KuchniaWyspa kuchenna: luksus czy utrapienie?

Wyspa kuchenna: luksus czy utrapienie?

Wyspa kuchenna: luksus czy utrapienie?
Źródło zdjęć: © Shutterstock

22.02.2017 08:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Obecne trendy w aranżacji wnętrz stawiają na przestrzeń i wygodę. Popularna stała się otwarta kuchnia, dzięki której można estetycznie połączyć salon z miejscem przygotowywania posiłków. Właściciele dużych mieszkań chętnie decydują się wówczas na wyspę kuchenną. Jakie wymagania ma wyspa w kuchni?

Obecne trendy w aranżacji wnętrz stawiają na przestrzeń i wygodę. Popularna stała się otwarta kuchnia, dzięki której można estetycznie połączyć salon z miejscem przygotowywania posiłków. Właściciele dużych mieszkań chętnie decydują się wówczas na wyspę kuchenną. Jakie wymagania ma wyspa w kuchni?

Kuchnia to serce domu, które integruje mieszkańców. Wspólne gotowanie jest częścią spotkań rodzinnych i towarzyskich, dlatego też coraz chętniej architekci łączą strefy gotowania i wypoczynku. W kuchni otwartej wyspa stanowi rodzaj granicy pomiędzy nimi. Sęk w tym, aby odpowiednio ulokować i wyposażyć wyspę – tak, by stanowiła wygodne miejsce pracy, a nie barierę dla domowników.

Wyspa kuchenna: usytuowanie

Wymiary pomieszczenia, w którym sytuuje się wyspę, powinny uwzględniać odpowiednio dużo przestrzeni, aby można się było wokół niej swobodnie poruszać. Problem mogą stanowić małe kuchnie, ponieważ według architektonicznych standardów wyspa powinna być odsunięta od zabudowy o 120 cm. Dobrze, jeśli po bokach powstałej konstrukcji przejścia będą mieć szerokość minimum 90 cm.

Kuchnia z wyspą: funkcjonalność czy przesada?

Wyspa kuchenna będzie najbardziej użyteczna, gdy wykorzystasz jej potencjał na ukrycie sprzętu AGD lub ulokowanie szafek. W obrębie wyspy warto zamontować płytę grzewczą i zlewozmywak. Taki układ jest bardzo wygodny i praktyczny - pozwala na wspólne gotowanie w gronie bliskich, a dodatkowo nie izoluje kucharza od reszty domowników. Minusem takiego rozwiązania jest przedostawanie się zapachów powstających podczas gotowania czy smażenia do części wypoczynkowej. Ten problem rozwiązuje jednak okap wyspowy.

Jaki okap na wyspę?

- W sprzedaży jest wiele okapów, które mocuje się bezpośrednio do sufitu. Pamiętaj, że szerokość okapu przy wyspie nie musi być równa szerokości płyty. Na rynku dostępne są modele, w których zastosowane zasysanie obwodowe wytwarza odpowiednie ciśnienie do wyłapania wszystkich unoszących się nad kuchenką woni. Neutralizują one zapachy i wychwytują znajdujące się w powietrzu drobiny tłuszczu - mówi Kamil Machura, ekspert z firmy Ciarko.

Obudowa okapu wyspowego może ponadto stanowić element dekoracyjny pomieszczenia. Nowoczesne modele mają różnorodne zdobienia, często też są wyposażone w halogenowe lub ledowe podświetlenie, dzięki czemu stanowią dodatkowe źródło światła w kuchni.

Czy to okap?

Jeżeli wiszący nad wyspą okap nie odpowiada twojej koncepcji wystroju kuchni, rozwiązaniem alternatywnym jest model sufitowy. Montuje się go w suficie podwieszanym lub w specjalnie przygotowanej do tego konstrukcji.

Dzięki specjalnej szybie zamontowanej na spodzie okapu światło generowane przez odpowiednio rozmieszczone diody LED jest bardzo intensywne.

Bez względu na to, jakie rozwiązania wybierzesz podczas aranżacji kuchni, pamiętaj o najważniejszym kryterium – wygodzie użytkowania i skuteczności w pochłanianiu zapachów. Odpowiedni dobór sprzętu sprawi, że gotowanie na wyspie będzie przyjemnością, nie obowiązkiem.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (14)