Dokładnie umyj
Wyjmij zawartość lodówki, a następnie wyłącz zasilanie i zafunduj urządzeniu prawdziwą kąpiel. Półki najlepiej namoczyć w wannie lub misce z ciepłą wodą i dodatkiem płynu do naczyń lub mydła w płynie. Tym samym roztworem umyj dokładnie wnętrze urządzenia. Następnie wsyp do miseczki sodę oczyszczoną i dodaj odrobinę wody, tworząc gęstą pastę. Tak przygotowaną papką umyj ścianki lodówki i akcesoria, a następnie wytrzyj wszystko do sucha. Ostatnim krokiem do czystości jest przetarcie wyposażenia bawełnianą szmatką skropioną octem. Możesz też użyć atomizera i papierowych ręczników. Gdy lodówka jest czysta i sucha, powkładaj półki i akcesoria.
Do tak przygotowanego sprzętu AGD mogą powrócić artykuły spożywcze, ale tym razem należy odpowiednio je posegregować i zabezpieczyć. Wszelkie produkty o mocnych zapachach, np. kiełbasa lub wędzone ryby powinny zostać szczelnie zamknięte w plastikowych opakowaniach.