Zaparz doskonałą herbatę. Jak prawidłowo przegotować wodę?

Temat gotowania wody wydaje się prosty, dopóki nie spojrzy się na różnego rodzaju poradniki. Wtedy można się nieźle zdziwić, ponieważ w sieci trwają spory na temat tego, czy można zagotować tę samą wodę więcej niż raz albo jakiego czajnika użyć.

Temperatura wody jest ważna przy parzeniu herbaty
Temperatura wody jest ważna przy parzeniu herbaty
Źródło zdjęć: © Istock

29.12.2021 09:47

Gotować czy nie gotować?

Tu oczywiście odpowiedź jest prosta. Jeżeli herbata lub kawa mają być dobrze zaparzone, to trzeba doprowadzić wodę do wrzenia, a więc przegotować ją. Proces ten zmiękcza wodę, a powtórka zmienia jej właściwości, więc nie zaleca się powtórnego przegotowania tej samej wody. Co więcej, w idealnej sytuacji najlepiej wylać jej nadmiar z czajnika i do kolejnego gotowania uzupełnić go od zera.

Niechęć do powtórnego użycia tej samej wody w procesie gotowania wynika z tego, że powoduje on zmniejszenie ilości związków wapnia oraz magnezu. Po jej wypiciu nic wam się nie stanie, ale też nie jest ono wskazane przez naukowców. Wynika to z tego, że mała ilość wapnia w wodzie powoduje wypłukiwanie go z organizmu. Okazuje się również, że o ile pierwsze gotowanie prowadzi do zmiękczenia wody, o tyle drugie sprawia, że staje się ona twardsza.

Kawa czy herbata?

To pytanie najczęściej pada, jeżeli wpadną do was goście. W przypadku herbaty najlepszym pomysłem jest oczywiście posiadanie tej "sypanej", którą można zaparzyć zgodnie ze sztuką. Bardziej nadgorliwi mogą wyposażyć się nawet w wagę, która pozwoli odmierzyć ilość suszu odpowiednią, by napój nie był zbyt mocny lub za słaby.

W przypadku herbaty czarnej woda powinna mieć temperaturę 95 - 98 stopni Celsjusza, herbata czerwona potrzebuje wody o temperaturze 90 stopni, żółta - 80 stopni, a zielona i biała - od 70 do 80 stopni. Tu powstaje pewien problem, ponieważ ciężko jest wyczuć właściwą ciepłotę wody. Z pomocą przychodzą czajniki elektryczne z regulacją temperatury. Dzięki temu zaparzycie napój zgodnie ze sztuką. Znajdziecie również modele, które mają zintegrowany zaparzacz, co wydaje się opcją idealną.

Czajnik doskonały

Wybór czajnika wcale nie jest taki prosty, ponieważ trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Pierwszym jest rodzaj grzałki. Tu najlepiej odpuścić spiralną i postawić na płytową, która będzie łatwa w eksploatacji i zapewni większą moc.

Istotny jest także materiał, z którego wykonano urządzenie. Tu spotkacie metal, plastik i szkło. Plastikowe czajniki są tanie i nie nagrzewają się z zewnątrz tak jak metalowe. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, żeby do produkcji nie został użyty bisfenol, który jest toksyczny. Czajnik ze stali nierdzewnej będzie wyglądał elegancko i na długo zatrzyma temperaturę. Szklany czajnik uchodzi za najlepszy, ponieważ materiał ten zachowuje się neutralnie wobec wody. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że herbata będzie nie tylko idealnie zaparzona, ale przede wszystkim - zdrowa.

Wśród funkcji dodatkowych warto szukać przede wszystkim wspomnianej wcześniej regulacji temperatury. Taki czajnik będzie odpowiednio droższy, ale puryści z pewnością docenią tę inwestycję. Są również sprzęty sterowane przy pomocy smartfona. Przydatną funkcją jest dźwiękowy wskaźnik oznajmiający, że woda jest gotowa do spożycia.

Źródło artykułu:WP Dom
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (44)