Przykry zapach w lodówce? Mamy na to kilka domowych sposobów!
27.07.2017 | aktual.: 09.08.2017 13:04
O czystości lodówki w dużej mierze decyduje sposób, w jaki z niej korzystamy. Czasem wystarczy przerwa w dostawie prądu, by jedzenie dostało zbyt dużo ciepła i uległo rozkładowi, pozostając na dodatek w szczelinach między półkami. Dlatego pamiętaj, by często sprawdzać, czy produkty są świeże, a także czy odpływ, przy którym skrapla się woda, nie potrzebuje przetkania. Aby domowe sposoby na świeżą lodówkę zadziałały, zacznij od sprzątania.
Dokładnie umyj
Wyjmij zawartość lodówki, a następnie wyłącz zasilanie i zafunduj urządzeniu prawdziwą kąpiel. Półki najlepiej namoczyć w wannie lub misce z ciepłą wodą i dodatkiem płynu do naczyń lub mydła w płynie. Tym samym roztworem umyj dokładnie wnętrze urządzenia. Następnie wsyp do miseczki sodę oczyszczoną i dodaj odrobinę wody, tworząc gęstą pastę. Tak przygotowaną papką umyj ścianki lodówki i akcesoria, a następnie wytrzyj wszystko do sucha. Ostatnim krokiem do czystości jest przetarcie wyposażenia bawełnianą szmatką skropioną octem. Możesz też użyć atomizera i papierowych ręczników. Gdy lodówka jest czysta i sucha, powkładaj półki i akcesoria.
Do tak przygotowanego sprzętu AGD mogą powrócić artykuły spożywcze, ale tym razem należy odpowiednio je posegregować i zabezpieczyć. Wszelkie produkty o mocnych zapachach, np. kiełbasa lub wędzone ryby powinny zostać szczelnie zamknięte w plastikowych opakowaniach.
Planuj z głową
Półki i pojemniki w lodówce nie są umieszczone przypadkowo. Każdy z tych elementów jest przeznaczony dla innego rodzaju żywności.
Każdy z producentów zaleca określony sposób przechowywania produktów i przed ich rozplanowaniem warto zapoznac sie z instrukcją. Zwykle jeśli zamrażalnik znajduje się na dole, górna półka okazuje się najbardziej odpowiednia do przechowywania mleka, kefirów, jogurtów i dżemów, ponieważ temperatura jest tam najwyższa (istotne dla dobrych bakterii w nabiale).
Na środku przechowuj potrawy, które stoją w lodówce krótko, np. garnek z zupą, sery, wędliny i inne produkty o niedługim terminie przydatności do spożycia.
Na samym dole i w szufladach dobrze przechowują się na ogół owoce i warzywa. To także odpowiednie miejsce dla twardych serów, np. parmezanu. Pamiętaj jednak o uprzednim włożeniu go do pojemnika, np. takiego z wbudowaną tarką, co ułatwi późniejsze posypanie serem ulubionego makaronu. Boczne półki na drzwiach z reguły są wyposażone w liczne przegródki. To tam przechowujemy jaja, gotowe sosy, napoje, ćwikłę czy chrzan.
Szczelnie zapakuj
Aby wędliny i inne produkty nie obsychały, owiń je papierem śniadaniowym i umieść w plastikowej torebce. Przechowywanie żywności w folii aluminiowej sprzyja szybszemu powstawaniu pleśni. Ugotowane wcześniej jedzenie koniecznie przechowuj szczelnie przykryte i staraj się je izolować od surowego mięsa i ryb.
Zadbaj o zdrowie
Oczywiście możesz kupić gotowe detergenty, np. dezodorant do lodówki lub specjalne pochłaniacze, ale ponieważ jest to miejsce przechowywania żywności najlepiej najpierw spróbować domowych sposobów, które nie wpłyną negatywnie na jedzenie i przy okazji – twoje zdrowie.
Zatroszcz się o zapach
Kiedy lodówka lśni już czystością, zastosuj jeden z zapachowych trików, np. włóż do środka bawełnianą skarpetkę skropioną olejkiem waniliowym wypełnioną goździkami. Właściciele kotów mogą też wypróbować nieco dziwny, lecz niezawodnie działający sposób ze świeżym żwirkiem. Włożony na talerzyku do chłodziarki, usunie nieprzyjemną woń.
Zapach stęchlizny i pleśni z powodzeniem zneutralizuje też kawa. Wsyp do miseczki świeżo zmielone ziarna i pozostaw na noc. Alternatywą jest soda oczyszczona. Zastosuj jak wyżej i ciesz się świeżością w lodówce przez kilka tygodni!