Zdrowo, smacznie, a nawet światowo. Gotuj w parowarze
Lekko, zdrowo i szybko. Tak właśnie gotuje się w nowoczesnych parowarach. Te przydatne urządzenia to mnóstwo ciekawych inspiracji kulinarnych, dzięki którym przygotujesz kolorowe, pełne zdrowych składników odżywczych posiłki, a nawet zrzucisz kilka kilogramów.
16.12.2019 | aktual.: 16.12.2019 10:29
Nie tylko kurczak i brokuł…
Możliwość przygotowania potraw bez użycia tłuszczu i bez zwiększającego kaloryczność posiłków smażenia to skarb dla osób, którym zależy na zdrowiu i lekkiej diecie. Bez względu na to, czy planujesz zrzucić zbędne kilogramy, czy wejść na drogę zdrowej diety, bezcennym gadżetem w kuchni może okazać się parowar. Te urządzenia nie muszą kojarzyć się mdłym i nieciekawym posiłkiem, bo możliwości jest znacznie więcej. Dostępność przepisów i do niedawna drogich albo rzadko spotykanych produktów z kuchni np. francuskiej czy azjatyckiej nie jest obecnie problemem.
W parowarze przygotujemy wiele ciekawych potraw np. z łososia, kolorowe warzywa podzielone na cząstki, ale i soczyste kotleciki z mielonego mięsa czy smakowite filety z kurczaka lub indyka, których smak pogłębisz oryginalną marynatą np. z odrobiną białego wina. Brzmi inspirująco? Zdecydowanie. Nawet przygotowanie potraw, które kojarzą się z długim gotowaniem lub smażeniem, nie sprawi nam żadnej trudności: niewielkie klopsy z wieprzowiny z warzywami przygotujemy w niecałe 20 minut (w połowie czasu parowania warto je raz odwrócić).
Szybki obiad na parze – posiłek dla rodziny z głowy
Wśród przepisów na potrawy na parze znajdziemy też wiele inspiracji z łososiem – w wersji fit i nie tylko. Delikatne kawałki ryby w parowarze przygotowuje się bardzo szybko, a na kilku piętrach urządzenia przygotujemy w tym samym czasie dodatki do ryby. To duża zaleta parowarów – jeśli odpowiednio zaplanujemy posiłek, będziemy mieli mniej do zmywania. Nowoczesne części tych urządzeń bez problemu umyjemy w zmywarce.
Ryba na parze nie musi być nudna
Popularnym i zdrowym rodzajem posiłków gotowanych na parze są ryby. Najczęściej spożywamy je w postaci smażonej, także w cięższej wersji z panierką. Lepiej, zdrowiej i (jak się okazuje) równie smacznie przyrządzimy je na parze. Choć taka potrawa nie każdemu przypada do gustu, a smak fileta z np. dorsza lub pstrąga znacznie się różni od smaku fish and chips, to warto nieco zgłębić kilka przepisów, urozmaicić smak i bardziej się do niej przekonać. Podaj gotowaną na parze rybę na risotto na białym winie z zielonymi warzywami, a stworzysz smaczną i niebanalną potrawę. Delikatny smak parowanej ryby wzmocnisz też, posypując gotowy filet świeżą kolendrą, dymką i pietruszką.
Zaprzyjaźnij się z chińską kuchnią…
Jeszcze ciekawiej zapowiada się gotowanie przy użyciu parowaru, jeśli weźmiemy pod uwagę przepisy z dalekich stron. Lekkie, delikatne i przepyszne wontony to chińskie pierożki gotowane na parze. W porównaniu do rodzimej, smacznej, ale kalorycznej wersji pierogów te delikatne przysmaki mają zdecydowanie mniej kalorii. Wypełnij środek krewetkami, farszem mięsnym lub tofu z dodatkami, a na pewno będziesz robić je częściej. Po porcji wontonów z delikatnym dodatkiem ulubionej wersji sosu sojowego na pewno nie grozi nam uczucie ciężkości nadmiernie przepełnionego żołądka.
Brak pomysłu na lekką kolację? Postaw na parowar. Obniżenie zawartości tłuszczu w diecie pomoże nam szybko i skutecznie "odchudzić dietę". Zmiana nie musi przebiegać z dnia na dzień, na początek możemy np. wykorzystać parowane warzywa, cząstki ryb i mięsa do lekkich sałatek na kolację. Kolorowe warzywa połączone z parowanymi kawałkami np. łososia polej dressingiem lub jogurtem naturalnym z przyprawami.