Przygotuj się. Wszystko co musisz wiedzieć, zanim kupisz kominek
Przytulne ciepło, strzelające iskry i płomyki pełgające po drewnie – to wszystko brzmi bardzo przyjemnie. Przed zdecydowaniem się na umieszczenie w domu kominka trzeba jednak zdać sobie sprawę z kilku rzeczy.
17.01.2019 | aktual.: 17.01.2019 17:33
Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wybieraniu kominka do salonu, a także jakie obowiązki niesie za sobą jego posiadanie.
Nie ma większych przeciwwskazań co do tego, by zamontować kominek w domu jednorodzinnym, pod warunkiem, że długość komina przekracza 4 metry, a jego średnica jest dopasowana do wielkości wkładu. W zależności od tego, czy chcesz patrzeć na kominek z jednej lub kilku stron, możesz zdecydować się na klasyczne, wypukłe lub narożne wkłady. Każdy z nich ma swoje zalety.
Wszystko pod kontrolą
Oczywiście posiadanie własnego kominka ma również pewne wady. Palenisko wymaga ścisłej kontroli i bez niej ogień po prostu zgaśnie, dlatego wybierając się na przykład na kilkugodzinne zakupy, musisz liczyć się z tym, że po powrocie trzeba będzie rozpalić od nowa.
Kominek wiąże się również z koniecznością zaopatrzenia się w drewno. Dlatego musisz przygotować miejsce, w którym będziesz je składować. Nie można zapomnieć, że przynoszenie drewna może być nieco uciążliwe, dlatego warto zawczasu zaopatrzyć się w kosz na drewno. Nie tylko pozwoli ci jednorazowo przynieść o wiele więcej drewna, ale w ten sposób unikniesz brudzenia podłogi.
Kominek wymaga również regularnego czyszczenia. To podstawa poprawnego i bezpiecznego działania. Przyjmuje się, że średnio raz na trzy miesiące należy usunąć sadzę z przewodu kominowego, co znacznie zwiększy przepustowość komina i uchroni cię przed przedostawaniem się dymu do mieszkania. Po zakończeniu sezonu grzewczego należy rozłożyć wewnętrzne elementy kominka i dokładnie oczyścić je z pomocą drucianej szczotki. W sezonie pozostaje jedynie codziennie wybierać popiół z paleniska.
Regularne używanie zamkniętego kominka skutkuje również szybkim zanieczyszczeniem się szyby kominkowej. Czarny osad jest wyjątkowo trudny do usunięcia, dlatego zarówno przy rozpalaniu, jak i podczas dokładania do kominka należy pilnować, by ogień nie obejmował szyby. Jeśli jednak tak się już stanie, wystarczy przetrzeć ją specjalnym preparatem do czyszczenia szyb kominkowych. Dobrym sposobem jest również wilgotna ściereczka zmieszana z popiołem. Bardzo szybko wyczyści cały brud.