Zmywarka do naczyń - fakty i mity
Choć zmywarki do naczyń stały się już standardowym elementem wyposażenia kuchni, przez lata narosło wokół nich wiele stereotypów, które - choć mają niewiele wspólnego z prawdą - mogą skutecznie zniechęcić do wykorzystywania zdobyczy techniki w służbie czystych naczyń. Czas zatem rozprawić się z faktami i mitami na temat zmywarek do naczyń.
20.05.2014 12:22
Fakt: Decydując się na zakup zmywarki, można płacić mniej za wodę
Przeciętna nowoczesna zmywarka do naczyń zużywa od 9 do 14 litrów do jednego cyklu zmywania, podczas tradycyjnego zmywania zużywa się od 3 nawet do 9 razy więcej wody. Podczas zmywania np. 12 kompletów naczyń w zmywarce, zużyjemy średnio 10 litrów wody, podczas zmywania takiej samej ilości naczyń w tradycyjny sposób zużyjemy nawet do 90 litrów ciepłej wody.
Mit: Zakup zmywarki powoduje wzrost rachunków za prąd lub gaz
Tradycyjne zmywanie co prawda nie wymaga zużycia prądu, ale czy na pewno? Jeśli woda podgrzewana jest przez piecyk gazowy lub elektryczny, płacisz za zużycie prądu lub gazu. Nowoczesne zmywarki mają funkcję opóźnionego startu, dzięki któremu można ustawić wybraną godzinę zmywania, np. podczas tańszej taryfy nocnej. Przeciętnie do jednego cyklu zmywania nowoczesna i energooszczędna zmywarka zużywa 1 kW. Podczas tradycyjnego zmywania np. 12 kompletów naczyń zużywa się nawet do 90 litrów wody - aby podgrzać taką ilość wody, zużyjesz około 2 kW.
Fakt: Zakup zmywarki w gospodarstwie jednoosobowym jest opłacalny
Wydaje się, że gospodarstwa jednoosobowe zużywają na tyle mało naczyń, że korzystanie nawet z niewielkiej zmywarki znacznie podnosi koszty prądu i wody w stosunku do korzyści. Ponadto, aby zapełnić całą zmywarkę, potrzeba 2-3 dni, przez co naczynia obsychają i mogą pozostawać na nich zabrudzenia.
To też cię zainteresuje: Gdzie umieścić zmywarkę w kuchni
Dobrym rozwiązaniem jest program "połowa wsadu", który pozwala wykorzystać zmywarkę nawet wtedy, gdy masz niewiele naczyń do zmywania. Wystarczy ułożyć naczynia w dolnym lub górnym kosztu - urządzenie zużyje wówczas mniej wody i energii. Korzystanie ze zmywarki nawet przy połowie wsadu daje większe oszczędności wody i prądu niż w przypadku zmywania tradycyjnego.
Mit: Zmywarka niszczy delikatne naczynia
Nowoczesna zmywarka ma wiele programów, w tym taki do zmywania naczyń delikatnych. Dzięki niemu można zmywać w niższej temperaturze i w krótszym czasie, nie wpływając na jakość delikatnych naczyń. Nie bez znaczenia jest również twardość wody, która może niszczyć delikatne naczynia. Rozwiązaniem jest zmywarka wyposażona w urządzenie umożliwiające regulację zmiękczania wody w zależności od jej twardości oraz odpowiednie sole regenerujące.
Mit: W zmywarce nie da się umyć dużych garnków, blach i patelni
Ustawienie koszy we współczesnych zmywarkach daje różne możliwości aranżacji wnętrza urządzenia. Wyjęcie koszy na sztućce daje miejsce na dodatkowe naczynia, które można umieścić na dolnym koszu. Ponadto nowoczesne urządzenia mają ruchome wsporniki na kubki czy talerze, które można ustawić w dowolnej pozycji w zależności od rodzaju naczyń. Trzeci kosz na sztućce umieszczony w górnej części zmywarki to doskonałe rozwiązanie, dzięki któremu na dolnym koszu pozostaje więcej przestrzeni na większe naczynia.
Fakt: Tradycyjne zmywanie może niszczyć dłonie
Zanurzanie dłoni w wodzie pełnej środków chemicznych powoduje wysuszanie i pękanie naskórka, jak również niszczenie pytki paznokci. Ponadto jeśli masz wrażliwą skórę, tradycyjne zmywanie może powodować reakcje uczuleniowe i alergiczne.
Fakt: Zmywanie w zmywarce jest bardziej higieniczne
Dzieje się tak z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze, zmywarka zmywa naczynia w wyższych temperaturach - od 45 do 70˚C - niż podczas zmywania tradycyjnego. Ponadto brudne naczynia pozostają w komorze zmywarki, nie powodując roznoszenia się bakterii po zlewozmywaku i blacie roboczym, gdzie najczęściej odstawiamy zużyte naczynia.
Materiał powstał przy współpracy z firmą Franke