Wyposażenie kuchni: gdzie pomieścić przybory?
Wyposażenie kuchni
Niektórzy podczas codziennego gotowania używają wielu akcesoriów kuchennych, inni na kucharzenie mogą sobie pozwolić tylko w weekend. Ci pierwsi wolą więc mieć kuchenne przybory zawsze pod ręką, dla drugich zaś ważniejsze jest, by utensylia nie zbierały kurzu, leżąc na wierzchu. Gdzie przechowywać drobne wyposażenie kuchni, aby łatwo można było je znaleźć i utrzymać w porządku?
W kuchni mało kto może się obyć bez dizajnerskich gadżetów, ponadto gotowanie wymaga wielu naczyń, narzędzi i sztućców. Gdzie przechowywać liczne przybory kuchenne, aby łatwo można było je znaleźć i utrzymać wśród nich porządek?
Niektórzy używają pełnego asortymentu kuchennego na co dzień, inni na kucharzenie mogą pozwolić sobie tylko w weekend. Dla pierwszych wygodnie będzie mieć wiele przyborów pod ręką, dla drugich cenniejsze stanie się, by niepotrzebnie nie kurzyły się one w ciągu dnia. Dla każdego znajdzie się rozwiązanie spełniające wszystkie potrzeby. Złotą zasadą mistrzów kuchni, którzy na co dzień korzystają z wyspecjalizowanych akcesoriów, jest segregowanie ich według częstotliwości użytkowania. W szafkach wiszących najlepiej trzymać rzeczy, z których korzystamy często (np. przyprawy) - powinny być one na wyciągnięcie ręki. W górnych szufladach szafek stojących - sztućce oraz noże. W dolnych partiach szafek stojących - naczynia, garnki i rzadziej używany sprzęt AGD.
To cię też zainteresuje: Miękkie, ciepłe, puszyste. Sprawdź, czy cię na nie stać