępione noże trzeba było oddać fachowcowi, który poprawiał ich szlif i w kilka chwil przywracał je do stanu używalności. Teraz możesz to zrobić samodzielnie przy pomocy prostych narzędzi i ostrzałek różnego typu. Warto posiąść tę umiejętność.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne.Wspierasz nasz rozwój, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

Postaw na noże o idealnym szlifie
Postaw na noże o idealnym szlifie (Pexels)
d3i5kc8

Każdy nóż stępi się z biegiem czasu, a dobrej jakości ostrze wykonane z solidnego materiału jest na wagę złota. Dlatego zamiast zastępować stary nóż nowym, lepszym pomysłem będzie zaopatrzyć się w dobrej jakości narzędzie do ostrzenia. W ten sposób możesz mieć pewność, że nóż prędko się nie stępi.

Ostrzałki szczelinowe

d3i5kc8

W wielu domach podstawowym narzędziem do ostrzenia noży wciąż jest klasyczna ostrzałka szczelinowa. Składa się z dwóch nachodzących na siebie kamieni ostrzących, pomiędzy które wkłada się ostrze. Droższe modele mają dwa lub więcej rowki z kamieniami ostrzącymi odpowiadającymi za profilowanie ostrza i wygładzenie szlifu. Są o wiele bardziej efektywne niż proste ostrzałki.

Remont w Prezencie- Spectra Ligtning

Używanie ich jest banalnie proste – najpierw należy włożyć ostrze między nachodzące na siebie kamienie i rytmicznie przesuwać w przód i w tył. Pamiętaj, że nacisk nie może być zbyt mocny, w przeciwnym wypadku kamienie ostrzałki błyskawicznie "zjedzą" nóż. Po odpowiednim wyprofilowaniu należy zmienić szczelinę na tą z kamieniami o mniejszej ziarnistości i powtórzyć proces aż szlif się nie wygładzi.

Profesjonalne systemy ostrzące to dobry wybór Istock
Profesjonalne systemy ostrzące to dobry wybór (Istock)

Ostrzałka prętowa

d3i5kc8

Ostrzałki kółkowe nie sprawdzą się jednak przy ostrzach z wydatnym brzuścem, dlatego czasem mogą nie wystarczyć. Alternatywą są praktyczne ostrzałki prętowe. Są one częściej używane przez szefów kuchni ze względu na większą uniwersalność i możliwość dostosowania kątów ostrzenia do rodzajów ostrzy. Jednocześnie ostrzenie przy pomocy pręta jest o wiele trudniejsze niż w przypadku osełki kółkowej czy nawet kamienia ostrzącego.

Użycie wymaga nieco wprawy, ale rekompensuje to doskonale naostrzonymi nożami. Należy ustawić pręt pionowo, a następnie odchylić go o 15-20 stopni. Można też użyć specjalnej podstawki, która ułatwi uzyskanie odpowiednich kątów. Drugą ręką należy przytknąć nóż do pręta i zacząć przesuwać do przodu i do tyłu pamiętając o zachowaniu odpowiedniego kąta. Choć w teorii wydaje się to skomplikowane, po jakimś czasie wejdzie ci to w krew.

Kamień dla profesjonalisty

d3i5kc8

Zaawansowane systemy ostrzące to doskonałe narzędzia, których zadaniem jest doprowadzić noże do perfekcji. Nawet wyjątkowo stary i stępiony nóż będzie dzięki nim ciąć jak nóż szefa kuchni. Zestawy składają się z kilku kamieni oraz prowadnic ułatwiających ułożenie ostrza. Każdy kamień sprawdzi się na różnych etapach ostrzenia.

Te z niską gradacją to ostatnia deska ratunku dla kompletnie stępionych i źle wyprofilowanych noży, których krawędź tnąca jest wyszczerbiona. Z kolei modele o średniej gradacji najlepiej sprawdzą się do regularnego podostrzenia stępiałego ostrza. Przy używaniu noża codziennie, z tego typu osełki korzysta się średnio raz w miesiącu. Osobną grupę stanowią kamienie o bardzo drobnej ziarnistości, które nadają się do wykańczania szlifu na gładko. Po skończonej pracy można się przejrzeć w krawędzi noża jak w lustrze. Dzięki niebywałej gładkości ostrze kroi wszystkie, nawet najtwardsze produkty prawie bez użycia siły.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

icon info

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne.Wspierasz nasz rozwój, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

d3i5kc8

Podziel się opinią

Share
d3i5kc8
d3i5kc8