Zdrowe i pyszne dania w krótkim czasie. Parowar nadal na topie
Zdrowa żywność przestała być przywilejem najlepiej sytuowanych. Teraz jest absolutną koniecznością dla wszystkich, którzy chcą uniknąć chorób. W dzisiejszych czasach parowar stał się najlepszym przyjacielem i pomocnikiem w walce o zdrowe i długie życie.
03.09.2020 15:24
Osobiste (zdrowe) wybory
Badania na temat wpływu spożywanych produktów na nasz organizm są nie do podważenia. Dietetycy mówią wprost – to, co jemy może albo osłabiać układ immunologiczny i powodować obumieranie komórek, albo odwrotnie – pobudzać organizm do regeneracji. Dziś wszystko jest w naszych rękach.
Idąc do sklepu czy na bazar, nie zawsze mamy wpływ na jakość zakupowych produktów. Możemy mieć tylko cichą nadzieję, że to, co trafiło do naszego koszyka, jest pozbawione chemii i ukrytych dodatków. Czytanie etykiet pomaga, ale przecież nie wszystko ma etykiety. Niestety wiele osób wciąż skupia się wyłącznie na tym aspekcie dbania o zdrowie – na zakupach spożywczych. Tymczasem zapomina się, jak ważny jest aspekt samodzielnego gotowania bez użycia tłuszczu czy nadmiernej ilości soli i cukru. Temperatura również ma znaczenie.
Obróbka termiczna
Zdaniem badaczy niemal każda obróbka termiczna powoduje utratę cennych makro i mikroelementów podgrzewanych potraw. Smażenie i pieczenie – choć proste i szybkie – bywają nie najlepszym wyborem. Jeżeli smażenie jest naszą codzienną formą przygotowywania potraw, niechybnie odbije się to na naszym zdrowiu.
Gotowanie, choć nie tak smaczne, daje lepsze rezultaty. Warto jednak pamiętać, że podczas gotowania pokarmy wciąż tracą ok. 30 proc. wartości odżywczych. Wiele składników zostaje w wodzie, którą po ugotowaniu wylewamy. Czy mamy jakąś alternatywę?
Gotowanie na parze
To najzdrowsza forma obróbki termicznej. Dzięki niej zachowujemy wszystkie wartości odżywcze pokarmu i co istotne – nie tracąc przy tym ich soczystego smaku. Gotowanie w parowarze nie wymaga użycia tłuszczu, a nowoczesne, kompaktowe urządzenia pozwalają zrobić obiad dla całej rodziny bez konieczności brudzenia garnków.
Większość dostępnych parowarów posiada trzy komory. W każdej z nich możesz umieścić to, co ostatecznie połączysz w jeden zbilansowany posiłek. Np. w jednej komorze możesz umieścić ryż, w drugiej jarzyny, a w trzeciej mięso. Każda z komór posiada indywidualny program gotowania. Nie musisz zatem martwić się, że warzywa zmiękną po kilku minutach, podczas gdy ryż wciąż będzie twardy. Nowoczesne urządzenia są tak zaprojektowane, aby ułatwiać życie pani lub pana domu, zamiast utrudniać.
Bez tłustych plam
Dodatkowym atutem posiadania parowaru jest łatwość mycia. Wystarczy, że nastawisz gotowanie na odpowiedni program – odpada potrzeba kontroli, czy nic nie kipi lub nie przypala się. Po wszystkim wystarczy komory przetrzeć gąbeczką z łagodnym detergentem, opłukać i pozostawić do wyschnięcia. Żadnych tłustych plam i przypalonych garnków. Czy to nie brzmi dobrze?