Załóż kompostownik w ogrodzie. Wiosna to najlepszy czas

Niedługo przyjdzie odpowiedni moment na wiosenne porządki, a to doskonały czas na przygotowanie własnego kompostownika. To idealne rozwiązanie do przydomowego ogrodu czy działki rekreacyjnej. Przygotowany w tym roku kompost posłuży ci podczas przyszłych upraw.

Podczas wiosennych prac w ogrodzie nie wolno zapomnieć o kompostowniku
Podczas wiosennych prac w ogrodzie nie wolno zapomnieć o kompostowniku
Źródło zdjęć: © Shutterstock

16.03.2021 14:13

Dobry ogrodnik wie, jak spożytkować resztki – a kompostownik jest tego najlepszym przykładem. Organiczne pozostałości po ogrodowych pracach, a nawet resztki z domowych posiłków – to wszystko można spożytkować, poprawiając przy tym jakość gleby po domowy warzywnik.

Jak powinien wyglądać kompostownik

Budowa własnego kompostownika na działce nie jest trudna, jednak jego konstrukcja musi być na tyle przemyślana, by uwzględnić pewne udogodnienia, które docenisz, gdy kompost będzie gotowy. Do budowy wystarczy kilka desek, siatka i wytrzymała folia, z których przygotujesz skrzynkę na odpadki. Pamiętaj, że jedna ze ścianek skrzynki nie powinna być przymocowana na stałe, a jedynie przyparta palikami wbitymi w ziemię. W ten sposób możesz otworzyć skrzynię gdy kompostownik będzie pełen.

Oczywiście zawsze możesz liczyć na gotowy kompostownik wykonany z tworzywa. Kupisz go w większości sklepów ogrodniczych, a cena nie jest wygórowana. Plastik, z którego go wykonano jest trwały, a perforowane elementy zapewnią dopływ powietrza do głębszych warstw kompostu i ułatwi rozkład włożonych do niego resztek. Dodatkowo dolna klapa ułatwi wyciąganie gotowego kompostu. Kompostowniki są również mrozoodporne, dzięki czemu gotowy kompost będzie odporny na działanie niskich temperatur zimą. Pamiętaj, że kompost podczas "pracy" pozostanie ciepły, dlatego warto zadbać o to, by stale dostarczać mu dodatkowych składników.

Gdzie powinien stać kompostownik?

Niezależnie od tego, czy przygotujesz pojemnik samodzielnie, czy wybierzesz gotowy model, skrzynka nie wygląda zbyt reprezentacyjnie w ogrodzie, więc lepiej umieścić ją na uboczu. Pamiętaj jednak, że choć kompost powinien mieć stały dopływ powietrza, nie może być umieszczony w zbyt przewiewnym miejscu, w przeciwnym wypadku masa będzie wysychać. Najlepiej umieścić kompostownik na uboczu, w miejscu osłoniętym od wiatru i słońca, na przykład na skraju przydomowego sadu.

Co można, a czego nie można kompostować?

Do kompostowania nadają się właściwie wszystkie organiczne resztki roślin, zarówno tych pochodzących z ogrodu, jak i z kuchni. Wiosną będzie to przede wszystkim skoszona trawa, gałązki i obumarłe części roślin. Trzeba jednak pamiętać, że zbyt duża ilość świeżo skoszonej trawy może zbyt szybko zacząć gnić, dlatego lepiej przemieszać część trawy z domowymi odpadkami. Doskonałym materiałem na kompost są obierki z warzyw i owoców, herbaciane i kawowe fusy, wytłoczki jajek a nawet zwykły papier. W późniejszym okresie do kompostownika możesz wrzucać wypielone chwasty – pamiętaj jednak, że należy wcześniej sprawdzić, czy nie mają już nasion. W przeciwnym wypadku wraz z kompostem rozsiejesz chwasty po ogrodzie.

Poza chwastami trzeba zwrócić szczególną uwagę na rośliny zainfekowane pasożytami i szkodnikami. Ich zarodniki mogą przetrwać aż do wiosny, a świeży kompost da im szansę na rozprzestrzenienie się po całym ogrodzie. Warto również powstrzymać się przed wrzucaniem do kompostownika mięsa i tłuszczu – jego zapach może przyciągnąć gorsze szkodniki.

Kompost, w przeciwieństwie do różnej maści odżywek do roślin jest w stu procentach naturalny i bezpieczny zarówno dla roślin, jak i zwierząt żyjących w glebie. Niezależnie od wielkości podwórka warto założyć kompostownik, by korzystać z wszystkich jego zalet. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą postawić na ekologiczne, przydomowe uprawy.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (17)