Urządzamy trudne miejsca w kuchni. Sprytne schowki!
Jaka powinna być idealna kuchnia? Przede wszystkim funkcjonalna. Wiele problemów przy jej urządzaniu sprawiają narożniki oraz nisza między blatem a górnymi szafkami. Często puste pozostają również przestrzenie pod dolnymi szafkami. Jak się zatem urządzić, aby w pełni wykorzystać potencjał tych miejsc? Przedstawiamy kilka sprawdzonych rozwiązań.
27.03.2017 | aktual.: 04.04.2017 10:43
Narożnik
Wiele przedmiotów i mało miejsca do przechowywania? Ten problem może rozwiązać dobrze zaaranżowana narożna szafka. Przy urządzaniu tego fragmentu kuchni pamiętaj o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim to pomieszczenie narzuca rozwiązanie, a ilość dostępnego miejsca wpływa na to, na jaki typ szafki można sobie pozwolić.
– Ciekawym rozwiązaniem jest tzw. karuzela, czyli półka obrotowa, w której drzwi otwierają się do środka, dzięki czemu nie obijają się o fronty sąsiednich szafek i nie utrudniają do nich dostępu, gdy są otwarte. W niektórych karuzelach drzwi na koniec obrotu same się zamykają. To rozwiązanie sprawdza się w większych kuchniach, ponieważ najbardziej praktyczna wielkość karuzeli to 90x90 cm – mówi Marzena Mańk, właścicielka studia mebli kuchennych Atrii.
Popularna jest także szafka Le Mans, czyli „nerka”, w której drzwi otwierają się na zewnątrz, a półki całkowicie wysuwają. Dzięki temu uzyskujesz łatwy dostęp do całej zawartości. Tańszym rodzajem takiej szafki jest tzw. półkole, gdzie półki wysuwają się jedynie do połowy.
Warto jednak pamiętać, że półki, które wysuwają się na zewnątrz, zapewniają co prawda lepszy dostęp do zawartości, jednak nie mają tak dobrego udźwigu jak standardowy regał.
Pomysłowa przestrzeń między blatem a szafkami
Wnęka między blatem a górnymi szafkami często jest pomijana podczas urządzania kuchni, a jej potencjał niedoceniany. Jak zaaranżować to miejsce? – Nisza zapewnia dodatkowe miejsce do przechowywania niezbędnych w kuchni przedmiotów. Pogłębiając blat roboczy do 65-70 cm, zyskujemy nie tylko dodatkową przestrzeń do pracy, ale też miejsce na montaż dodatkowych półek, na których można umieścić naczynia lub przyprawy – mówi Marzena Mańk.
We wnęce można zamontować haczyki i uchwyty, na przykład na papierowe ręczniki lub przybory kuchenne. Takie rozwiązanie zapewnia przejrzystość, porządek, a także szybki dostęp do kuchennych akcesoriów.
Pomysł na dodatkową szufladę
Jak jeszcze wygospodarować dodatkowe miejsce do przechowywania kuchennych drobiazgów? Dobrym rozwiązaniem jest szuflada w cokole pod dolnymi szafkami, czyli półka umieszczona w miejscu, które przeważnie pozostaje puste. Mimo że jest węższa i mniejsza niż standardowa, doskonale nadaje się do przetrzymywania na przykład ściereczek lub małych naczyń. Więcej miejsca można również uzyskać, decydując się na montaż sortownika pod zlew pogłębionego o takąszufladę. Co ważne, cokół można w każdej chwili wypiąć, dlatego utrzymanie powierzchni pod szafkami w czystości nie sprawi żadnych problemów.