KuchniaWyspa w małej kuchni. Czy to dobry pomysł?

Wyspa w małej kuchni. Czy to dobry pomysł?

Wyspa kuchenna nie jest wyłącznie zarezerwowana dla dużych pomieszczeń. Co ciekawe, to właśnie na ograniczonej przestrzeni najpełniej widać jej wszystkie atuty. O czym pamiętać, planując tak ostatnio popularną wyspę w małej kuchni?

W małych mieszkaniach kuchnia ulokowana jest we wnęce lub w salonie. W otwartej przestrzeni niewielka wyspa kuchenna wyznacza granice stref. Od strony kuchni mieści zmywarkę, a czasami piekarnik. Tu także znajdują się szafki i szuflady na naczynia oraz akcesoria kuchenne. Natomiast mebel od strony salonu może wyglądać zupełnie inaczej. Niekiedy ta część wyspy jest miejscem na witrynę, regał lub telewizor. W ten sposób pojawiają się w niej dodatkowe funkcje, a wykończenia stają się typowe dla mebli z salonu.

Wyspa w małej kuchni. Czy to dobry pomysł?
Źródło zdjęć: © ZAJC Kuchnie

22.02.2017 08:41

To cię też zainteresuje: Wyspa kuchenna - luksus czy utrapienie?

Innym rozwiązaniem jest pozostawienie jednolitej płaszczyzny frontu wyspy. Stosuje się na niej wykończenia w lakierze lub fornirze. Efektownie wyglądać będzie także kamień naturalny lub kompozyt o eleganckim rysunku i fakturze. Praktyczne i popularne jest wygospodarowywanie na wyspie miejsca na barek służący jako miejsce do spożywania posiłków. Sprawdzi się do szybkich śniadań, wspólnych posiłków i spotkań z przyjaciółmi.

Wyspa kuchenna to przede wszystkim rozwiązanie praktyczne. Sprawdza się znakomicie, ponieważ łączy w sobie wiele różnych funkcji ułatwiających przygotowanie posiłków. Warto wspomnieć choćby o ulokowaniu w niej strefy gotowania lub zmywania. Nie bez znaczenia jest łatwy dostęp do niej z każdej strony, przez co koncentruje wokół siebie życie domowników.

Planując kuchnię w niewielkim mieszkaniu, pamiętaj o tym, że minimalny wymiar wyspy powinien wynosić 120-160 cm długości i 70 cm szerokości. Jeżeli wyspa jest wyposażona w barek, to jej szerokość powinna wynieść minimum 90 cm. Odległość wyspy od wysokiej zabudowy to co najmniej 90 cm, a optymalnie 120 cm.

- W małej kuchni rządzi zasada: mniej znaczy więcej. Oznacza to, że nie należy przesadzać z ilością materiałów wykończeniowych i kolorystyką. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się proste modernistyczne bryły oraz stonowane barwy pasujące do całości aranżacji wnętrza - mówi Justyna Zajc z firmy ZAJC KUCHNIE.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (12)