Trwa ładowanie...

Zacznij jeść zdrowo - najlepsze parowary już za ok. 150 zł

Zdrowe, tanie i szybkie — takie jest gotowanie na parze. Pierwsze parowary po początkowej fali popularności zostały uznane za kłopotliwe i uciążliwe w użytkowaniu, miały dużo części, trudno bylo kontrolować ich pracę. Teraz jest inaczej, a za dobry parowar wcale nie musimy przepłacać.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Zacznij jeść zdrowo - najlepsze parowary już za ok. 150 zł
Źródło: iStock.com
d48j5jx

Dobry parowar to sprzymierzeniec zdrowej diety

W parowarze skutecznie i bez straty czasu możemy przyrządzić zdrowe i smaczne posiłki, bez utraty składników odżywczych. Najzdrowsze i niskotłuszczowe potrawy to między innymi te gotowane na parze. Czasy mdłych smaków i rozgotowanych kalafiorów minęły dzięki zaawansowanym urządzeniom i ciekawym przepisom.

Użytkowanie parowarów ułatwiają teraz między innymi programatory i lepsze tacki, na których leżą np. warzywa. Wcześniej, kiedy produkt był gotowy, musieliśmy podnieść gorąca tacę z gorącym produktem. Teraz lepsze parowary mają specjalne koszyki, podkładki i komfortowe uchwyty, które pozwolą nam zdjąć całe piętro, jeśli uznamy, że czas gotowania danego produktu powinien się skończyć. Jeśli zdarzyło ci się korzystać ze starszego typu parowaru i doszło do sytuacji, że np. kurczak był surowy w środku, a brokuł rozgotowany do granic możliwości – wypróbuj te urządzenia. Zakochasz się na nowo w parowarze!

Współczesne parowary to urządzenia, które zajmują mniej miejsca. Konstrukcja jest łatwiejsza w złożeniu i dostępie do poszczególnych pięter, łatwiej ją też wyczyścić. Na każdym piętrze możemy przygotować inny produkt lub inną potrawę. Najnowsze są gotowe do użycia już po kilku sekundach i samoczynnie wyłączą się, kiedy skończą zaprogramowaną pracę.

123RF.COM
Źródło: 123RF.COM

Ekspresowy obiad dla całej rodziny – tylko w parowarze

W zależności od potrzeb możemy wybrać urządzenia od 2 litrów pojemności aż do 9 litrów. Parowary to najczęściej jednokomorowe lub piętrowe konstrukcje, które umożliwiają przygotowanie produktów, które potrzebują różnego czasu przygotowania i mocy pary. Na dole ląduje kurczak, który przebywa w strefie silniejszego oddziaływania pary o większej temperaturze, a na górze marchewki, na najwyższym piętrze z kolei pokrojony w różyczki brokuł lub kalafior. Obiad w jednym urządzeniu dla całej rodziny przygotowuje się w takich urządzeniach nawet w 20 minut!

iStock.com
Źródło: iStock.com

Najlepsza opcja dla wymagających

Dla wymagających mamy więcej opcji. Jednokomorowy parowar lub kombiwar, ryżowar, wolnowar z opcją gotowania na parze – wybór jest ogromny. Jeśli przygoda z gotowaniem na parze wciągnęła was na dobre, warto zwrócić uwagę na wyższą półkę.

Od około 300 złotych wzwyż mamy możliwość zakupu urządzeń, w których każda komora ma osobny tryb gotowania, inny czas działania, inną temperaturę. Do czego wykorzystać tę funkcję? Oczywiście do gotowania składników, które wymagają różnego czasu. Panel sterowania zaawansowanych parowarów wygląda na skomplikowany, ale polskie menu i zrozumiałe tryby pracy da się szybko opanować. Pełny obiad z mięsem można zrobić w takim parowarze w około pół godziny.

iStock.com
Źródło: iStock.com
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d48j5jx

Podziel się opinią

Share
d48j5jx
d48j5jx