Zwykła pokrzywa o niezwykłej mocy. Nie wyrywaj, jeśli rośnie w ogródku
Remedium na całe zło
Popularny chwast pospolicie porastający lasy, łąki, a także nasze ogrody niesie ze sobą bogactwo witamin i mikroelementów. Pokrzywa to przede wszystkim źródło żelaza, fosforu, potasu, wapnia, magnezu oraz witamin: A, B2, C, E, K. Zawiera ponadto flawonoidy, fitosterole, karotenoidy, taniny, kwasy: krzemowy, octowy, masłowy, glikolowy i glicerynowy. Substancje te mają m.in. działanie moczopędne, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwreumatyczne, usprawniające przemianę materii czy wzmacniające odporność. Powinny się nią zainteresować także osoby ze skłonnością do anemii i nieżytów dróg oddechowych, a ze względu na właściwości mlekopędne – karmiące mamy, borykające się z problemem laktacji. Ale to nie wszystko. Pokrzywę z powodzeniem wykorzystuje się też do upiększania ogrodów.