Zwykła pokrzywa o niezwykłej mocy. Nie wyrywaj, jeśli rośnie w ogródku
21.06.2018 | aktual.: 22.06.2018 10:41
Znane z medycyny ludowej sporządzanie wywarów z pokrzyw, wyciskanie z nich soku czy biczowanie się wiązką tych chwastów dla zdrowotności to obecnie dla niektórych praktyki przestarzałe i zabobonne. Dlaczego więc znowu modne staje się zastosowanie pokrzywy w domu? Na nowo bowiem odkrywamy jej moc – koncerny kosmetyczne wykorzystują ją w swoich produktach, a blogerzy prezentują przepisy kulinarne na zupy i sałatki z jej użyciem. Są ku temu powody. I to bardzo racjonalne.
Popularny chwast pospolicie porastający lasy, łąki, a także nasze ogrody niesie ze sobą bogactwo witamin i mikroelementów. Pokrzywa to przede wszystkim źródło żelaza, fosforu, potasu, wapnia, magnezu oraz witamin: A, B2, C, E, K. Zawiera ponadto flawonoidy, fitosterole, karotenoidy, taniny, kwasy: krzemowy, octowy, masłowy, glikolowy i glicerynowy. Substancje te mają m.in. działanie moczopędne, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwreumatyczne, usprawniające przemianę materii czy wzmacniające odporność. Powinny się nią zainteresować także osoby ze skłonnością do anemii i nieżytów dróg oddechowych, a ze względu na właściwości mlekopędne – karmiące mamy, borykające się z problemem laktacji. Ale to nie wszystko. Pokrzywę z powodzeniem wykorzystuje się też do upiększania ogrodów.
Zamiast porannej kawy
Wzmacniający napój z pokrzywy! Najlepiej przyrządzić go w sokowirówce, wykorzystując młode pędy roślin. Napój doprawiony miodem i cytryną doda nam z rana witalności, wzmocni odporność organizmu, a systematycznie stosowany oczyści nerki i wpłynie na zwiększenie liczby czerwonych krwinek, zapobiegając anemii. Wystarczy ćwierć szklanki soku dziennie, by po kilku tygodniach odczuć wyraźną poprawę zdrowia.
Zrzucanie boczków i detoks
Pokrzywa przyjdzie też z pomocą wszystkim, którzy marzą o zgrabnej sylwetce i chcą zrzucić kilka kilogramów, np. przed wyjazdem na letni urlop. Przepis na oczyszczający organizm i przyspieszający metabolizm napar jest bardzo prosty. Wystarczy zalać dwie łyżeczki suszonego ziela szklanką wrzątku i parzyć 15 minut pod przykryciem. Herbatkę pije się 3 razy dziennie między posiłkami.
Zabiegi zdrowotne
W przypadku leczniczych kąpieli zastosowanie pokrzyw najlepiej ograniczyć do ich korzeni. Zrobiony z nich wywar ma znacznie silniejsze działanie przeciwreumatyczne niż ten z liści. Wystarczy wrzucić kilka garści korzeni do dużego garnka i zagotować je, a następnie wlać napar do wanny napełnionej do połowy wodą. Przy bólu reumatoidalnym sprawdzi się też esencjonalna nalewka sporządzona z 3 łyżek oczyszczonych korzeni pokrzyw zalanych ½ litra wódki. Miksturę należy odstawić w zacienione miejsce na 7 dni. Gotową wciera się w bolące miejsca.
Jeśli pokrzyw nie brakuje w okolicy, możemy też pokusić się o okładanie obolałych pleców czy nóg świeżym zielem. Pieczenie i bąble znikną szybko, a ulga będzie odczuwalna już po kilkutygodniowej kuracji. Warto się przemóc.
Ekstrakt dla urody
Zastosowanie pokrzyw znane jest też w zabiegach pielęgnacyjnych. Wywarem sporządzonym z całych roślin można płukać włosy, by dłużej zachowały blask i stały się mocniejsze. To też dobry sposób na pozbycie się łupieżu. Napar dodany do kąpieli zrelaksuje ciało, złagodzi podrażnienia i zadziała detoksykująco na skórę. Po dodaniu do wywaru odrobiny spirytusu otrzymamy z kolei tonik do cery tłustej i trądzikowej.
Dania z chwastów
Cenne składniki odżywcze sprawiają, że zastosowanie pokrzyw znane jest też w kuchni. Świeże liście ziela wyśmienicie komponują się z twarożkiem i jogurtem naturalnym. Wspaniale wzbogacają smak popularnych latem chłodników. Z blanszowanej pokrzywy i pokruszonego jajka na twardo szybko można przygotować pyszną sałatkę.
Tym, którym zamarzy się zaskoczyć gości oryginalną zupą bułgarską z pokrzyw, zdradzamy przepis. Dużą, posiekaną cebulę wystarczy zeszklić na 2 łyżkach oleju i zalać litrem wody. Gdy ta zacznie wrzeć należy dodać pół szklanki ryżu, 2 szklanki liści pokrzyw oraz sól i paprykę w proszku do smaku. Po 10 minutach gotowania zupę trzeba zmiksować, a przed podaniem zabielić z wierzchu śmietaną. Takie danie nie tylko wzbogaci nasze kulinarne doświadczenie, lecz także organizm – o żelazo, magnez i wapń.
Eliksir wzrostu
Zastosowanie pokrzyw w ogrodzie to bynajmniej nie tylko ich uprawa w celach zdrowotnych. W postaci nawozu efektywnie zasilą one trawniki, warzywa czy kwiaty, wspomagając ich wzrost. Przepis na gnojówkę z pokrzyw nie jest skomplikowany. Chwasty należy porwać na mniejsze kawałki i ułożyć gęsto na dnie dużego, plastikowego naczynia (nie nadają się do tego metalowe i betonowe wiadra i beczki). Tak przygotowaną pokrzywę zalewamy 10 l wody, a pojemnik przykrywamy gazą.
Przez najbliższe 2 tygodnie będzie zachodzić tam fermentacja z udziałem tlenu. W tym czasie miksturę należy codziennie mieszać. Gotowy specyfik zmieni kolor na brunatno-zielony, a na jego powierzchni nie będzie unosić się już piana. Do podlewania ogrodu gnojówkę rozcieńcza się wodą w proporcjach 1:10. Ten doskonały naturalny nawóz wzmocni rośliny i sprawi, że będą bardziej bujne, intensywniej zielone i mniej podatne na choroby.
Pokrzywa kontra szkodniki
Zastosowanie pokrzyw jako środka ochrony roślin przed szkodnikami jest znane najwytrawniejszym ogrodnikom. Jeśli nasze uprawy zostały opanowane przez mszyce, przędziorki lub grzyby i pleśń, zastosujmy wyciąg z pokrzywy. Aby go przygotować należy kg świeżej pokrzywy zalać 10l wody i pozostawić na zaledwie 24 godziny do odstania. Miksturę rozcieńcza się wodą w stosunku 1:5 i opryskuje nią zaatakowane liście i łodygi.
Ulubienice motyli
Jeśli zdarzy nam się czasem wypatrzeć pokrzywy w ogrodzie, pozwólmy im gdzieniegdzie tam rosnąc. Jaka z tego będzie korzyść? Liście pokrzyw są uwielbiane przez rusałki, pawiki czy admirały. Te piękne motyle chętnie składają na nich jaja. Umieszczają je w skupiskach lub pojedynczo na spodniej stronie liści. Jeśli pokrzywy nie zostaną ścięte dość szybko, z jaj wylegną się gąsienice i przepoczwarzą się w motyle, które umają nasze rabatki i wniosą do ogrodu więcej radości. Zadbają ponadto o roznoszenie pyłku z kwiatów, by ogród mógł rozkwitnąć niezliczonymi barwami.