Smakuje lepiej niż ze sklepu. Wypiekacz do chleba za niewielkie pieniądze
Chrupiąca skórka i miękki, sprężysty środek – taki chleb powinien gościć na naszych stołach co rano. Niestety, wadą bochenków kupionych w piekarni czy supermarkecie jest średnia jakość i to, że szybko wysychają. Z wypiekaczem możesz liczyć na świeży chleb każdego ranka.
06.11.2018 | aktual.: 20.02.2019 12:35
Polecamy urządzenie, które przyda się każdemu amatorowi wypieków. Dzięki niemu co rano obudzi cię zapach świeżo upieczonego bochenka. Zapomnisz też o robieniu zapasów na weekendy i święta. Wypiekacze to proste w obsłudze i niedrogie urządzenia, które dostarczą ci najlepszej klasy wypieków.
Jak działa wypiekacz
Wypiekacz pracuje właściwie sam. Wystarczy, że wsypiesz do niego wszystkie składniki, a maszyna sama zagniecie ciasto, odczeka, aż wyrośnie, a następnie wypiecze bochenek zgodnie z ustalonymi wcześniej parametrami. Do wyboru masz wiele rodzajów i typów pieczenia, co sprawia, że ryzyko przypalenia bochenka jest minimalne.
Wypiekacz to doskonała opcja dla ludzi, którzy chcą dokładnie wiedzieć, co jedzą. Samodzielnie dobierasz składniki, które mają znaleźć się w wypiekach, możesz je dowolnie łączyć, testować różne proporcje i przepisy zaczerpnięte z internetu lub starych książek kucharskich. Wszystko po to, by wybrać odpowiedni smak.
Duża moc to podstawa
Ten parametr wpływa przede wszystkim na to, jak długo urządzenie jest w stanie działać, a także z jaką prędkością przygotuje ciasto. Zwykle najlepiej spisują się modele o mocy od 400 do nawet 1200 W. Pamiętaj, że jeśli planujesz przygotować chleb o bardzo zbitej strukturze, słabsze urządzenie może nie dać sobie z nim rady.
Drugim ważnym parametrem jest sama wielkość misy, w której wypiekany jest chleb. Najmniejsze modele pozwalają przygotować bochenek o masie średnio 1 kg, podczas gdy większe z powodzeniem dostarczą wypieków dla całej sporej wielkości rodziny. Sama misa pokryta jest powłoką nieprzywierającą, która ułatwia wyciągnięcie gotowego bochenka i jednocześnie zapobiega przypalaniu. By wyciągnąć chleb, wystarczy wcisnąć przycisk, wyciągnąć misę, a następnie delikatnie uderzać nią o blat kuchenny.
Dżemy i inne dodatkowe funkcje
Wypiekacze służą nie tylko do pieczenia chleba, można w nich przygotować też ciasta, bułki czy inne wypieki. Niektóre modele mają również wbudowaną funkcję utrzymywania ciepła. Dzięki temu jeśli po przygotowaniu bochenka musisz nagle wyjść z domu lub chcesz poczekać na innych członków rodziny, masz pewność, że w godzinę od przygotowania bochenek wciąż będzie ciepły.
Inne modele z kolei umożliwiają przygotowanie w wypiekaczu domowych konfitur. Dzięki precyzyjnemu ustawieniu temperatury nie musisz pilnować owoców po włączeniu, a gdy program zakończy pracę, możesz od razu przelać gotowy dżem do słoików i zawekować.