Wiosenne porządki w kuchni: domowe sposoby
Porządki w kuchni: jak wyczyścić lodówkę?
Wiosną świat na zewnątrz zaczyna się odradzać i tchnie świeżością. Wszystko to sprawia, że dom zaczyna wyglądać na znaczne mniej zadbany niż jeszcze kilka tygodni temu. Czas na sprzątanie! Wiosenne porządki zaczynamy od kuchni! Podpowiadamy, jak wyczyścić piekarnik i lodówkę czy pozbyć się uciążliwych zacieków ze zlewu.
Wiosną świat na zewnątrz zaczyna się odradzać i tchnie świeżością. Wszystko to sprawia, że dom zaczyna wyglądać na znaczne mniej zadbany niż jeszcze kilka tygodni temu. Czas na sprzątanie! Wiosenne porządki zaczynamy od kuchni! Podpowiadamy, jak wyczyścić piekarnik i lodówkę czy pozbyć się uciążliwych zacieków ze zlewu.
Pierwszy punkt na liście to czyszczenie lodówki. Wymaga ona oczywiście regularnego mycia, ale wiosenne porządki to pretekst do tego, by wszystkie prace wykonać dokładniej. Raz w miesiącu warto przejrzeć zawartość lodówki i zamrażarki oraz umyć je od środka wodą z octem w proporcji jeden do jednego albo roztworem na bazie łagodnego detergentu. Przynajmniej raz w roku powinno się jednak rozmrozić lodówkę (nawet sprzęty z funkcją samorozmrażania), wyjąć zawartość, w tym wyposażenie - półki, szuflady, pojemniki itp. - i dokładnie je wyszorować w zlewie czy wannie, ewentualnie mniejsze elementy umyć w zmywarce. Na rynku są specjalne, bezzapachowe spreje antybakteryjne do lodówek. Nie zapomnij o umyciu urządzenia z zewnątrz (także z tyłu) oraz wysunięciu go i posprzątaniu podłogi pod nim.