WP

WP Dom

Rynek
Wykańczanie
Wnętrza
Wokół domu

Czas wykorzystać sezon. Nowy grill na każdą kieszeń

Najwyższy czas przygotować się na sezon grillowy. Warto wymienić stary, wysłużony grill na nieco nowszą wersję. Poza wersją węglową masz do wyboru modele gazowe i elektryczne, każdy z nich ma swoje zalety.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wiele osób nie może się doczekać pierwszego grilla w sezonie
Wiele osób nie może się doczekać pierwszego grilla w sezonie (123RF)
WP

Nie każdy może sobie pozwolić na okazały grill, który pomieści na ruszcie mnóstwo mięsa. Osoby przyzwyczajone do grillowania na tarasie bądź w terenie mogą wybrać niewielkie modele dopasowane wysokością i kształtem do powierzchni, na której będą się znajdować. Dobrym wyborem będzie na przykład niski, prostokątny grill żeliwny, który nie zajmuje wiele miejsca i łatwo się składa. W ten sposób możesz zabrać go ze sobą w teren.

Grill węglowy – majówkowa klasyka

WP

Grillowanie na węglu wciąż cieszy się dużą popularnością. Cena urządzenia jest stosunkowo niewielka, a w dodatku możesz z powodzeniem zabrać go ze sobą na działkę, ponieważ nie wymaga zewnętrznego źródła zasilania jak modele gazowe czy elektryczne. Wytrawni smakosze twierdzą ponadto, że nic nie zastąpi spieczonej i odymionej kiełbasy. Warto wybrać model wykonany ze stali nierdzewnej bądź żeliwa – gwarantuje trwałość na wiele sezonów, w przeciwieństwie do tych wykonanych z cienkiej blachy.

Grille zamykane są nieco droższe od standardowych modeli, jednak dają wiele więcej możliwości przygotowywania potraw. Największą zaletą węglowego grilla z pokrywą jest zapobieganie rozprzestrzeniania się dymu. Ograniczony dopływ tlenu zapobiega zbytniemu rozprzestrzenieniu się ognia, a jednocześnie kumuluje ciepło, dzięki czemu potrawy są równomiernie upieczone ze wszystkich stron. Należy jednak pamiętać o tym, by cały czas kontrolować to, co dzieje się pod spodem, w innym wypadku możesz spalić potrawy.

WP

Grilluj z butlą gazową

Największą zaletą tego modelu jest szybkość przygotowywania żywności. Grill łatwo się rozpala, prędko nagrzewa, a dodatkowo pozwala na utrzymanie stałej temperatury przez cały czas grillowania, co przyda się szczególnie podczas przygotowywania bardziej skomplikowanych potraw. Ponadto grill gazowy łatwo będzie utrzymać w czystości, wystarczy zetrzeć ściekający tłuszcz z rusztu i specjalnego wgłębienia i gotowe.

Przy wyborze grilla gazowego należy zwrócić uwagę na liczbę palników – im więcej tym lepiej. Pamiętaj też, że do pracy potrzebujesz butli gazowej. Koszt jednorazowego zakupu może być spory, jednak okazuje się, że eksploatacja jest o wiele tańsza niż w przypadku grilla węglowego. Jedna, 11-kilogramowa butla może wystarczyć nawet na cały sezon grillowania.

WP
Smakowite potrawy z grilla i nie tylko Fotolia
Podziel się

Grille elektryczne wkraczają na stół

Nie każdy ma jednak ochotę trzymać na tarasie butlę z gazem. Bezpieczniejszą opcją jest zakup grilla elektrycznego, który podobnie jak wersja gazowa szybko się nagrzewa i umożliwia utrzymanie odpowiedniej temperatury potraw. Ponadto możesz pożegnać się z dymem, który podczas wietrznej pogody przeszkadza w biesiadowaniu. W dodatku są na tyle niewielkie, że z powodzeniem możesz postawić je nawet na stole

WP
Polub WP Dom
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP