KuchniaOpiekacz do kanapek – świetny zamiennik tostera

Opiekacz do kanapek – świetny zamiennik tostera

Opiekacze do kanapek pozwalają przygotować nie tylko chrupiące, rumiane tosty z rozpływającym się serem, ale też gofry, podłużne kanapki panini czy nawet mięso. Poniżej prezentujemy kilka funkcjonalnych modeli w różnych cenach.

Opiekacz do kanapek – świetny zamiennik tostera
Źródło zdjęć: © iStock.com | venusphoto
Sylwia Ścibak

03.01.2019 | aktual.: 03.01.2019 15:10

Opiekacz do kanapek – jaki model?

Opiekacze do kanapek to niewielkie urządzenia wyposażone w nagrzewające się powłoki – zarówno na podstawie, jak i na pokrywie – które opiekają pieczywo z dwóch stron zaledwie w kilka minut. Standardowe modele mają okrągły lub prostokątny kształt i zawierają powłoki w kształcie 4 trójkątów (2 na pokrywie, 2 na podstawie), umożliwiające podgrzanie dwóch kanapek jednocześnie. Niektóre opiekacze są większe i bardziej podłużne, dzięki czemu mogą podgrzewać bagietki, a inne są o wiele mniejsze, przez co mogą przygotować jedynie jedną kanapkę naraz.

Opiekacze do kanapek mogą być również urządzeniami wielofunkcyjnymi. Niektóre firmy oferują opiekacze z wymiennymi płytkami do przygotowywania np. gofrów czy grillowanego mięsa. Takie urządzenia zwykle kosztują więcej od tradycyjnych egzemplarzy (powyżej 100 zł), ale dzięki nim można przygotować nie tylko smaczne śniadania, ale też podwieczorki, desery czy nawet obiady.

Opiekacze do kanapek – na co zwracać uwagę przy kupnie?

Przy wyborze opiekacza warto zwracać uwagę przede wszystkim na typ powłoki, moc, obudowę i zabezpieczenia. Powłoka to jeden z najważniejszych elementów urządzenia. Powinna być więc nieprzywierająca i łatwa w czyszczeniu. Obecnie najczęściej stosuje się powłoki teflonowe, ale na rynku znajdziemy także powłoki ceramiczne. Drugą ważną kwestią jest obudowa opiekacza. Jeśli jest wykonana z niskiej jakości materiałów, to łatwo pęka i łamie się nawet po kilku tygodniach lub miesiącach. Dobrym wyborem będą obudowy z metalu, które są odporne na uszkodzenia oraz wysoką temperaturę.

Im większą moc ma opiekacz, tym szybciej można przygotować kanapki. Do standardowego użytku wystarczają najczęściej urządzenia z mocą 700-800 W, ale na rynku znajdziemy także modele dysponujące mocą 600 W i 1800 W.

Funkcjonalny opiekacz do kanapek powinien być również bezpieczny. Dobrze jest postawić na model z nienagrzewającą się rączką oraz antypoślizgową podstawą. Warto też wybierać urządzenia, które można przechowywać w pionie oraz modele, których płytki można myć w zmywarce.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)