Uczta w ogrodzie, czyli grillowanie czas zacząć
Początek maja kojarzy się z długim weekendem oraz z rozpoczęciem sezonu grillowego. Na świeżym powietrzu można ucztować do końca września albo nawet dłużej. Zanim jednak wrzucimy kiełbaski albo warzywa na ruszt, trzeba się zaopatrzyć w grill i niezbędne akcesoria. Jak sprawić, aby przyjęcie w ogrodzie stało się kulinarnym wydarzeniem?
30.04.2018 | aktual.: 30.04.2018 14:16
Ruszt dopasowany
Typ oraz wielkość grilla ogrodowego powinniśmy dostosować do tego, jak często będziemy z niego korzystać i ile osób gościć jednocześnie. Niezależnie więc, czy kupujemy grill węglowy, gazowy czy elektryczny, najważniejszym parametrem jest powierzchnia rusztu. Jeżeli urządzenie ma więcej niż jeden ruszt, zyskujemy możliwość jednoczesnego przygotowania posiłków wymagających różnej temperatury. A dzięki grillom, w których można wykorzystywać tylko część rusztu, oszczędzamy węgiel, gaz albo prąd.
Grille węglowe
Popularnym typem grilla ogrodowego jest najatrakcyjniejszy cenowo model węglowy, dostępny w różnych wymiarach i kształtach. Potrzebujemy do niego węgla i podpałki, a dzięki jego mobilności możemy zabrać go na działkę albo kemping. Warto zdecydować się na model z popielnikiem, umożliwiającym czyszczenie w trakcie grillowania. Wadą grilla węglowego jest jednak konieczność stałego nadzoru i dosypywania węgla brudzącego ubranie. Do przyjemności nie należy też gryzący w oczy dym, drażniący biesiadników i… sąsiadów.
Grille gazowe
Są proste w obsłudze i czyszczeniu. To idealne rozwiązanie, jeśli chcemy szybko rozpalić grill i przez dłuższy czas utrzymać w nim wybraną temperaturę. Grille gazowe nie emitują dymu – wykorzystujemy bowiem do nich gaz z butli propan-butan.
W zależności od modelu urządzenia mają od dwóch do sześciu palników, wbudowany termometr, umożliwiają przyrządzanie dań wymagających różnej temperatury i są wyposażone w boczny palnik do podgrzewania np. sosu. Przygotowanie uczty ułatwi nam model z żeliwną płytą do warzyw i lampką do grillowania po zmroku. Grille gazowe są droższe od węglowych ze względu na bardziej zaawansowaną konstrukcję, ale warto zainwestować, aby ułatwić sobie zadanie i zachwycić zaproszonych gości talentem kulinarnym.
Grille elektryczne
Elektryczne grille ogrodowe to najmniej popularne modele. Jednak i one coraz częściej stają się obiektem naszych zainteresowań. Są tak samo proste w obsłudze jak grille gazowe. Zajmują jednak mniej miejsca dzięki kompaktowym wymiarom. Nie powodują dymienia, pozwalają na szybkie przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku. Wystarczy podłączyć urządzenie do zasilania i… grillować!
Przenośny czy stacjonarny
Grille przenośne mają tę zaletę, że możemy je przetransportować w inne miejsce. Jeśli jednak chcemy mieć jeden niezmienny punkt na grillowanie, rozważmy zakup urządzenia murowanego, pozwalającego stworzyć w otoczeniu domu coś w rodzaju letniej kuchni. Grille stacjonarne mają najczęściej ściany wykonane z betonowych prefabrykatów, wytrzymałe na wysoką i niską temperaturę. Warto wybrać model wyposażony w okap, który będzie odprowadzał dym przez komin. Grill stacjonarny ma wiele zalet, ale trzeba dobrze przemyśleć jego umiejscowienie. Przewagą jego przenośnych odpowiedników jest możliwość ustawienia w dowolnym miejscu ogrodu – w każdej chwili.
Pod przykrywką
Coraz częściej kupujemy grille ogrodowe z pokrywą. Wewnętrzna cyrkulacja powietrza pozwala przez dłuższy czas utrzymać w nich wybraną temperaturę i przygotować dania wymagające nawet bardzo długiego pieczenia. Ponadto tego typu urządzenia umożliwiają nam grillowanie przy każdej pogodzie.
Niezbędne dodatki
Przyrządzanie potraw na grillu ogrodowym ułatwiają różne akcesoria: tacki do grillowania, uchwyt do pieczenia warzyw, stojak do pieczenia kurczaka, deska do ryb, kamień do pizzy szczypce, łopatki. Użytkowanie urządzenia staje się prostsze również dzięki półeczkom, deskom do krojenia, regulowanej wysokości rusztu czy wreszcie kółkom umożliwiającym przestawienie grilla w dowolne miejsce.
Na rozpałkę
W przypadku grilli gazowych i elektrycznych kwestia uruchomienia jest prosta. Jeśli chodzi o grille węglowe, do rozpalania ognia zazwyczaj używamy węgla drzewnego lub brykietu. Aby zaimponować gościom, możemy wybrać jednak brykiet kokosowy albo dodać do ognia aromatyczne drewienka. Nie ulega jednak wątpliwości, że najlepszym sposobem na udane grillowanie w ogrodzie jest dobry humor biesiadników i okazja do wspólnego spędzenia czasu.
W najnowszej kolekcji Leroy Merlin wiosna – lato 2018 znajduje się wiele modeli grilli i akcesoriów do grillowania. Więcej na www.leroymerlin.pl;