Wiosennie i z jajem, czyli jak zrobić pisanki na Wielkanoc
Naturalnie kolorowe
Pisanki to tradycyjna ozdoba koszyczków ze święconką i stołów w czasie Wielkanocy. Do ich wykonania można wykorzystać jaja kurze, ale równie dobrze większe gęsie czy miniaturowe przepiórcze. Przedstawiamy nietypowe pomysły na zdobienie jajek wielkanocnych.
Popularną metodą wykonywania pisanek jest barwienie jaj podczas gotowania. W tym celu można dodać do wody specjalne farbki lub naturalne barwniki. Po 10 minutach od zagotowania łupiny cebuli nadadzą skorupkom kolor brązowy, buraczki - czerwony, kurkuma - żółty, a czerwona kapusta - i tu niespodzianka - niebieski. Po osuszeniu i wystudzeniu pisanek warto przetrzeć je wacikiem skropionym oliwą lub olejem, dzięki czemu dekoracje nabiorą ładnego połysku. Przed gotowaniem w barwniku można też pomalować jajko świecą w kwiaty, paski czy zygzaki. Wosk nie przyjmie farby, tworząc na jajkach wielkanocnych oryginale desenie. Kto czuje się na siłach, może też wydrapać szpilką lub czubkiem noża wzory na skorupce - oczywiście nie muszą to być motywy typowe dla Wielkanocy.