Płytki podłogowe do kuchni: terakota

Płytki podłogowe do kuchni: terakota

26.10.2016 | aktual.: 23.03.2017 14:10

Terakota wcale nie odeszła do lamusa! Choć w nowoczesnych wnętrzach poszukuje się coraz bardziej innowacyjnych rozwiązań, materiały posadzkowe znane już w starożytności też nie tracą na popularności. Czy wiesz, jak wybrać terakotę do kuchni?

Terakota wcale nie odeszła do lamusa! Choć w nowoczesnych wnętrzach poszukuje się coraz bardziej innowacyjnych rozwiązań, materiały posadzkowe znane już w starożytności również nie tracą na popularności. Terakotę chętnie wybiera się z uwagi na jej dobre właściwości użytkowe i przystępną cenę. Na rynku znajduje się bogata oferta szkliwionych płytek kamionkowych różniących się już na pierwszy rzut oka wyglądem (choć dominuje wśród nich odcień ceglasty, tzw. cotto) oraz ceną. Najważniejsze przy zakupie są jednak parametry terakoty, które przesądzają o tym, czy spełni ona wysokie wymagania domowników przez długie lata użytkowania. Czy wiesz, jak wybrać terakotę do kuchni?
Nie przegap: Drewno na podłodze to już przeżytek. Teraz rządzą one!

1 / 5

Do kuchni i na taras

Obraz
© Srokadesign.com

Terakota to płytki, przeważnie o szkliwionej powierzchni, wytwarzane z krzemionki, glin i innych surowców mineralnych. Dzięki swej budowie, wypalaniu w wysokiej temperaturze oraz wykończeniu powierzchni terakota odznacza się bardzo dobrymi parametrami. Przemawia za nią na przykład niska nasiąkliwość, co oznacza, że płytki te w mniejszym stopniu absorbują wilgoć i pękają (to szczególnie ważne, jeżeli zamierzasz je wykorzystać na przykład na tarasie. Pamiętaj jednak, że płytki do zastosowań zewnętrznych muszą być mrozoodporne).
Nie przegap: Drewno na podłodze to już przeżytek. Teraz rządzą one!

2 / 5

Niezniszczalna

Obraz
© Terakota.edu.pl

Podłoga kuchenna w znacznym stopniu narażona jest na zniszczenie - każdy przypadkowo upuszczony przedmiot może naruszyć jej powierzchnię, dlatego warto wybierać trwałe płytki o wysokich parametrach. Kierowanie się wyłącznie ceną produktu sprawi, że po kilku latach posadzka pełna będzie nieestetycznych pęknięć i odprysków. Za wytrzymałość terakoty odpowiada między innymi twardość zastosowanych w niej minerałów oraz wysoka temperatura wypalania.
Nie przegap: Drewno na podłodze to już przeżytek. Teraz rządzą one!

3 / 5

Czystość na piątkę

Obraz
© Draftingcafe.com

W kuchni nietrudno o plamy i zabrudzenia, dlatego przy wyborze płytek szczególnie istotna okazuje się ich odporność na plamienie. Pod tym względem podzielono je na pięć klas, podobnie jak w szkole - najwyższa klasa (5) oznacza najlepszą odporność. Im wyższa liczba, tym łatwiej zatem utrzymać posadzkę z terakoty w czystości.
Nie przegap: Drewno na podłodze to już przeżytek. Teraz rządzą one!

4 / 5

Odporność na ścieranie

Obraz
© Teracota.edu.pl

Płytki podłogowe wybierane do kuchni powinny charakteryzować się także wysoką odpornością na ścieranie, zwłaszcza jeśli korzysta z niej wieloosobowa rodzina. Po kilku latach intensywnego wykorzystywania podłoga może stać się nierówna, coraz widoczniejsza staje się też różnica pomiędzy ścieżkami komunikacyjnymi a rzadziej wykorzystywaną przestrzenią. Klasa ścieralności podawana jest w skali od 1 do 5, powinna jednak wynosić co najmniej 3.
Nie przegap: Drewno na podłodze to już przeżytek. Teraz rządzą one!

5 / 5

Bez poślizgu

Obraz
© Wertheimer-architect.com

Ostatni ważny parametr przy wyborze płytek z terakoty to kwestia bezpieczeństwa domowników. Do kuchni wybierać terakotę o jak najlepszych właściwościach przeciwpoślizgowych - oznaczaną klasami od od R9 do R13.
Nie przegap: Drewno na podłodze to już przeżytek. Teraz rządzą one!

Wybrane dla Ciebie