Uniwersalne patelnie. Niezastąpiona pomoc w każdej kuchni
W żadnym domu nie może zabraknąć dobrej patelni. Jak dopilnować, by posłużyła nam przez długie lata? Przede wszystkim należy zadbać o odpowiedni kształt, a także rodzaj użytych materiałów. Nowoczesne patelnie to sprzęt zarówno dla profesjonalistów, jak i amatorów.
14.04.2020 | aktual.: 15.04.2020 09:30
W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów
Nowoczesne patelnie pomogą ci przygotować nawet najbardziej zaawansowane potrawy bez ryzyka przypalenia lub przywierania. Możesz smażyć praktycznie bez tłuszczu, a przy tym możesz mieć pewność, że posłuży przez długie lata.
Powłoka to podstawa
Jedną z najważniejszych cech dobrej patelni będzie odpowiednia powłoka. Musi być przede wszystkim trwała i zapobiegać przywieraniu potraw. Dobrym wyborem będzie powłoka z teflonu, która jest stosukowo niedroga, a przy tym zapewnia nieprzywieralność potraw bez konieczności używania tłuszczu.
Problem tkwi jednak w wytrzymałości patelni teflonowych. Do przewracania potraw należy używać wyłącznie drewnianych bądź silikonowych łopatek, gdyż twardszy materiał może porysować powłokę. Trwalszą alternatywą są patelnie ceramiczne, które są dodatkowo bardziej odporne na temperaturę. Trzeba jednak uważać na gwałtowne zmiany temperatury. Zalanie jej zimną wodą zaraz po smażeniu może uszkodzić powłokę.
Najwyższą jakość mają patelnie tytanowe. Są na tyle trwałe i odporne na uszkodzenia, że można używać metalowych sztućców do przewracania potraw, a nawet myć patelnię w zmywarce. Podczas smażenia nie wydzielają się szkodliwe związki, a potrawy nie przywierają do powierzchni. Tytan łatwo rozprowadza ciepło i jest odporny na bardzo wysoką temperaturę.
Zwróć uwagę na kształt
Smażenie ryb, naleśników, kotletów, steków czy frytek wymaga odpowiedniej patelni. Nie każde naczynie jest przystosowane do przygotowania wszystkich tych potraw. Dlatego warto pomyśleć o specjalnych patelniach, dzięki których gotowanie stanie się o wiele prostsze.
Do przygotowania rozmaitych placków i naleśników przyda się patelnia z niskimi brzegami i cieńszym dnem. Brak krawędzi ułatwi przewracanie placków na drugą stronę, a niewielka grubość dna sprawi, że pieczenie będzie przebiegać o wiele szybciej, a ciepło będzie równomiernie rozprowadzane po całej powierzchni. Dodatkowo lekka budowa pozwala na przerzucanie naleśników w powietrzu. Dobrym rozwiązaniem jest zakup tzw. dołkownicy, czyli patelni z wydzielonymi wgłębieniami, które pozwalają uzyskać idealny kształt placków. Nie musisz martwić się nadmiernie rozrośniętymi i posklejanymi racuchami.
Ci, którzy tęsknią za grillem, a przy okazji unikają zatopionych w tłuszczu dań, powinni zainwestować w charakterystyczną patelnię grillową, wyposażoną w praktyczne rowki. Nie tylko wymagają znacznie mniej oleju do smażenia, ale również zbierają wytapiający się z mięs tłuszcz. Koniec z kotletami brodzącymi we fryturze.
Patelnia z wysokimi brzegami i wąskim dnem, tzw. wok pozwoli przygotowywani ewielu jednogarnkowych potraw. Należy jednak pamiętać, że korzystanie z tego typu patelni wymaga sporo doświadczenia i odpowiedniego ułożenia składników. Mięsa wymagające wyższej temperatury powinny znajdować się na dnie naczynia, natomiast delikatniejsze warzywa powinny dusić się na wierzchu.
W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów