Trwa ładowanie...

Jak czyścić ekspres do kawy? Prawidłowa pielęgnacja przedłuży mu życie

Mało kto wie, że bakterie z ekspresu do kawy mogą negatywnie wpłynąć na nasze samopoczucie, a nawet spowodować bóle brzucha. Na jakość i smak kawy wpływają codziennie zabiegi takie jak: używanie przefiltrowanej lub przegotowanej wody, czyszczenie dyszy i płukanie układów spieniających, czy nawet pozbywanie się z podstawy pozostałości po starej wodzie.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Jak czyścić ekspres do kawy? Prawidłowa pielęgnacja przedłuży mu życieŹródło: Adobe Stock
dqu491m

Masz ekspres do kawy, i choć początkowo jego działaniu niczego nie można było zarzucić, to teraz kawa ma dziwny posmak? Jest to prawdopodobnie wina osadu. Jeżeli ekspres do kawy nie jest czyszczony regularnie, pozostałości po starej kawie, kamień oraz chemia mogą wpływać na smak i jakość napoju. Dzięki prawidłowej pielęgnacji nie tylko przedłużysz żywot ekspresu, ale sprawisz też, że zawsze będzie smakowała jak we włoskiej kawiarni.

Usuń kamień

Podstawową zasadą, która ułatwi czyszczenie ekspresu do kawy jest każdorazowe używanie przefiltrowanej wody. "Kranówka" najczęściej jest wodą twardą, a to sprawia że w ekspresie szybko pojawi się osad z kamienia, który trudno wyczyścić. Jest to szczególnie ważne w przypadku ekspresów ciśnieniowych. Jeśli zdecydujesz się na wodę butelkowaną, pamiętaj żeby używać źródlanej zamiast mineralnej. Z wody mineralnej często wytrąca się wapń i powoduje biały osad na filtrze.

dqu491m

Jeżeli jednak kamień już się pojawił, poradzisz z nim sobie za pomocą odkamieniacza lub kwasku cytrynowego. Jeżeli zdecydujesz się na pierwszą z opcji wybierz łagodny, ekologiczny detergent, aby nie uszkodził mechanizmu. Sprawdź także, czy w przypadku konkretnego modelu ekspresu, producent nie odradza stosowania środków czyszczących.

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Krok po kroku

Aby usunąć kamień, nalej do pojemnika świeżej wody, dodaj odkamieniacz lub łyżeczkę kwasku cytrynowego i odczekaj kwadrans. Po tym czasie uruchom ekspres, który podgrzeje wodę. Następnie odczekaj kolejne 15 min. i wykonaj czynność raz jeszcze - włącz ekspres do kawy. Powtarzaj to za każdym razem, aż do całkowitego wypłukania wody z pojemnika. Następnie wyjmij zbiornik i dobrze go przepłucz w ciepłej wodzie. Powtórz czynność, ale tym razem bez kwasku i odkamieniacza. W ten sposób z ekspresu zostaną usunięte pozostałości.

Po przepuszczeniu środka przez urządzenia (krok numer 5), zostaw urządzenie jeszcze na 15 minut i dopiero potem uruchom przygotowanie kawy jeszcze raz. Teraz poczekaj 10 minut i jeszcze raz uruchom ekspres, by znowu poczekać 5 minut – do momentu, aż pojemnik na wodę będzie pusty. Potem wystarczy ponownie wyjąć zbiornik, przepłukać go, nalać wody i nastawić dwa kubki kawy (bez kawy oczywiście), aby przepłukać system.

Nie zapomnij o detalach

O ile powyższy zabieg wystarczy stosować raz na jakiś czas (po dwustu parzeniach), o tyle oczyszczanie podstawy czy spieniacza do mleka należy przeprowadzać codziennie. Po każdym użyciu ekspresu usuń z podstawki wodę i przetrzyj ją ściereczką. Nie dopuszczaj również do tego, aby osad po mleku zastygał na spieniaczu. To nie tylko nieestetyczne, ale również niehigieniczne.

dqu491m

Produkty mleczne poddanie wysokiej temperaturze a następnie pozostawione do zastygnięcia mogą zawierać mnóstwo bakterii powodujących problemy żołądkowo-jelitowe. Przecieraj spieniacz po każdym użyciu - najlepiej sprawdzi się gąbka z delikatnym detergentem. Potem przetrzyj na mokro i wytrzyj do sucha.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

dqu491m
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dqu491m