Pracowity czas w ogrodzie. Przygotowanie do jesieni
Krzewy i drzewka owocowe
Porzeczka, agrest, malina i jeżyna – najlepiej smakują, gdy zerwie się je prosto z krzaka i natychmiast zje. To dopiero rarytas! Żeby cieszyć się ich smakiem przez długie lata, warto zadbać o te popularne owocowe krzewy. Wraz z końcem wakacji przyda im się cięcie prześwietlające, czyli usunięcie najstarszych pędów (to te z najciemniejszą korą).
Letnie cięcia prześwietlające przydadzą się też drzewom owocowym. Sierpień to ostatni moment na przycięcie jabłoni. Następnie przychodzi czas na drzewa pestkowe (morela, brzoskwinia i śliwka). Natomiast pod koniec sierpnia, po zbiorze owoców, trzeba wykonać cięcia w koronach wiśni i czereśni. Miejsca po usuniętych gałęziach należy posmarować maścią ogrodniczą lub farbą emulsyjną z dodatkiem środka grzybobójczego.
Na pnie drzew owocowych w drugiej połowie lata warto założyć opaski z papieru falistego. Ochroni to rośliny przed gąsienicami owocówki śliwkóweczki. We wrześniu opaski trzeba zdjąć i zutylizować.