Zdrowe gotowanie bez wyrzeczeń. Ten trik pozwoli ci jeść smacznie i schudnąć

Przełom roku sprzyja wszelkiego rodzaju dietom, skupieniu na utracie zbędnych kilogramów i postanowieniach dotyczących zdrowszych posiłków. Zamiast czekać na niemożliwe, zacznij jeść lepiej, smaczniej i zdrowiej, wykorzystując właściwy sposób gotowania. Wypróbuj niedoceniany parowar.

Zdrowe gotowanie bez wyrzeczeń. Ten trik pozwoli ci jeść smacznie i schudnąć
Źródło zdjęć: © iStock.com
Monika Zonenberg

10.12.2018 | aktual.: 23.01.2019 11:04

Przywróć sławę gotowaniu na parze

Prędkość rozwijającej się technologii sprawia, że czasem zapominamy o najprostszych rozwiązaniach. Tyczy się to wielu aspektów naszego życia, także gotowania. Sposoby, które były popularne kilkanaście lub kilkadziesiąt lat temu, teraz mogą sprawdzić się równie dobrze, a ich efekty zachwycą całą rodzinę. Jednym z takich urządzeń jest parowar, który istnieje często tylko we wspomnieniach. Ta metoda przygotowywania składników jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo prosta. Warto zaznajomić się ze specyfikacją parowarów i przekonać się we własnej kuchni, że to kulinarny strzał w dziesiątkę.

Tego typu metoda obróbki cieplnej bije na głowę wszystkie inne, ponieważ podczas gotowania na parze produkty tracą najmniej substancji odżywczych. Gotując warzywa we wrzątku z każdą minutą pozostaje w nich mniej witamin i minerałów. Odlewając wodę z gotowania, wszystko co najlepsze ląduje w w odpływie zlewu. Z kolei podczas smażenia dodajemy do potrawy wiele dziesiątek lub nawet setek kalorii, które pochodzą z niezdrowych tłuszczów nalewanych na patelnię. Podczas smażenia dochodzi do utlenienia owych tłuszczów, co prowadzi do powstania wolnych rodników, które uszkadzają komórki i mają wpływ na rozwój nowotworów. Gotowanie na parze jest najlepszym i najzdrowszym sposobem, a przy użyciu parowaru jest naprawdę proste i satysfakcjonujące.

Obraz
© 123RF

Jak działa parowar?

Sprzęt, który dziś bierzemy pod lupę, jest zbudowany z kilku łatwych do czyszczenia części, a obsługiwanie całości jest bajecznie proste. Na samym dole parowaru znajduje się pojemnik na wodę, która po zagotowaniu się zaczyna wytwarzać parę. Nad wodą umiejscowione są piętra, na których rozmieszczamy poszczególne produkty. Następnym krokiem jest przykrycie wszystkiego od góry i nastawienie parowaru na odpowiedni czas gotowania. Parowary różnią się od siebie ilością i wielkością poszczególnych "pięter", na które możesz położyć składniki. Wybierając sprzęt idealny dla siebie, dobierz parowar o wielkości pasującej do twoich potrzeb.

Przed zakupem zerknij także na panel sterujący umieszczony na podstawie, na którym nastawiamy dokładny czas obróbki produktów. Drugą ważną wartością, którą powinien pokazywać panel, jest ilość wody w podstawie parowaru podczas działania urządzenia. Najlepiej, gdyby sprzęt posiadał specjalny otwór do jej dolewania, dzięki któremu można uzupełnić jej poziom podczas pracy urządzenia. Szybkość przygotowania i ogromna lista produktów, które możesz gotować w parowarze, to wystarczające powody, by wreszcie zacząć jeść zdrowo i czuć się lekko.

Obraz
© Shutterstock.com
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (26)