Naturalne barwienie jaj. Tanio, ekologicznie i bez niepotrzebnej chemii
Choć metody barwienia jajek naturalnymi sposobami są z pewnością bardziej czasochłonne, to jednak efekt końcowy robi wrażenie. To, co jest zdecydowanym plusem metody to ekologia i całkowicie roślinny skład, bez grama chemii.
28.03.2021 | aktual.: 02.04.2021 11:17
Jeżeli żyjecie w duchu "zero waste" i unikacie w kuchni tego, co sztuczne i przetworzone, naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc zdecydowanie przypadną wam do gustu. Co ciekawe, każdy z zastosowanych barwników da inną intensywność koloru w zależności od długości namaczania.
Oprócz jajek ugotowanych na twardo będziesz potrzebować: białego octu winnego, kilku buraków średniej wielkości, jedną czerwoną kapustę, garść liści szpinaku, kurkumę, awokado oraz małe opakowanie suchej czarnej fasoli.
Gdy już zdecydujesz, jakich kolorów chcesz użyć, posiekaj warzywa na małe kawałki (kapusta, buraki, liście szpinaku) i włóż je do garnka z wodą (3/4 naczynia wody). Aby wydobyć najbogatsze kolory, należy taką miksturę podgrzać do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Jajka możesz namoczyć w przygotowanym płynie lub ugotować je w nim.
Kolor niebieski
Czerwona kapusta pomaga uzyskać niebieski barwnik, od bladego błękitu po głęboki. Najlepszy rezultat otrzymasz, gdy jajka ugotowane na twardo namoczysz przez noc w wodzie po czerwonej kapuście. Jeśli chcesz uzyskać jaśniejszy kolor, do naczynia z miksturą dodaj odrobinę białego octu winnego. Kolor szaroniebieski otrzymasz wówczas, gdy jajka namoczysz przez noc w wodze po czarnej fasoli.
Kolor zielony
Szpinak jest doskonałym barwnikiem, który pomoże uzyskać zieleń, od jasnego po ciemny, w zależności od dodatków. Białe jajka pozostawione do namoczenia przez noc w wodzie po szpinaku dadzą barwę jasnozieloną. Jajka pozostawione do namoczenia na dwie godziny i wysuszone, a następnie zanurzone w wodzie z barwnikiem czerwonej kapusty przez dwie godziny, również da kolor jasnozielony, ale o nieco innym odcieniu.
Zieleń można uzyskać nie tylko za sprawą szpinaku. Jeśli namoczysz jajka przez dwie godziny w wodzie po czerwonej kapuście, wysuszysz a następnie namoczysz je przez noc w wodzie z kurkumą, otrzymasz piękną oliwkową zieleń.
Jeśli posiadasz jajka ciemniejszej barwy i namoczysz je przez noc w barwniku z kapusty, a po wysuszeniu namoczysz je przez cztery godziny w wodzie z kurkumą, to otrzymasz głęboką, ciemną zieleń.
Kolory żółty i pomarańczowy
Białe jajka gotowane na wolnym ogniu przez 30 minut w wywarze z kurkumy, a następnie pozostawione do ostygnięcia na dwie godziny dadzą piękną musztardową barwę.
Jeśli natomiast chcesz otrzymać kolor jasnożółty, wystarczy, że do barwnika z kurkumy dodasz łyżkę białego octu i w takim wywarze namoczysz jajka przez dwie godziny.
Jajka pozostawione do namoczenia przez noc w barwniku uzyskanym z awokado dadzą barwę pastelowej brzoskwini.
Białe jajka pozostawione do namoczenia przez noc w barwniku po burakach dadzą barwę ciemnobrązową. Jeśli postanowisz skrócić czas namaczania do czterech godzin uzyskasz barwę zbliżoną do bordo. Kolor czerwony jest trudny do uzyskania. Choć barwa wywaru z buraków ma piękny, czerwony odcień, to jaja namaczane tylko przez kilka godzin ostatecznie dają kolor różu - od jasnego po ciemny.