Wyjątkowe kieliszki do wina. Jak zadowolić konesera
Każdy rodzaj wina wymaga kieliszków w innym kształcie. Forma kieliszków została dobrana tak, aby pozwalała jak najlepiej wyeksponować bukiet zapachowy i smakowy danego wina. Łatwo się jednak tłuką (często tracą nóżki w zmywarce) i zawsze ich za mało. Są więc są idealnym prezentem zarówno dla miłośników pięknej zastawy stołowej, jak i dla osób, które po prostu lubią wino.
05.12.2017 | aktual.: 07.12.2017 12:22
Czerwone wina, a także te wieloletnie, zwykle mają intensywny zapach, potrzebują kieliszków większych i szerszych, tak by powietrze miało ułatwiony dostęp do powierzchni trunku, co zapewnia właściwą intensywność aromatu. Białe wina są zdecydowanie łagodniejsze w smaku i zapachu, więc kieliszki do nich powinny być wyższe i węższe, bo to umożliwia kumulację aromatu.
Kupując kieliszki na prezent pamiętaj, że powinny być zrobione z przezroczystego szkła. Tylko wówczas można właściwie wyeksponować kolor trunku. Szkło powinno być na tyle cienkie, by z łatwością można było ogrzać trunek w dłoni i rozkoszować się pełnią jego aromatu.
Nóżka musi być długa, by wygodnie było trzymać kieliszek w dłoni i nie ogrzewać trunku, gdy jego temperatura jest już odpowiednia. Z kolei sam kielich powinien być na tyle szeroki, by można zakręcić trunkiem w środku i wydobyć z niego całą woń.
Wino białe
Kieliszek do białego wina powinien być smukły. Sama czasza kształtem ma przypominać kwiat tulipana i dobrze jest, gdy jej brzegi rozchylają się lekko. Białe trunki wymagają nieco mniejszych kieliszków niż wina czerwone z uwagi na ich znacznie delikatniejszy aromat. Z dużego kieliszka ten zapach mógłby zbyt szybko się ulotnić lub rozproszyć.
Wino czerwone
Ten rodzaj wina wymaga nieco innego kieliszka. Jego czasza powinna zwężać się lekko ku górze, więc będzie bardziej pękata niż w kieliszku do białego wina. Dzięki temu intensywny aromat czerwonego wina jest znacznie lepiej wyeksponowany.
Wina musujące i szampany
Kieliszki to tego typu trunków muszą być wysokie, smukłe i najlepiej, gdy zwężają się ku górze. To umożliwia obserwację musowania wina oraz powoduje, że bąbelki nie uciekną zbyt szybko.
Kryształ
W kryształowym kieliszku każdy rodzaj wina prezentuje się świetnie. Mogą one być zarówno rzeźbione, jak i gładkie. Szczególnie ceniony na świecie jest czeski kryształ, do produkcji którego wykorzystuje się znakomitej jakości piasek z Moraw i Czech.