Planuj z głową
Półki i pojemniki w lodówce nie są umieszczone przypadkowo. Każdy z tych elementów jest przeznaczony dla innego rodzaju żywności.
Każdy z producentów zaleca określony sposób przechowywania produktów i przed ich rozplanowaniem warto zapoznac sie z instrukcją. Zwykle jeśli zamrażalnik znajduje się na dole, górna półka okazuje się najbardziej odpowiednia do przechowywania mleka, kefirów, jogurtów i dżemów, ponieważ temperatura jest tam najwyższa (istotne dla dobrych bakterii w nabiale).
Na środku przechowuj potrawy, które stoją w lodówce krótko, np. garnek z zupą, sery, wędliny i inne produkty o niedługim terminie przydatności do spożycia.
Na samym dole i w szufladach dobrze przechowują się na ogół owoce i warzywa. To także odpowiednie miejsce dla twardych serów, np. parmezanu. Pamiętaj jednak o uprzednim włożeniu go do pojemnika, np. takiego z wbudowaną tarką, co ułatwi późniejsze posypanie serem ulubionego makaronu. Boczne półki na drzwiach z reguły są wyposażone w liczne przegródki. To tam przechowujemy jaja, gotowe sosy, napoje, ćwikłę czy chrzan.