Kompostownik na podwórku. Sporo oszczędzisz na nawozach
Kompost to doskonałe źródło pokarmu i próchnicy dla roślin. Dzięki zwartej konsystencji deszcz nie wypłucze substancji odżywczych, a duża zawartość próchnicy sprawi, że gleba stanie się pulchniejsza i będzie wchłaniać wodę niczym gąbka.
24.07.2019 09:52
Przede wszystkim kompost w przeciwieństwie do różnej maści odżywek do roślin jest w stu procentach naturalny i bezpieczny zarówno dla roślin, jak i zwierząt żyjących w glebie. Niezależnie od wielkości podwórka warto założyć kompostownik, by korzystać z wszystkich jego zalet.
Jak i gdzie założyć kompostownik?
W teorii kompostownikiem może być zarówno przykryta dziura w ziemi, jak i drewniana skrzynka bądź beczka. Trzeba jednak zadbać o odpowiednią budowę, tak by zapewnić substancjom organicznym odpowiedni przepływ powietrza. Dlatego warto zastanowić się nad zakupem specjalnych pojemników z wypustkami bądź skrzynki z luźno skleconych desek.
Pamiętaj, że kompostownik powinien być ulokowany w miejscu, które nie jest bezpośrednio wystawione na promienie słoneczne. Poza tym duża skrzynia z rozkładającymi się resztkami może zaburzyć estetykę podwórka, dlatego lepiej będzie wybrać miejsce między krzewami lub tuż pod żywopłotem czy tujami okalającymi podwórze.
Jak dbać o kompost?
Aby zapewnić kompostowi dobrą cyrkulację powietrza, na spód należy położyć kilka grubych gałęzi, które należy przysypać torfem bądź specjalną mieszanką kompostową, którą kupisz w sklepie. Następnie można już wrzucać do środka odpadki. Ważne, by robić to stopniowo i nakładać na siebie kilka warstw w różnych odstępach czasu. Normalnie jest to uwarunkowane częstotliwością prac ogrodowych – pielenia, koszenia trawy i przycinania krzewów.
Co nadaje się na kompost
Latem naturalnym wypełnieniem dla kompostownika będzie skoszona trawa. Trzeba jednak zachować w tym umiar. Jeśli wrzuci się zbyt dużo skoszonej trawy na raz, może dość szybko zacząć gnić. Lepiej będzie przemieszać skoszoną trawę z wilgotnymi odpadkami.
Na kompost świetnie nadadzą się resztki posiłków – skórki warzyw i owoców czy herbaciane i kawowe fusy. Dobrym materiałem na kompost są również skorupki jajek, a nawet… wytłoczki, papier czy cienkie gałązki. Przed wrzuceniem do kosza warto jednak nieco je rozdrobnić.
Czego nie wrzucać do kompostownika
Nieprzemyślane wrzucanie do kompostownika wszystkiego "jak leci" może sprawić, że kompost będzie pozbawiony elementów odżywczych dla roślin, a stanie się wręcz siedliskiem toksycznych substancji. Przede wszystkim nie powinno się przerzucać do kompostownika roślin zainfekowanych pasożytami i szkodnikami – ich zarodniki mogą przetrwać aż do wiosny, a wtedy może dojść do rozprzestrzenienia ich po całym ogrodzie.
Często popełnianym błędem jest również wrzucanie do kompostownika chwastów, zwłaszcza tych, które mają w sobie ziarna. W ten sposób nieumyślnie przyczyniasz się do wrzucania do ogrodowej gleby szkodliwych roślin. Z reguły unika się również wrzucania do kompostownika mięsa i tłuszczu. Jego zapach może przyciągnąć do pojemnika szkodniki, których trudno się pozbyć, jeśli się zadomowią.