Kluczem do urządzenia komfortowej kuchni jest dostosowanie przestrzeni do potrzeb użytkowników poprzez funkcjonalne rozplanowanie stref kolejno wykonywanych czynności. Radzimy, jak zaprojektować kuchnię idealną,w której nawet mimo skromnych rozmiarów znajdzie się miejsce na wszystko.
Kluczem do urządzenia komfortowej kuchni jest dostosowanie przestrzeni do potrzeb użytkowników poprzez funkcjonalne rozplanowanie stref kolejno wykonywanych czynności. Radzimy, jak zaprojektować kuchnię idealną,w której nawet mimo skromnych rozmiarów znajdzie się miejsce na wszystko.
Segregacja, mycie, obieranie, krojenie, przygotowywanie i wreszcie gotowanie - cykl obróbki produktów spożywczych jest jedną z podstawowych kwestii, jaką powinno się brać pod uwagę przy projektowaniu kuchni. Dostosowanie układu pomieszczenia do kolejnych etapów pracy i połączenie ich w spójny ciąg roboczy zagwarantuje szybkie i wygodne przygotowywanie posiłków. Wyeliminujesz w ten sposób konieczność każdorazowego przenoszenia produktów z miejsca na miejsce. Odpowiednie rozlokowanie stanowisk, w połączeniu z wyposażeniem dostosowanym do potrzeb użytkowników, sprawi, że kuchnia stanie się praktycznym i przyjaznym miejscem. Od czego zacząć planowanie przestrzeni?
To też cię zainteresuje: Kuchenne hity - zaniemówisz z wrażenia!
Jak zaprojektować kuchnię idealną?
Pierwszym punktem kuchennego ciągu roboczego jest obszar zapasów. W teorii należą do niego: lodówka, zamrażarka, szafki na produkty spożywcze i spiżarnia. W praktyce ogranicza się on zwykle do sprzętów chłodzących. Ze względu na podstawową funkcję - składowanie żywności - strefa ta powinna znajdować się jak najbliżej wejścia, tak by umożliwić szybkie rozpakowanie zakupów po ich przyniesieniu. Dzięki odizolowaniu zapasów od okna i kaloryfera, będących potencjalnym źródłem wilgoci i wysokich temperatur, zyskasz pewność, że suche artykuły spożywcze (makarony i inne produkty zbożowe) nie stracą swoich właściwości.
To też cię zainteresuje: Kuchenne hity - zaniemówisz z wrażenia!
Jak zaprojektować kuchnię idealną?
Kolejny obszar istotny ze względu na planowanie kuchni to przestrzeń służąca magazynowaniu akcesoriów, takich jak naczynia, talerze czy sztućce. Aby zachować niezbędny porządek i ułatwić odnalezienie potrzebnych przedmiotów, warto zaopatrzyć się w pojemne szuflady z wmontowanymi stelażami segregującymi typu cargo. Wysuwane kosze sprawdzają się szczególnie w przypadku najczęściej używanych przyborów. W strefie przechowywania warto także umiejscowić szeroki blat, który ułatwi ci segregację wyciąganej z lodówki żywności. Standardowa głębokość płaszczyzny roboczej wynosi ok. 60 cm, warto jednak zastanowić się nad kupnem modelu o nieco większym obszarze pracy. Z pozoru niewielka zmiana może znacząco podnieść komfort wykonywania kuchennych czynności.
To też cię zainteresuje: Kuchenne hity - zaniemówisz z wrażenia!
Jak zaprojektować kuchnię idealną?
Nazywana "kuchennym centrum dowodzenia" strefa zmywania jest głównym punktem decydującym o poziomie higieny i czystości wnętrza. Odpowiednio dobrany duet zlewu z baterią nie tylko ułatwi mycie warzyw i owoców, ale również umożliwi komfortowe sprzątanie stanowisk roboczych.
- Kluczowym dla wyboru zlewozmywaka czynnikiem jest obecność zmywarki. Jeśli masz taki sprzęt, wystarczy jednokomorowy model. W przeciwnym wypadku przydatne będą dwie komory - tłumaczy Aneta Dziedzina, ekspert Grupy Armatura. Warto również zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje dostępnych na rynku zlewozmywaków: wbudowaną deskę do krojenia czy cedzak do warzyw, które mogą okazać się przydatne przy częstym przygotowywaniu posiłków w domu.
To też cię zainteresuje: Kuchenne hity - zaniemówisz z wrażenia!
Jak zaprojektować kuchnię idealną?
Kolejną ważną kwestią jest odpowiednie dopasowanie armatury. - W kuchni sprawdzą się modele wyposażone w wyciąganą wylewkę. Tego typu baterie umożliwią dotarcie do trudno dostępnych miejsc. Dzięki funkcji zmiany intensywności strumienia szybko napełnisz głębokie naczynia lub wiadro - tłumaczy Aneta Dziedzina z Grupy Armatura.
Strefa zmywania to także miejsce, w którym zwyczajowo umieszcza się kosz na śmieci oraz środki czyszczące. Jednak jeśli wśród domowników znajdują się małe dzieci, warto zastanowić się nad wygospodarowaniem zamkniętej lub umieszczonej poza ich zasięgiem szafki tak, by najmłodsi nie mieli dostępu do niebezpiecznych specyfików.
To też cię zainteresuje: Kuchenne hity - zaniemówisz z wrażenia!
Jak zaprojektować kuchnię idealną?
Obszar przygotowywania pożywienia, ze względu na liczbę potrzebnych w tym procesie akcesoriów, zajmuje w kuchennym ciągu roboczym najwięcej miejsca. Szerokość blatu powinna wynosić w związku z tym nie mniej niż 90 cm. Konieczne jest również zorganizowanie przestrzeni do przechowywania garnków, noży, desek do krojenia oraz sprzętów elektronicznych, takich jak mikser czy blender. Zajmujące dużo miejsca wyposażenie najpraktyczniej schować do pojemnych szuflad. W ten sposób zapewnisz łatwy dostęp nawet do najcięższych przedmiotów o nietypowych kształtach. W strefie przyrządzania posiłków warto umieścić także najpotrzebniejsze przyprawy. By nie utraciły swych właściwości, konieczne jest jednak wygospodarowanie dla nich zaciemnionej, zabezpieczonej przed wilgocią półki.
To też cię zainteresuje: Kuchenne hity - zaniemówisz z wrażenia!
Jak zaprojektować kuchnię idealną?
Na ostatnie stanowisko przygotowywania posiłków składa się zarówno płyta kuchenna, piekarnik, mikrofalówka, jak i przestrzeń, która pomieści blachy, patelnie oraz naczynia żaroodporne. Z uwagi na nieodmiennie związaną z gotowaniem parę wodną i wysoką temperaturę konieczne jest także zamontowanie okapu, który wyeliminuje ich negatywne oddziaływanie na meble znajdujące się w otoczeniu kuchenki. Takie rozwiązanie pozwoli także rozwiązać kwestię rozchodzenia się zapachów, szczególnie istotną w wypadku otwartych kuchni i aneksów.
To też cię zainteresuje: Kuchenne hity - zaniemówisz z wrażenia!
Jak zaprojektować kuchnię idealną?
- Jeśli metraż kuchni umożliwia zainstalowanie wyspy, organizacja stref może przebiegać nieco inaczej - tłumaczy Aneta Dziedzina, ekspert Grupy Armatura. - W jednym ciągu roboczym urządzamy obszar zapasów, przechowywania oraz gotowania. W osobnym segmencie umiejscawiamy natomiast zlewozmywak wraz z baterią oraz blat służący do przygotowywania produktów spożywczych. Należy jednak pamiętać, że tego typu układ wymaga innego podłączenia instalacji wodnej, co może wiązać się z dodatkowymi kosztami - dodaje.
To też cię zainteresuje: Kuchenne hity - zaniemówisz z wrażenia!
Jak zaprojektować kuchnię idealną?
Przydatnym pomysłem na organizację kuchennej przestrzeni jest poziomy podział stref. Zakłada on segregację akcesoriów i sprzętów według częstotliwości ich wykorzystywania. Przedmioty codziennego użytku - kubki, talerze, sztućce czy produkty spożywcze - powinno się umieścić w szafkach znajdujących się na wysokości linii wzroku, nie niżej niż w pierwszej szufladzie pod blatem, dolne szafki posłużą natomiast do przechowania dużych garnków, blach lub suchych produktów spożywczych o długim terminie przydatności do spożycia. Ostatni z obszarów, znajdujący się powyżej 170 cm, to miejsce, w którym schowasz rzadko używane akcesoria, eleganckie szkło czy odświętną zastawę.
To też cię zainteresuje: Kuchenne hity - zaniemówisz z wrażenia!