Trwa ładowanie...

Jak prawidłowo myć owoce i warzywa? Płukanie w wodzie może nie wystarczyć

Mycie warzyw i owoców to na pierwszy rzut oka czynność banalnie prosta. Wszyscy uczymy się tego już w przedszkolu, bo wiemy jak istotna jest codzienna higiena w kontakcie z żywnością. Jednak, czy wiesz, że zwykłe płukanie w zimnej wodzie, choć bywa pomocne, może nie wystarczyć?

Jak prawidłowo myć owoce i warzywa? Płukanie w wodzie może nie wystarczyćŹródło: Adobe Stock
ds3gxvs
ds3gxvs

Warzywa i owoce często przebywają długą drogę zanim trafią na nasz stół. Jeśli chcemy cieszyć się nie tylko dobrym smakiem, ale również skorzystać z ich dobroczynnych właściwości, pamiętajmy, że wymagają czyszczenia. Opłukanie pod bieżącą wodą likwiduje zaledwie 50-60 proc. szkodliwych substancji. Jak poradzić sobie z resztą?

Przezorny zawsze ubezpieczony

Kupowanie wyłącznie polskich i lokalnych produktów też nie daje pewności, czy zakupiony towar jest całkowicie "czysty" - czyli pozbawiony chemikaliów, oprysków lub pestycydów. Mycie warzyw i owoców, w celu usunięcia z nich szkodliwych substancji nie musi być czasochłonne. Najważniejsze jest, by wytworzyć w sobie odpowiedni nawyk i stosować go regularnie, aż "wejdzie w krew". Poniżej przedstawiamy kilka skutecznych i sprawdzonych sposobów na oczyszczenie roślinnych produktów z potencjalnie szkodliwych substancji.

Niezwykłe właściwości sody

Dowiedziono, że moczenie warzyw i owoców w sodzie oczyszczonej likwiduje aż 80-96 proc. zanieczyszczeń, w tym szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Metoda sprawdzi się zarówno w przypadku owoców sezonowych takich jak jabłka i gruszki, jak i warzyw korzeniowych. Wystarczy do chłodnej wody dosypać łyżeczkę sody i zamoczyć w roztworze rośliny na 15 min. Po wyjęciu opłukaj je w chłodnej wodzie i gotowe.

Owoce tropikalne i cytrusowe

Z owocami z importu jest zwykle najwięcej problemu - zawierają bowiem najwięcej toksycznych substancji. Podczas transportu spryskuje się je środkami ochrony, opóźniającymi proces dojrzewania. Mycie pod ciepłą wodą z delikatnym detergentem przy użyciu szczoteczki może pomóc. Jest to jednak metoda niewystarczająca jeśli zamierzasz wrzucić kawałek cytryny ze skórką do herbaty lub użyć skórkę pomarańczy do ciasta. W takiej sytuacji opłucz owoce w wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego). Pamiętaj, by po takiej kąpieli dobrze opłukać cytrusy.

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Pomocna woda utleniona

Czy wiesz, że do mycia warzyw z grubą skórką nada się zawartość twojej apteczki? Woda utleniona posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Aby przygotować taką miksturę, do dwóch litrów wody dodaj łyżeczkę 3-proc. wody utlenionej. Zamocz w niej warzywa, które chcesz zjeść ze skórką: paprykę, cukinię, bakłażana, ogórka, pomidory.

Pan kalafior i kuzyni

Problem z kalafiorem i brokułem jest dość oczywisty. Trudno je umyć z powodu zakamarków. Podzielenie ich na małe różyczki, bywa niewystarczające - wciąż pozostaje wiele miejsc, w których mogą się skrywać chemikalia lub bakterie. W takiej sytuacji pomoże ocet i sól. Do garnka z wodą (ok. 3 litrów) dodaj szklankę octu i trzy łyżki soli. Zamocz kalafiora w miksturze na minutę lub dwie, następnie przełóż do miski z czystą wodą i dokładnie wypłucz.

Uważaj na banany

Wydawać by się mogło, że akurat te owoce nie potrzebują żadnego specjalnego traktowania, bo nie zjadamy skórek. Banany są jednak najbardziej zanieczyszczonymi owocami spośród wszystkich importowanych. Wystarczy chwila nieuwagi, by toksyczne środki konserwujące ze skórki przenieść do ust. Przed każdym spożyciem banana umyj go w szarym mydle, wykorzystując do tego szczotkę, a następnie opłukaj w chłodnej wodzie.

ds3gxvs

Prysznic z pokrzywy

Napar z pokrzywy działa antybakteryjnie i grzybobójczo, a jego zaletą jest całkowita nieszkodliwość i brak "dziwnego" posmaku, który często można wyczuć po moczeniu warzyw w miksturze z octem. Zastosowanie naparu zlikwiduje te bakterie, które przetrwały moczenie w zimnej wodzie. W tym celu zalej dwie torebki ziela litrem wrzątku i poczekaj, aż się zaparzy. Po 10 min. wyjmij torebki i pozostaw herbatę do wystygnięcia. Chłodny napar przelej do czystego i odkażonego spryskiwacza i spryskaj nim warzywa. Po prysznicu, wystarczy zjeść. Smacznego!

ds3gxvs
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
ds3gxvs