KuchniaWyposażenie kuchni: gdzie pomieścić przybory?

Wyposażenie kuchni: gdzie pomieścić przybory?

Wyposażenie kuchni: gdzie pomieścić przybory?

21.11.2014 | aktual.: 23.03.2017 13:59

Niektórzy podczas codziennego gotowania używają wielu akcesoriów kuchennych, inni na kucharzenie mogą sobie pozwolić tylko w weekend. Ci pierwsi wolą więc mieć kuchenne przybory zawsze pod ręką, dla drugich zaś ważniejsze jest, by utensylia nie zbierały kurzu, leżąc na wierzchu. Gdzie przechowywać drobne wyposażenie kuchni, aby łatwo można było je znaleźć i utrzymać w porządku?

W kuchni mało kto może się obyć bez dizajnerskich gadżetów, ponadto gotowanie wymaga wielu naczyń, narzędzi i sztućców. Gdzie przechowywać liczne przybory kuchenne, aby łatwo można było je znaleźć i utrzymać wśród nich porządek?
Niektórzy używają pełnego asortymentu kuchennego na co dzień, inni na kucharzenie mogą pozwolić sobie tylko w weekend. Dla pierwszych wygodnie będzie mieć wiele przyborów pod ręką, dla drugich cenniejsze stanie się, by niepotrzebnie nie kurzyły się one w ciągu dnia. Dla każdego znajdzie się rozwiązanie spełniające wszystkie potrzeby. Złotą zasadą mistrzów kuchni, którzy na co dzień korzystają z wyspecjalizowanych akcesoriów, jest segregowanie ich według częstotliwości użytkowania. W szafkach wiszących najlepiej trzymać rzeczy, z których korzystamy często (np. przyprawy) - powinny być one na wyciągnięcie ręki. W górnych szufladach szafek stojących - sztućce oraz noże. W dolnych partiach szafek stojących - naczynia, garnki i rzadziej używany sprzęt AGD.
To cię też zainteresuje: Miękkie, ciepłe, puszyste. Sprawdź, czy cię na nie stać

1 / 6

Wyposażenie kuchni

Obraz
© Shutterstock

Tak jak najczęściej używane przyprawy, czyli sól i pieprz, tak samo najbardziej eksploatowane narzędzia pracy będą potrzebne w zasięgu ręki aktywnego kucharza. Toteż noże, chochle, łopatki niezbędne do smażenia czy otwieracze do konserw powinny być łatwo dostępne. Wygodnym rozwiązaniem jest zamontowanie nad blatem kuchennym relingu wzdłuż ściany. Możesz kupić zestaw jednakowo wykończonych przyborów o rączkach zakończonych uchwytem, dzięki któremu łatwo będzie zawiesić narzędzia. Do wyboru masz także modele z oczkiem, wówczas potrzebne będą na relingach metalowe haczyki. Bez trudu zawiesisz na nich ceramiczne naczynia z uszkiem przystosowanym do relingów. Będą świetnym schowkiem na niezbędne przybory, przyprawy lub świeże zioła w doniczkach.
To cię też zainteresuje: Miękkie, ciepłe, puszyste. Sprawdź, czy cię na nie stać

2 / 6

Wyposażenie kuchni

Obraz
© Shutterstock

Noże kuchenne, które są najczęściej używanymi narzędziami, wygodnie jest mieć blisko blatu roboczego - w tym celu zaprojektowano naścienne listwy wyposażone w magnes. Szybko je tam umieścisz i będą równocześnie błyskawicznie gotowe do użycia. Oprócz nich możesz na listwie trzymać inne stalowe przybory o niedużej wadze.
To cię też zainteresuje: Miękkie, ciepłe, puszyste. Sprawdź, czy cię na nie stać

3 / 6

Wyposażenie kuchni

Obraz
© Shutterstock

Także pod ręką, gdy potrzebujesz, mogą znaleźć się sprzęty przechowywane w nablatowych pojemnikach. Dla noży doskonałym rozwiązaniem są drewniane stojaki o nacięciach dostosowanych do szerokości ostrzy, dzięki czemu każdy ma swoje stałe miejsce. Trzymak powinien być wyposażony w antypoślizgowe podstawki ułatwiające prace kuchenne. Na blacie mogą znaleźć się również wysokie ceramiczne, metalowe, szklane lub plastikowe pojemniki na długie przybory, takie jak drewniane łyżki, tłuczki, ostrzałki do noży, sitka, cedzaki, ubijaki do ziemniaków itd.
To cię też zainteresuje: Miękkie, ciepłe, puszyste. Sprawdź, czy cię na nie stać

4 / 6

Wyposażenie kuchni

Obraz
© Shutterstock

W okolicach gniazda elektrycznego możesz trzymać na blacie sprzęty elektryczne z ładowarkami, których często używasz, czyli ręczne blendery, elektryczne noże i otwieracze. Przewagą wszystkich mobilnych miejsc przechowywania przyborów jest to, że bez trudu możesz je schować do szafek, gdy wiesz, że nie będą ci potrzebne.
To cię też zainteresuje: Miękkie, ciepłe, puszyste. Sprawdź, czy cię na nie stać

5 / 6

Wyposażenie kuchni

Obraz
© Shutterstock

Przedmioty pozostawione na długo na wierzchu będą szybko się kurzyły, a przez to przestaną być higieniczne. Dodatkowo osiądzie na nich tłuszcz z gotowania i opary. Dlatego powinno się w ten sposób przechowywać tylko te przybory, które często myjesz. Reszta lepiej, by spoczywała w szufladach. Najwygodniejsze do tego celu będą płytkie szuflady, gdyż w nich łatwo jest wszystko znaleźć. Jeśli jednak masz głębokie, możesz je wyposażyć w przegródki piętrowe dzielące przestrzeń na poziomy.
To cię też zainteresuje: Miękkie, ciepłe, puszyste. Sprawdź, czy cię na nie stać

6 / 6

Wyposażenie kuchni

Obraz
© IKEA

Drobniejsze sztućce i przybory dobrze jest mieć sensownie posegregowane. Przydadzą się wkłady do szuflad trzymające w ryzach kuchenny drobiazg. Gdy jednak masz zbyt mało miejsca lub przedmioty są nieforemne, łatwiej będzie użyć antypoślizgowej maty do wyściełania dna. Można je wybrać w konkretnym rozmiarze lub kupić w rolce i przyciąć według potrzeb. Dzięki nim podczas otwierania i zamykania szuflad przedmioty umieszczone w środku pozostaną na swoich miejscach.
To cię też zainteresuje: Miękkie, ciepłe, puszyste. Sprawdź, czy cię na nie stać

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (8)