Małe AGD, które ułatwi ci przygotowanie zdrowych posiłków
Zdrowe odżywianie to wykorzystywanie dobrych i wartościowych produktów do przygotowywania codziennych potraw, co w zasadzie oznacza rezygnację lub przynajmniej ograniczenie stosowania artykułów o wysokim stopniu przetworzenia. To także przyrządzanie posiłków w domowym zaciszu na parze, w procesie wolnego duszenia, własny makaron i świeże, wyciśnięte soki z warzyw i owoców.
14.11.2017 | aktual.: 15.11.2017 09:31
Umiejętność stosowania właściwych technik gotowania i odpowiednio dobrany podstawowy sprzęt kuchenny zapobiegają utracie wartościowych składników i minerałów znajdujących się w mięsie i rybach czy w warzywach i owocach. Kompletując kuchenne wyposażenie, warto wiedzieć, że:
Wyciskarka do owoców…
…bywa lepsza od sokowirówki. Zanim jednak zdecydujesz się na konkretny sprzęt, musisz wiedzieć, że sokowirówki wyciskają bardziej klarowne soki, ale następuje przy tym utrata wielu witamin i cennych mikroelementów zawartych w owocach i warzywach. Wyciśnięty w wyciskarce sok jest znacznie gęstszy, co nie każdemu odpowiada. Jednak dzięki temu zawiera on dużo więcej dobroczynnych składników, których nasz organizm tak bardzo potrzebuje.
Tak obniżysz koszty ogrzewania domu o 30 proc.
Co prawda w sokowirówce można przygotowywać więcej soku, ale w warunkach domowych zwykle wystarcza wyciskarka. Bardzo istotny jest też czas niezbędny do wyczyszczenia urządzenia po każdym użyciu. Tu również sokowirówki pozostają daleko w tyle. Najprostsze w myciu są tak zwane wyciskarki poziome, bo składają się z niewielu elementów. Wyciskarki pionowe złożone są z większej liczby części, ale i tak są wygodniejsze w czyszczeniu od sokowirówek.
Zobacz też: Dla młodych rodziców to koszmarny wydatek. A przecież można taniej
Przy wyborze urządzeń tak zwanego małego AGD warto też wiedzieć, że sprzęt oferowany w najniższej cenie nie zawsze jest tym, który powinniśmy mieć. Wybierając odpowiednią dla nas wyciskarkę, sprawdźmy, jaką moc ma dane urządzenie. Może się bowiem okazać, że wyciskarka jest w stanie wycisnąć sok z jednej pomarańczy, a potem musi "odpocząć” przez dłuższy czas. Niestety z reguły jest tak, że im wyższa moc urządzenia, tym wyższa cena.
Domowy makaron i chleb…
…też wymagają odpowiednich sprzętów. I choć jeszcze nasze babcie radziły sobie z przygotowaniem świetnego makaronu bez specjalnych urządzeń, to dziś rzadko kto potrafi to zrobić bez maszyny do wyrobu makaronu. Do wyboru są maszynki ręczne i elektryczne. Warto postawić na te wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ tylko ten materiał jest w stanie zagwarantować, że urządzenie będziemy mogli eksploatować przez dłuższy czas. Dobrze też zwrócić uwagę, jakie nakładki znajdują się w zestawie, bo podstawowe modele umożliwiają przygotowanie tylko jednego lub dwóch rodzajów makaronu.
Wypiekanie zdrowego, pełnoziarnistego chleba w domu również wymaga dobrego urządzenia, które powinno mieć przeszkloną klapę u góry. Pozwala ona na obserwację tego, co dzieje się w środku i reagowanie w sytuacji, gdy trzeba do ciasta dodać nieco wody lub odwrotnie – dosypać odrobinę mąki. Wówczas mamy gwarancję, że chleb będzie miał odpowiednią konsystencję.