Który nóż do czego? Niezbędnik kuchenny dla miłośnika gotowania
Miłośnicy gotowania dobrze wiedzą, jak ważny jest sprzęt, którego używają. Codzienne przygotowanie posiłków może być dużo łatwiejsze i przyjemniejsze, jeśli zadbasz o to, by noże w twojej kuchni były dobrej jakości i używane zgodnie z przeznaczeniem. Zobacz nasz przewodnik.
10.10.2018 | aktual.: 10.10.2018 14:31
Jeden czy kilka?
Większość osób, które lubią gotować, mają w kuchni swój ulubiony nóż, którego używają do wszystkiego. Choć rozumiemy kwestie przywiązania, w tym przypadku nie należy się ograniczać. Różne czynności i produkty wymagają noży, które poradzą sobie z nimi dużo lepiej. Filetowanie siekanie, krojenie - ostrze powinno być dostosowane go tego, jaki ma być efekt końcowy. Ta wiedza to podstawowe informacje, które powinien znać kucharz, nawet jeśli swoje zamiłowanie do gotowania realizuje tylko w domu.
Wszystkie twarze noży kuchennych
Co nóż, to inne przeznaczenie. Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik po rodzajach ostrzy przeznaczonych do różnych czynności.
Nóż do obierania i krojenia
Modele, które służą do owoców i warzyw dzielą się na podkategorie. Dobrym przykładem jest pomidor, którego najlepiej kroić małym nożykiem z ząbkami. Efektem będą idealnie i nieposzarpane plasterki. Taki nóż sprawdzi się świetnie nawet wtedy, kiedy kroisz pomidora ze skórką. Do obierania i skrobania produktów takich jak jabłko czy ziemniak najlepszy będzie lekko wygięty nóż. Jest on dużo bardziej dokładny niż jego prosty odpowiednik, więc obieranie staje się niezwykle satysfakcjonujące. Do obierania pozostałych produktów najlepiej używać noża krótkiego o prostym ostrzu.
Nóż do chleba
Krojenie chleba nie jest, wbrew pozorom, prostą czynnością. Niekiedy bochenki potrafią być naprawdę duże, a utrzymanie ich w dłoni może stanowić problem, co utrudnia podzielenie go na zgrabne kromki. Z pomocą przychodzi niezastąpiony nóż do chleba, który poradzi sobie z najtwardszą i najbardziej smakowitą skórką. Jego długie ostrze z obłymi ząbkami sprawia, ze kromki nie rozchodzą się podczas krojenia. Robienie porannych kanapek stanie się dużo łatwiejsze i szybsze.
Nóż do smarowania
Wydawać by się mogło, że posmarowanie kromki jakimkolwiek smarowidłem to bułka z masłem. Okazuje się jednak, że większość nas naprawdę lubi ten moment gloryfikować, pokrywając masłem czy serkiem każdy milimetr ulubionego pieczywa. Zwykły nóż nie jest tak poręczny, jakby mógł być. Dlatego warto zaopatrzyć swoją kolekcję w specjalny nóż do smarowania, który możesz położyć na stole podczas śniadania oraz kolacji, a także wizyty gości.
Nóż do filetowania ryby
Nie każdy z nas miał okazję samodzielnie filetować rybę. Wymaga to praktyki, jednak kiedy opanujemy tą czynność, staje się ona bardzo przydatną umiejętnością. Przedświąteczne przygotowania lub inne okazje, podczas których chcemy podać rybę, staną się przyjemnością. Ryba kupiona lub przyniesiona do domu w całości z pewnością dłużej będzie świeższa niż ta, którą kupimy w gotowych filetach, co jest kolejnym plusem własnoręcznego filetowania. Aby sprawnie przejść przez cały proces, powinieneś użyć specjalnego noża. Ten do filetowania charakteryzuje się długim i cienkim ostrzem, które oczywiście powinno być perfekcyjnie naostrzone.
Nóż do krojenia mięsa w plastry
Każdy domowy kucharz lubi przygotować raz na jakiś czas swoją własną pieczeń lub szynkę. O ile taka inicjatywa zdecydowanie jest godna podziwu, sytuacja może się skomplikować podczas dzielenia tego kulinarnego dzieła na plastry. Duża objętość mięsa uniemożliwia krojenia go zwykłym nożem, ponieważ naszym celem są równe i pięknie pokrojone kawałki. Ze szczególnym stresem wiąże się także sytuacja, w której chcemy w elegancki sposób pokroić mięso na stole i przy gościach. Najlepiej użyć do tego bardzo długiego noża o równym ostrzu z zaokrąglonym końcem. Z jego pomocą krojenie stanie się prawdziwą przyjemnością bez zbędnego wysiłku.
Nóż szefa kuchni
Za nóż, który jest jednocześnie uniwersalny i profesjonalny, możemy uznać ten nazywany "nożem szefa kuchni". Jego szerokie i duże ostrze świetnie nadaje się zarówno do krojenia, szatkowania, porcjowania większych produktów oraz miażdżenia ząbków czosnku. Sklepy zazwyczaj oferują przynajmniej kilka dostępnych długości, a to pozwoli nam na idealne dopasowanie modelu do naszej dłoni oraz do rozmiaru składnika, z którym mamy do czynienia.