Garnek elektryczny – gotuj bez wyrzeczeń
Garnek elektryczny to urządzenie, które z pewnością przyda się w kuchni. Dzięki niemu nie musimy za długo stać przy kuchence, pilnując z zegarkiem w ręku gotującego się jedzenia. Jaki model możemy wybrać?
10.01.2020 | aktual.: 13.01.2020 09:05
Obsługa garnka elektrycznego jest szalenie prosta. Wystarczy włożyć produkty do środka, włączyć odpowiedni program i poczekać. Garnek sam ustawi odpowiedni czas gotowania, a kiedy potrawa będzie już gotowa, poinformuje o tym sygnałem dźwiękowym. Jest to więc idealne urządzenie dla osób ceniących praktyczne rozwiązania – nie trzeba poświęcać czasu na szorowanie patelni czy garnków, nie trzeba też ciągle stać przy kuchence i pilnować, by ogień nie był za duży. Garnek elektryczny zastąpi kilka akcesoriów kuchennych, więc oszczędzimy też miejsce. Nie lubisz gotować, ale jednocześnie nie chcesz stołować się na mieście? Wybierz garnek elektryczny.
Garnki elektryczne – co potrafią?
Garnek elektryczny ma dość szeroką funkcjonalność. Możemy w nim przygotowywać potrawy smażone, pieczone, duszone, grillowane czy gotowane na parze (czyli w zasadzie wszystko). Jedzenie jest przygotowywane bez użycia tłuszczu, w pojemniku pokrytym nieprzywierającymi materiałami (czasami można użyć głębokiego oleju do przygotowywania frytek). Nieprzywierającą powłokę łatwo jest wyczyścić, a niektóre pojemniki nadają się do mycia w zmywarce. Często też dołącza się do zestawu dodatkowe akcesoria, np. szpatułki, pozwalające przewracać potrawy w trakcie przygotowywania.
Najpopularniejszy jest oczywiście garnek uniwersalny, jednak w sklepach znajdziemy również małe modele turystyczne oraz duże, kilkudziesięciolitrowe garnki do zup lub przetworów, zawierające kraniki, dzięki którym łatwiej jest rozlewać potrawę do innych naczyń. Garnki turystyczne zazwyczaj mają ok. 1,5 litra pojemności, więc nadają się do gotowania stosunkowo niewielkiej ilości jedzenia podczas np. biwaków.
Garnki elektryczne – co się liczy przy wyborze?
Przy wyborze garnka elektrycznego warto zwrócić uwagę na pojemność. Najczęściej jest to kilka litrów – od ok. 1 l do nawet 6 l. Mniejsze pozwalają przygotować potrawy dla jednej/dwóch osób, większe zaś przydadzą się dla całej rodziny (ok. 2 litry mogą wystarczyć dla trzech, czterech osób). Warto również przyjrzeć się liczbie programów, jaką dysponuje dany model garnka. Im jest ich więcej, tym bardziej różnorodne dania możemy przygotować.
Dania w garnkach elektrycznych przygotowywane są krótko, co pozwala zachować wartości odżywcze. Zakres temperatury wynosi od 30 do 100 stopni Celsjusza, jednak warto szukać modeli, które umożliwiają jej regulację. Oczywiście przydadzą się również odpowiednie zabezpieczenia, np. nienagrzewające się rączki, a także funkcje dodatkowe, np. opóźniony start czy podtrzymywanie ciepła.