Trwa ładowanie...

Zwrócą uwagę w kuchni. Czajniki w nowoczesnym wydaniu

Czajnik jest jednym z pierwszych sprzętów kuchennych, po który sięgamy zarówno rano, jak i po powrocie z pracy. Wybierając czajnik elektryczny zazwyczaj kupujesz sprzęt na lata, dlatego warto zastanowić się nad tym, jaki model najbardziej spełni twoje oczekiwania.

Czajniki elektryczne mogą być dopasowane do innych kuchennych sprzętówCzajniki elektryczne mogą być dopasowane do innych kuchennych sprzętówŹródło: Istock
d6qz61h
d6qz61h

Tradycyjne czajniki gazowe coraz częściej wypierane są przez modele elektryczne. Nie ma w tym nic dziwnego, pobierają niewiele energii, szybciej podgrzewają wodę, a dodatkowo nie zajmują palnika, o który często trudno w porze posiłku lub podczas rodzinnej biesiady. Dodatkowym atutem są zabezpieczenia i filtry, które wpływają na smak i jakość przygotowywanych napojów.

Elegancki czajnik to nie tylko praktyczny sprzęt kuchenny, ale również istotny element wystroju. Jeśli zależy ci na tym, żeby kuchnia prezentowała się nienagannie, warto wybrać model, który będzie pasował do szafek, blatu i reszty sprzętów. Na szczęście w sieci znajdziesz mnóstwo modeli w atrakcyjnych cenach.

Dobry czajnik to skarb

Oczywiście najważniejszym parametrem, który decyduje o przydatności i szybkości pracy danego modelu będzie moc urządzenia. Jeśli będzie zbyt niska, gotowanie może zająć całe wieki, z drugiej strony urządzenia o wysokiej mocy będą pobierać więcej prądu podczas gotowania. Większość dostępnych na rynku czajników ma moc od 300 do 3000 W.

Należy również zwrócić uwagę, czy wybrany przez ciebie model jest wyposażony w filtry. Ograniczają one ryzyko powstawania zanieczyszczeń w czajniku, powstrzymują przykre zapachy i zapobiegają powstawaniu kamienia. Część czajników pełni również funkcję dzbanków filtrujących – to praktyczne rozwiązanie, jednak należy przy tym pamiętać o regularnej wymianie filtrów.

czajnik pixabay.com
Tradycyjne czajniki zajmują cenny palnikŹródło: pixabay.com

Miej również na uwadze względy bezpieczeństwa. Każdy czajnik elektryczny automatycznie wyłącza się, gdy nie ma wody, ale nie każdy model ma na wyposażeniu nienagrzewającą się obudowę, która uniemożliwi poparzenie się.

Małe dzieła sztuki

Większość najprostszych czajników wykonuje się z tworzywa sztucznego. Ich największą zaletą jest przede wszystkim niska cena, chociaż modele są pozbawione dodatkowych funkcji i praktycznych filtrów. Bardziej zaawansowane, a przy tym o wiele popularniejsze czajniki wykonano ze stali nierdzewnej. Termoizolacyjna budowa pozwala utrzymać wysoką temperaturę wody przez długi czas, a dodatkowe filtry antyosadowe zapobiegają przedostawaniu się do napojów resztek osadu.

Dla entuzjastów bardziej designerskich rozwiązań przygotowano czajniki ceramiczne. Dostępne są w wielu wersjach kolorystycznych i można z łatwością dopasować je do wystroju kuchni, wyglądają przy tym o wiele bardziej elegancko niż modele z tworzyw sztucznych. Ich powierzchnia nie nagrzewa się podczas gotowania, dzięki czemu są bezpieczniejsze w użytkowaniu. Dodatkowo najczęściej utrzymane są w stylistyce przypominającej klasyczny imbryk. Zwolennicy minimalizmu postawią natomiast na modele szklane, które najczęściej wyposażono również w dodatkowe podświetlenie wnętrza. Są to przeważnie modele łączone ze stalą lub tworzywem sztucznym.

Dodatkowe funkcje dla praktycznych

Nowoczesne czajniki mają na wyposażeniu całkiem sporo dodatkowych udogodnień, które znacznie ułatwiają korzystanie. Najwygodniejszym z nich jest regulacja temperatury, dzięki której możliwe będzie podgrzanie wody do konkretnego poziomu. To znacznie ułatwi przygotowywanie zróżnicowanych napojów i naparów. Dodatkowo wbudowany tłumik sprawi, że czajnik będzie pracować o wiele ciszej. To udogodnienie przyda się zarówno młodym rodzicom, jak i osobom, które spędzają w kuchni dużo czasu i nie chcą, by szum elektrycznego czajnika przeszkadzał im w rozmowie.

Zwróć również uwagę na rodzaj grzałki zastosowanej w czajniku. Klasyczne, spiralne modele są tańsze i nieco cichsze, jednak zakup takiego czajnika wiąże się z częstym i długotrwałym odkamienianiem – osadzające się na grzałce cząsteczki sprawiają, że sprzęt z biegiem czasu traci wydajność. Jeśli chcesz uniknąć problemów z kamieniem, lepiej będzie wybrać grzałkę płytową.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d6qz61h
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d6qz61h