Wypróbuj wypiekacz do chleba. Świeże pieczywo każdego ranka

Chrupiąca skórka i miękki, sprężysty środek – coraz więcej osób decyduje się na samodzielne wypiekanie chleba. Niestety, piekarnik nie będzie najlepszym miejscem do przygotowywania pachnących bochenków. Lepszą alternatywą jest wypiekacz do chleba.

Wypróbuj wypiekacz do chleba. Świeże pieczywo każdego ranka
Źródło zdjęć: © Shutterstock

06.07.2020 | aktual.: 06.07.2020 15:03

Nie musisz inwestować w specjalny piec do wypiekania ciasta. Proste urządzenie, które pozwoli ci cieszyć się smakiem świeżego chleba każdego dnia kosztuje o wiele mniej, niż możesz się spodziewać. To doskonałe urządzenie, które z pewnością doceni każdy amator wypieków. Dzięki niemu co rano obudzi cię zapach świeżo upieczonego bochenka.

Chleb piecze się sam

Prostota działania to najważniejsza zaleta nowoczesnych urządzeń. Wypiekacz działa właściwie sam – specjalne mieszadła zagniatają ciasto, wbudowany timer mierzy czas do wyrośnięcia, a grzałki upieką chleb zgodnie z ustalonymi wcześniej parametrami. Do wyboru masz wiele rodzajów pieczywa, i trybów pieczenia, nie musisz martwić się, że coś przypalisz.

Wypiekacz to doskonała opcja dla ludzi, którzy chcą dokładnie wiedzieć, co jedzą. Samodzielnie dobierasz składniki, które mają znaleźć się w wypiekach, możesz je dowolnie łączyć, testować różne proporcje i przepisy zaczerpnięte z internetu lub starych książek kucharskich. Wszystko po to, by wybrać odpowiedni smak.

Postaw na moc

Przed zakupem zwróć przede wszystkim uwagę na to, z jaką mocą pracuje urządzenie – to od mocy zależy, jak długo będzie działać i jak szybko przygotuje ciasto do upieczenia. Przyjmuje się, że najlepsze urządzenia mają moc powyżej 800 W. Taki sprzęt poradzi sobie zarówno z mocno zbitym, jak i lekkim pieczywem.

Obraz
© iStock

Drugim ważnym parametrem jest sama wielkość misy, w której wypiekany jest chleb. Najmniejsze modele pozwalają przygotować bochenek o masie średnio 1 kg, podczas gdy większe z powodzeniem dostarczą wypieków dla całej sporej wielkości rodziny. Sama misa pokryta jest powłoką nieprzywierającą, która ułatwia wyciągnięcie gotowego bochenka i jednocześnie zapobiega przypalaniu. By wyciągnąć chleb, wystarczy wcisnąć przycisk, wyciągnąć misę, a następnie delikatnie uderzać nią o blat kuchenny.

Świeży, ciepły chleb

Wypiekacze służą nie tylko do pieczenia chleba, można w nich przygotować też ciasta, bułki czy inne wypieki. Niektóre modele mają również wbudowaną funkcję utrzymywania ciepła. Dzięki temu jeśli po przygotowaniu bochenka musisz nagle wyjść z domu lub chcesz poczekać na innych członków rodziny, masz pewność, że w godzinę od przygotowania bochenek wciąż będzie ciepły.

Mając do dyspozycji odpowiednie przepisy i dobrej jakości sprzęt, możesz mieć pewność, że upieczony bochenek będzie chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Dzięki zaprogramowanym trybom pracy nie musisz osobiście doglądać procesu pieczenia, urządzenie wyłączy się automatycznie w chwili, gdy bochenek będzie gotowy.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (34)