Wyposażenie kuchni: lodówka. Jaką lodówkę wybrać?
17.01.2014 13:53
Nie tylko kolor i wielkość lodówki - absolutnie podstawowego wyposażenia kuchni - mają znaczenie. Także ilość pobieranej przez nią energii, dodatkowe funkcje oraz dopasowanie do potrzeb rodziny. Podpowiadamy, jaką lodówkę wybrać.
Lodówka, chłodziarko-zamrażarka (z osobną chłodziarką i zamrażalnikiem) czy model side by side (dwudrzwiowy sprzęt)? W kolorze, inox, białym, czarnym czy fantazyjna - we wzory lub intensywne kolory? Wolno stojąca czy do zabudowy? Taka, która zmieści się pod blatem czy wysoka na 2 m? Osoby kupujące lodówkę przed ostatecznym wyborem muszą odpowiedzieć sobie na wiele pytań. Najważniejszym elementem przy wyborze lodówki jest powierzchnia kuchni i jej zagospodarowanie oraz liczba osób w gospodarstwie domowym. Warto zwrócić uwagę na efektywność energetyczną, a także funkcjonalność urządzenia. Istotną rolę odgrywa również podział na części chłodziarki i zamrażarki oraz pojemność tych elementów.
Autor: Edyta Hanszke
Źródło: regiodom.pl
Jaka lodówka do twojej kuchni?
Najmniejsze są lodówki tzw. podblatowe - można je umieścić pod blatem kuchennym (są wysokie na ok. 80 cm, szerokie na 45-60, a głębokie na 50-65 cm). Mają wewnątrz mały zamrażalnik, a ich zaletą oprócz niedużych wymiarów są stosunkowo niskie ceny. Są idealne dla osób samotnych lub rzadko jadających w domu, w małych kuchniach. Chłodziarko-zamrażarki oprócz komory chłodzącej mają również zamrażalnik (temperatura w nim wynosi nawet -23 stopnie). W modelach jednodrzwiowych zamrażalnik znajduje się wewnątrz komory chłodzącej, dwudrzwiowe mają wydzielony zamrażalnik nad lub pod chłodziarką, zamykany osobnymi drzwiami. Najczęściej mają wymiary: 110-200 cm wysokości, 55-60 cm szerokości, 60-65 cm głębokości. Side by side to z kolei duże chłodzarko-zamrażarki z drzwiami otwieranymi jak szafa. Temperatura w takich zamrażarkach może utrzymywać się na poziomie od -18 do -30 stopni C. Ich wysokość to 175-200 cm, szerokość 89-120 cm, a głębokość 62-90 cm. Tego typu sprzęt wymaga sporo miejsca. Drzwi otwierają się na obie
strony, a żeby móc wyjmować znajdujące się wewnątrz szuflady, pamiętaj, by drzwi można było otwierać na oścież.
Jaka lodówka do twojej kuchni?
Wybór koloru lodówki to kwestia gustu i dopasowania do wyposażenia kuchni - zaznacza Mateusz Zgid, handlowiec działu AGD sklepu Avans w Kluczborku. - Jeśli jednak zaczynamy kompletowanie kuchni właśnie od lodówki, warto wziąć pod uwagę, że biała lodówka bardziej się brudzi, a z biegiem lat zażółca się, szczególnie jeżeli jest wystawiona na działanie słońca (np. stoi blisko okna). Za to na lodówkach w wersji inox bardzo widoczne są ślady palców i inne tłuste zabrudzenia. Można je jednak zniwelować, używając środków nabłyszczających - podpowiada. Jeśli decydujemy się na kuchnię zabudowaną, możemy wkomponować lodówkę pod zabudowę, wówczas jej front będzie w takim samym kolorze jak fronty pozostałych mebli. Trzeba jednak pamiętać, że lodówki pod zabudowę mają określone wymiary - zwykle są nie wyższe niż 170 cm, co oznacza, że jeśli potrzebujemy większej lodówki, musimy zdecydować się na wolno stojącą, np. dwudrzwiową - otwieraną jak szafa. Niektórzy producenci oferują także obudowy lodówek w intensywnych
kolorach lub we wzory.
Jaka lodówka do twojej kuchni?
Wybierając lodówkę, musisz podjąć decyzję, czy wybrać tańszy model z jednym kompresorem, czy droższy - z dwoma. W tych drugich chłodziarka i zamrażarka są zasilane osobno, co pozwala na czas dłuższej nieobecności wyłączyć opróżnioną chłodziarkę z zasilania i pozostawić jedynie pracujący zamrażalnik. Lodówki z dwoma agregatami mają też dwa termostaty - można osobno ustawić temperaturę w chłodziarce i zamrażarce. Znaczenie ma także zużycie energii przez lodówki, ponieważ pozostają one włączone bez przerwy, przez 24 godziny. Warto wiedzieć, że lodówka generuje największy pobór energii spośród urządzeń domowych, a w skali roku może on wynieść średnio 250 kWh. Dobrze jest więc sprawdzić, ile energii zużyje model, który zamierzasz kupić, i porównać to zużycie z innymi modelami o takich samych gabarytach. Klasę energetyczną oznaczamy literami od A ++ do G. Lodówki oznakowane literą A, A+, A++ zużywają najmniej energii.
Jaka lodówka do twojej kuchni?
Lodówka ma także określoną klasę zamrażarki i zależnie od tego można krócej lub dłużej przechowywać w niej żywność. Im wyższa klasa, tym niższa temperatura w zamrażarce. Klasy oznaczone są gwiazdkami (jedna gwiazdka: temp. ok. -6°C, dwie gwiazdki: -12°C (mrożonki możemy trzymać do 7 dni), trzy gwiazdki: -18°C (produkty można trzymać do roku), cztery gwiazdki: poniżej -24°C (produkty można przechowywać ponad rok). Mateusz Zgid ze sklepu Avans w Kluczborku przyznaje, że klienci często pytają także o głośność pracy lodówek. - Jest to informacja istotna, ponieważ urządzenie pracuje nieprzerwanie przez całą dobę. Obecnie produkowane lodówki generują dźwięki na poziomie 38-42 dB. Dzięki temu praca tych urządzeń nie jest uciążliwa dla domowników - odpowiada. Pojemność lodówki powinniśmy dopasować do potrzeb gospodarstwa domowego.Trzeba zastanowić się, jaki model robienia zakupów preferujemy: rzadko, a dużo, co wiąże się z koniecznością przechowywania w chłodziarce lub zamrażarce, czy mało i często. Dla przykładu,
optymalna wielkość chłodziarki dla rodziny 4-osobowej wynosi 210 l, natomiast dla 2-osobowej zadowalająca powinna być chłodziarka o pojemności 150 l.
Jaka lodówka do twojej kuchni?
Funkcjonalnie zaplanowane wnętrze i dodatkowe elementy wyposażenia to ważny aspekt przy wyborze lodówki. Półki mogą być druciane, żeberkowe albo szklane. Druciane są tanie, ale trudniejsze do umycia. Istotna jest możliwość regulowania wysokości półek. Producenci dodatkowo oferują półki pochyłe (na butelki) lub składane, żeby zyskać więcej przestrzeni i móc ją dowolnie projektować, zależnie od potrzeb. Przydatne są także szuflady na warzywa oraz balkoniki na soki, kartony, butelki. Te drugie mogą być wyposażone we wkładki antypoślizgowe lub z tzw. grzebieniem, który ma za zadanie przytrzymać butelki.
Jaka lodówka do twojej kuchni?
Klo lubi nowości, może wybrać lodówki z: tzw. komorą świeżości (do przechowywania świeżego mięsa, ryb itp.), odświeżaczami zapachów, funkcjami szybkiego chłodzenia i zamrażania, funkcją bezszronową (zapobiega tworzeniu się szronu i lodu), automatycznym rozmrażaniem (woda spływa po ścianach komory do rynienki i jest odprowadzana do pojemnika na zewnątrz), półką wstępnego mrożenia w zamrażarce (zamrożone tam owoce i warzywa przekładamy potem do woreczków, dzięki czemu się nie sklejają), dozownikiem lodu i zimnej wody umieszczonym w drzwiach lub funkcją anti-bacteria, która zapobiega rozwojowi bakterii i pleśni, będących główną przyczyną przykrego zapachu i psucia się żywności.